fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OHO! ONI SU TO OZBILJNO SHVATILI! Ova, nama susjedna zemlja, sprema vlastitu proizvodnju cjepiva protiv korone

Autor: Hina

Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartis o proizvodnji cjepiva protiv Covida-19 u Sloveniji, piše u srijedu ljubljanski list “Delo”.

O toj su mogućnosti nedavno govorili ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske tvrtke Lek koja je u vlasništvu Novartisa.

Intenzivni kontakti vlade s Novartisom o tome traju već nekoliko mjeseci, a predsjednik vlade Janez Janša u svibnju se sastao s Richardom Saynorjem, direktorom Sandoza, generičkog odjela Novartisa, najavivši tada da bi proizvodnja cjepiva u Sloveniji mogla početi prije kraja ove godine, navodi vodeći slovenski list.

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njezina poreznog sustava, a ne na moguće financijske poticaje investiciji Novartisa u Sloveniji, navodi “Delo”.

U “Leku” su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje cjepiva i bioloških lijekova, rekli da to “aktivno ispituju”.

Sastanke s predstavnicima “Leka” i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske tvrtke potvrdilo je i ministarstvo zdravstva.

Na njima se ministar Janez Poklukar složio s ocjenom da bi u Sloveniji bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju cjepiva, pa i za potrebe mogućih novih epidemija, a takva bi proizvodnja povećala i razinu povjerenja u cjepiva, navelo je ministarstvo, a prenosi vodeći slovenski dnevnik.

Još nije jasno kakvo bi se cjepivo u Sloveniji u slučaju finalizacije dogovora s Novartisom proizvodilo. Novartis Pfizer/Biontechovo cjepivo proizvodi u Steinu (Švicarska), a cjepivo Curevac u KIndlu (Austrija), no planira i širenje proizvodnje u novim pogonima, što zahtijeva i odobrenje europskog regulatora, navodi “Delo”.

 

 

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});