fbpx

OHO! ONI SU TO OZBILJNO SHVATILI! Ova, nama susjedna zemlja, sprema vlastitu proizvodnju cjepiva protiv korone

Autor: Hina

Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartis o proizvodnji cjepiva protiv Covida-19 u Sloveniji, piše u srijedu ljubljanski list “Delo”.

O toj su mogućnosti nedavno govorili ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske tvrtke Lek koja je u vlasništvu Novartisa.

Intenzivni kontakti vlade s Novartisom o tome traju već nekoliko mjeseci, a predsjednik vlade Janez Janša u svibnju se sastao s Richardom Saynorjem, direktorom Sandoza, generičkog odjela Novartisa, najavivši tada da bi proizvodnja cjepiva u Sloveniji mogla početi prije kraja ove godine, navodi vodeći slovenski list.

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njezina poreznog sustava, a ne na moguće financijske poticaje investiciji Novartisa u Sloveniji, navodi “Delo”.

U “Leku” su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje cjepiva i bioloških lijekova, rekli da to “aktivno ispituju”.

Sastanke s predstavnicima “Leka” i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske tvrtke potvrdilo je i ministarstvo zdravstva.

Na njima se ministar Janez Poklukar složio s ocjenom da bi u Sloveniji bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju cjepiva, pa i za potrebe mogućih novih epidemija, a takva bi proizvodnja povećala i razinu povjerenja u cjepiva, navelo je ministarstvo, a prenosi vodeći slovenski dnevnik.

Još nije jasno kakvo bi se cjepivo u Sloveniji u slučaju finalizacije dogovora s Novartisom proizvodilo. Novartis Pfizer/Biontechovo cjepivo proizvodi u Steinu (Švicarska), a cjepivo Curevac u KIndlu (Austrija), no planira i širenje proizvodnje u novim pogonima, što zahtijeva i odobrenje europskog regulatora, navodi “Delo”.

 

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI