fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PITALI SMO PSIHIJATRA: “Zoran Čegar je nestabilna i opasna ličnost”!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

I dalje se ne stišava bura oko snimka kojeg su prije par dana objavili bh.  mediji, na kojem načelnik uniformisane policije FUP-a, Zoran Čegar, tuče radnika parkinga u prisustvu još dvojice policajaca, piše Josip Šimić-Đinđić!

Snimak je nastao 10. siječnja 2022. godine, a prikazuje kako je policijsko vozilo blokiralo jedan privatni automobil na parkingu. Radnik je to očito pokušao objasniti Čegaru koji ga je prvo slušao, a zatim, bestidno i pred svima, na očigled javnosti, krenuo udarati u prisustvu svoje dvojice kolega! Kako se može vidjeti, mladić uopće nije pružao otpor policajcu.

Federalni ministar unutarnjih poslova, Sindikat F MUP-a i Federalna uprava policije najoštrije su osudili takvo Čegarovo bahato i nasilničko ponašanje, koje je naštetilo ugledu FUP-a, te su pozvali nadležne na hitnu istragu protiv Čegara.

Dana 26. siječnja 2022. godine, iste večeri kada je snimak objavljen, oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo: “U vezi sa snimkom koji je objavljen u javnosti, imajući u vidu da raspolažemo saznanjima da se predmetno postupanje lica u policijskoj uniformi dogodilo na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, po službenoj dužnosti, shodno uputama i nalogu nadležnog tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te ćemo o rezultatima istih upoznati javnost” – navodilo se u saopćenju MUP-a KS.

Za medije Zoran Čegar nije izrazio kajanje, čak što više, izjavio je, da žali što mladića kojeg je tukao, nije zgazio, pa je ovakva njegova izjava nanijela dodatnu štetu F MUP-u od one koju vidimo na snimkama. Čegar je tada za medije svoju neviđenu i sramnu policijsku brutalnost, ovjekovječenu nadzornim kamerama, nastojao opravdati tvrdnjama, da je nesretni mladić tobože psovao majku njemu i njegovom kolegi u što nitko ne vjeruje, jer je Čegar, sklon laganju i prevarama, navedeno izmislio, samo kako bi opravdao svoju policijsku brutalnost.

U izjavi za portal Source.ba, koju izjavu se prenijeli i Dnevno.ba i Pressmedia, samo kazao, da je: “Ponašanje gospodina Zorana Čegara, visokorangiranog djelatnika Federalnog MUP-a u Sarajevu veoma zabrinjavajuće i u najmanju ruku skandalozno, a to ponašanje poprima elemente krivično-pravnih kažnjivih radnji. Takvo njegovo postupanje ni u kom slučaju nije dopušteno iz razloga što to ne smije biti način po kojem funkcionira policija u Bosni i Hercegovini”, te sam dalje izjavio, da ako je i opsovao majku pretučeni mladić Čegaru ili njegovom kolegi, da se tada postupa u skladu sa Zakonom o prekršajima i eventualno Zakonom o krivičnom postupku.

“Ako ima elemenata krivičnog djela, u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustavom BiH a koji naši zakonski propisi koje sam prethodno naveo, strogo zabranjuju bilo kakvo šamaranje ili bilo kakvo zlostavljanje ili torturu nad građanima Bosne i Hercegovine. Ako ste primjetili, FUP kao i Sindikat Federalnog MUP-a uključujući i federalnog ministra unutrašnjih poslova najoštrije su osudili takvo Čegarovo bahato i nasilničko ponašanje, koje je naštetilo ugledu FUP-a i sramna je izjava gospodina Čegara, gdje on za medije priznaje zaista da je udario toga mladića, ali da žali što ga nije puno više pretukao, što je za mene vrlo neprimjereno i takvom svojom izjavom gospodin Čegar nanio je još veću štetu FUP-u od one koju vidimo na snimcima”, rekao je Šimić za Source.ba!

Zamislite, da u toku suđenja opsujete sudiji majku. Da li će Vas sudija išamarati?! Naravno da neće. Zakon je predvidio i sankcije za takve stvari, uključujući udaljenje lica iz sudnice koje ne poštuje i vrijeđa sud, uz novčanu kaznu.

Ako ne znate, ‘ko je Zoran Čegar, to je onaj policijski službenik FUP-a, koji se “proslavio” svojom izjavom za bh. medije, da je “spremio opremu, da hapsi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kada je u Predsjedništvo BiH doveo harmonikaša”.

U mjesecu listopadu 2021. godine, nakon što je Milorad Dodik napravio pravi cirkus u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, te nakon što je doveo harmonikaša u najveću bh. instituciju, oglasio se i Zoran Zoka Čegar, koji je tada za medije tvrdio, da je imao namjeru da ode uhapsiti Milorada Dodika i njegovog harmonikaša, ali da je u posljednji trenutak odustao od te namjere.

“Doveo je muziku i pio je alkohol na radnom mjestu. Još zove majku na telefon, da čuje, i da se snima, te je pjevao pjesmu ‘Mene je rodila majka Srpkinja’. Ovo je ponižavanje, ne znam dokle će se ovo više trpiti. Sad slušam neke međunarodne institucije i ambasade, koje kažu da će reagovati ako bude potrebno. Pa šta čekaju oni, da nas opet počnu klati, pa da oni pobjegnu, je li to njihovo reagovanje. Pa, vrijeme je da reaguju, izvolite gospodo opravdajte što ste ovdje. Jesu li za vikend dijelili oružje i municiju po RS-u, jesu li postojavali paravojne formacije? Šta treba više Dodik da uradi? Ovo što kaže ‘Onaj neki luđak hoće da me hapsi’. Je** mu luđak Goricu, eto, molim te napišu tako. Za mene je rekao da sam luđak, evo, ja mu na to odgovaram da mu ja je*** Goricu, onu kćerku seljančuru. Kud ćeš ljepši od mene”, rekao je tada tijekom listopada 2021. godine za bh. portale Zoran Zoka Čegar.

Dok je Dodik pio alkohol i pjevao, Čegar je na radnom mjestu u uniformi tukao.

Ovakvi incidenti, skandalozni i neprimjerni istupi Zorana Čegara nisu jedini. Umjesto, da ga je već tada rukovodstvo FUP-a sankcionisalo, zbog vulgarnih riječi upućenih putem bh. medija, ovakva nereakcija na Čegarovo sramno ponašanje i psovanje, poprimit će razmjere novih skandala ovjekovječeno njegovom policijskom brutalnošću.

Ponajprije, javnost mora da zna, da lice koje obnaša visoku policijsku, pravosudnu ili političku dužnost mora paziti na svoja djela i riječi više nego li obični građani u Bosni i Hercegovini iz razloga, što je dužno da čuva ugled i profesionalnost institucija iz kojih dolazi.

Kod Zorana Čegara to nije slučaj: najprije je vulgarno psovao putem medija, što ne priliči niti jednom čovjeku na ovome svijetu, a još manje visokim policijskim funkcionerima, a potom brutalno pretukao mladića. Da je se ovako ponašao bilo koji nositelj pravosudne funkcije, već bi bio smijenjen.

‘Ko je visokorangirani djelatnik Federalnog MUP-a Zoran Čegar?!

Zoran Čegar je osoba uz koju se desetljećima vežu brojne koruptivne afere i kontroverzni slučajevi s kriminogenim epitetom. Nije nikakva tajna da je 2010. “samoincijativno” otišao u penziju zbog PTSP-ija, ali zahvaljujući tadašnjem direktoru FUP-a Draganu Lukaču, Čegar dolazi ponovo u novom “rehabilitiranom stilu” u izdanju “novog kriminalca”. Podsjećanja radi, 2013. godine bilo je raspisano tesitiranje za načelnika Obavještajnog sektora FUP-a. Najbolji rezultat ostvario je Aldin Sinanović, dok je na posljednjem mjestu bio kontroverzni Zoran Čegar sa srozanim moralnim i policijskim kvalitetama, tada favorit Dragana Lukača.

Unatoč lošim rezultatima tesitiranja, to nije zasmetalo tadašnjem direktoru FUP-a Draganu Lukaču, da na čelo Obavještajnog sektora postavi reketaša Zorana Čegara, pritom je Lukač tada svoju odluku obrazložio tvrdnjom da “to mjesto treba da pripadne Hrvatu” i tada predsjedniku Komisije za izbor je zabranio, da javno objavi rezultate, a sve s ciljem, da se od uposlenika te institucije i javnosti sakrije činjenica, da se na čelu tada najmoćnije pozicije u FUP-u nalazi “invalid”, kako mu je i dokumentirano u neuropsihijatrijskom nalazu.

Naime, Zoran Čegar je 2006. godine bio ozbiljan predmet kriminalističke istrage koju je protiv njega tada proveo Sektor kriminalističke policije FUP-a. Prema operativnim podacima do kojih su došli pripadnici FUP-a, Zoran Čegar je u periodu od 2002. – 2005. godine zloupotrijebio svoj položaj, na način, da je na području Srednje Bosne, kao i Hercegovine ucjenjivao poslovne ljude i direktore poduzeća, tako što je od njih uzimao mito, a zazuvrat im obećavao, da antikorupcijski tim FUP-a neće ni “omirisati” njihove Urede, budući da se Čegar vratio u FUP 2001. godine. Pa tako, imamo slučaj Zvonka Matijaša, većinskog vlasnika “Elektrogrupe”, od kojeg je “Zoran Čegar uzeo mito od 42 tisuće eura” – stoji u izjavi Zvonka Matijaša pripadnicima FUP-a. Čegar je tako ucjenjivao i Svetomira Gadžu, vlasnika firme “Eurobenz” iz Sovića. Tako je od Svetomira Gadže Čegar tražio 50 tisuća KM…

Pored zlouporabe službenog položaja, uzimanja mita i reketarenja koja je provodio Zoran Čegar, pripadnici FUP-a su se potrudili da isprovjeravaju njegova “navodna” ratna priznanja, k tomu ne smijemo izostaviti, da je Zoran Čegar izvršio promjenu identiteta u Australiji, gdje posjeduje putovnicu na ime Tommy Brown. Zašto je izvršio promjenu identiteta samo će Zoranu Čegaru ostati poznato!

U sprovedenim istražnim radnjama, utvrđeno je da se ime Zorana Čegara ne nalazi u službenoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova R BiH “Zlatne policijske zvijezde”! Nakon uspješno sprovedenih istražnih radnji, pripadnici FUP-a su sačinili službenu zabilješku i cijeli slučaj proslijedili Tužiteljstvu BiH i glavnom federalnom tužitelju. Krivični postupak nikad nije pokrenut, a cijeli slučaj se nalazio i na Tužiteljstvu KS, i sudbina ovog predmeta više nije poznata.

Čegaru je PTSP dijagnosticiran 1997. godine u otpusnici zagrebačke psihijatrijske bolnice Vrapče od 10. siječnja 1997. godine. U nalazu stoji, da su kod pacijenta prisutni elementi PTSP-a. „Prisvjestan, impulzivan, mrzovoljan, razdražljiv, sada se ne javljaju obmane čula, iste ne nalazimo, naglašeno psihosomatiziran sa sniženim frustracijskim pragom na toleranciju“, stoji u nalazu psihologa psihijatrijske bolnice Vrapče. S obzirom na prethodno navedeno, radnik s parkinga može biti sretan, što ga Čegar nije “olovom napunio”!

Šta kaže neuropsihijatar o Čegarovom ponašanju!?

Portal Dnevno.ba je kontaktirao dugogodišnjeg psihijatra čije ime nećemo navoditi uz molbu psihijatra sa komentarom za ponašanje Zorana Čegara. Evo što on kaže:

Čegar je bahat, nasilan – prema psihijatrijskom nalazu sa Psihijatrije Vrapče impulzivan – agresivan, a što predstavlja hitno stanje u psihijatriji.

Impulzivnost je ponašanje koje je obilježeno djelovanjem prije promišljanja, odnosno teškoćama čekanja svojega reda za akciju, intenzivnom nestrpljivošću te prekidanjem drugih. Impulzivno ponašanje se često može pronaći u stručnoj literaturi kao karakteristika određenih dimenzija ličnosti, a nerijetko je i simptom brojnih poremećaja kontrole ponašanja.

Prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku duševnih poremećaja (DSM-5), impulzivno ponašanje je često obilježje graničnog poremećaja ličnosti. Općenito se definira kao djelovanje bez promišljanja koje je neshvaćeno i neadekvatno izraženo, a često je rizično i neprimjereno situaciji.

Također je povezano s nepoželjnim ishodima i agresivnim ponašanjem. Ljudi koji su impulzivni se obično opisuju kao nepredvidive i nestabilne osobe, a upravo je nestabilnost glavna karakteristika graničnog poremećaja ličnosti. Osim toga, impulzivni pojedinci obično imaju problema s emocionalnom regulacijom i kontrolom ponašanja zbog čega rijetko imaju stabilne i dugotrajne bliske odnose s drugima.

Impulzivno ponašanje nerijetko nosi sa sobom opasne posljedice, a oboljele osobe toga nisu niti svjesne. Kada Zoran Čegar, daje izjavu za medije, umjesto kajanja za takvo svoje ponašanje, on izražava žaljenje što radnika nije demolirao, još jače prebio.

Zoran Čegar je u izjavi za televeziju Nova BH rekao da ga je mladić na parkingu isprovocirao, te je očitujući se o svome nasilničkom i impulzivnom ponašanju kazao “Šta je to sada problem?”, dakle on ne vidi ništa sporno u takvom svome ponašanju, kojeg je prethodno osudilo rukovodstvo Federalnog ministarstva unutarnjh poslova, i čije ponašanje je naišlo na zgražanje javnosti. Takvim ljudima treba stručna psihijatrijska pomoć!

Imenovani je razdražljiv (živčan i kratkog fitilja).

Zlostavljanje općenito možemo definirati kao obrazac ponašanja jedne osobe prema drugoj kojim se nanosi neki oblik boli a s ciljem preuzimanja kontrole i uspostavljanja moći nad tom osobom. Kada se u razgovoru spomene riječ zlostavljanje, prva asocijacija kod većine ljudi je fizičko zlostavljanje, koje ostavlja vidljive tragove, i to najčešće fizičko nasilje u obitelji. Međutim postoji nekoliko različitih oblika zlostavljanja: Fizičko nasilje (poput šamara, guranja, udaranja, uskraćivanja hrane, i sl.)

Neke karakteristike zlostavljača su Rigidnost. Takve osobe u svojim razmišljanjima su jako rigidni, nedostupni korekciji, uvjereni kako su u pravu bez ikakve mogućnosti da prihvate mišljenje drugačije od njihovog. Ovo se oslikava, kada je Federalni ministar unutarnjih poslova osudio takvo Čegarovo ponašanje, on ne prihvaća ovu kritiku, jer je uvjeren da je u pravu. Tako je i sa njegovim psovanjem u javnosti.

Svi mi imamo bijes, ljutnju. Ovaj način doživljavanja i izražavanja ljutnje prikazuje se na svima jasan i očit način, a može uključivati ponašanja poput vikanja, psovanja, bacanja ili lomljenja stvari te verbalnog ili fizičkog zlostavljanja. Ljudi koji su skloni ovakvom načinu izražavanja ljutnje i bijesa mogu imati različite probleme u obitelji ili na poslu zbog nemogućnosti prikrivanja ispada ljutnje. Simptomi se često izražavaju kroz neprijateljstva, impulzivnost i povremene agresivne ispade. Ljudi koji pate od ovog poremećaja često eksplodiraju zbog bijesa uzrokovanog banalnim provokacijama, a svoje stanje opisuju kao gubitak kontrole nad emocijama i mogućnostima prevladavanja bijesa. Pojedinci koji se bore s ovim poremećajem mogu biti opasni za sebe i svoju okolinu, a ako se ne dijagnosticira, poremećaj može rezultirati tragičnim posljedicama.

VEZANI TEKSTOVI:

  1. https://www.dnevno.ba/kolumne/otkrivamo-ko-je-bahati-nasilnicki-i-siledzijski-visokorangirani-djelatnik-fup-a-zoran-cegar-koji-je-brutalno-prebio-radnika-u-sarajevu-247577/?fbclid=IwAR0Zg_S7Dk6WhCheRGxcECbQcDefirrhG8ECs0jQ6S9flGd40KP4431UDLM
  2. https://www.dnevno.ba/vijesti/sindikat-fup-a-zoran-cegar-je-narusio-ugled-federalnog-mup-a-247611/?fbclid=IwAR0lT2f5hG6Miz1eeONKmOFqI37msaJKt6ppClE6DwrbpY87sxR98Bx_mkw
  3. https://www.dnevno.ba/vijesti/federalno-ministarstvo-unutrasnjih-poslova-zgrozeno-policijskom-brutalnoscu-i-ponasanjem-zorana-cegara-247618/?fbclid=IwAR2p7OTS479YDCRisQ4JGLzXIVOKoYrqKuGVyFZWcT3mLMOIH0nYpAI_pm8
  4. https://www.dnevno.ba/vijesti/umjesto-da-se-pokaje-zoran-cegar-se-besramno-lazima-vadi-oglasila-se-i-federalna-uprava-policije-247624/?fbclid=IwAR2nZBOo96MMBGf5-gu8bnFT93-siI-PdvHghComwAEfsvBQexk0_m6oRDo
  5. https://www.source.ba/clanak/BiH/595270/dt?fbclid=IwAR3dlEOQiT14-zUsghIUpQc1EOEV1kqQWiRwpSCoKnTmKrWgEHkJZ4NzgUc

 

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});