fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PDV plaćati po naplaćenoj fakturi

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Poanta svake gospodarske reforme u svijetu jeste rasterećenje gospodarstva i povećanje zaposlenosti, što se nažalost u Bosni i Hercegovini rijetko kada događalo. U posljednje vrijeme ipak se pojavljuje niz inicijativa, kako iz realnog sektora, tako i iz sfere politike, a nova je prijedlog uvođenja sustava plaćanja PDV-a po naplaćenim fakturama za razliku od trenutne situacije u kojoj gospodarstvenici plaćaju PDV po izdanim fakturama.

Radi se o inicijativi Saše Magazinovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je novinarima kazao kako se radi o velikom problemu za sve one koji žele ostati konkurentni, proizvoditi i zapošljavati, ali iz država “guši” svojim zakonskim rješenjima i pravilnicima.

– Jedna od prepreka koje gospodarstvenici imaju je obaveza plaćanja PDV-a kada izdaju fakturu bez obaveze da tu fakturu netko i plati. Suština inicijative je da umjesto plaćanje PDV-a, odmah po izdanoj fakturi, PDV bude plaćen onda kada tu fakturu naplatite, pojasnio je Magazinović.

Pomoć bh. ekonomiji

Nadalje, ističe kako trenutno imamo situaciju u kojoj je malim poduzećima, sa malim brojem ljudi veliko da za fakturu od 10.000 plate 1.700 maraka PDV-a, a česta je pojava da gospodarstvenici uzimaju kredite da plate PDV bez jamstava da će naplatiti iznos po fakturi za robu koju su prodali.

– Trenutni sustav je jednostavan, osigurava državi prikupljanje novca, ali ne brine o gospodarstvenicima. Novi sistem bi bio kompliciraniji, gospodarstvenici bi bili zaštićeni, a država bi dobila isti iznos novca, pojasnio je Magazinović. Prema njegovim riječima, ovakav sustav nalazimo u čak 22 zemlje Europske unije. Mišljenja je kako vlast mora razumjeti probleme bh. gospodarstva te iz rješavati a ne davati prazna obećanja. Kazao je i to kako će ovo pitanje biti upućeno Vijeću ministara BiH i Upravi za neizravno oporezivanje BiH kako bi se uradile sve potrebne analize.

– Neki gledaju blagonaklono na ovaj problem, dok drugi dio smatra kako je mnogo važnije da se proračun puni nego voditi računa o gospodarstvu, kaže Magazinović. Napominje kako je konkretne korake tijekom prošle godine pokrenuo Institut za razvoj mladih KULT kada su pozvali gospodarstvenike da podrže tu inicijativu, dobili su 30.000 potpisa.

Fleksibilan sustav

Ajla Barukčić, ekonomska stručnjakinja Instituta za razvoj mladih KULT, pojašnjava kako prema važećem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost gospodarstvenici su obavezni platiti PDV do 10. u mjesecu i to je obavezan od trenutka izdavanja računa za robu ili uslugu. I ona smatra kako upravo tu nastaje problem jer gospodarstvenici često ne uspiju naplatiti fakturu, ali moraju ispuniti obavezu plaćanja PDV-a državi.

– Gospodarstvenici to navode kao problem broj jedan u svom poslovanju. Zbog toga dižu kredite, plaćaju kamate i slično. Predloženi sustav nije izmišljen nego se uvelike primjenjuje u zemljama EU. BiH će kad-tad morati biti dio ovog sustava koji je u primjeni vrlo fleksibilan. Jedno poduzeće može se opredijeliti da bude korisnik ovog sustava ili ne, ali se većina opredijeli za ovaj sustav, a korisnici mogu biti ona poduzeća koja ostvaruju maksimalni određeni godišnji promet. U slučaju zemalja regije, to je 400.000 eura. To je ukupni godišnji promet koji poduzeće ostvari u prethodnoj godini da bi pristupilo ovom sustavu. Postoje propisi kako izaći iz tog sustava, a probni rok je tri godine, navodi Barulčić. Svemu tome dodaje kako sustav nije za velike korporacije već za mala poduzeća te kako se KULT bavi ovim pitanjem zbog nezaposlenosti mladih i podrške gospodarstvu kako bi poduzeća opstala, a mladi imali radna mjesta.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});