fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Plenković predlaže Sanadera za tajnika HDZ-a, Šuicu za EK

Autor: HTV

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica i otkrio da će za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti potpredsjednika Hrvatskog sabora Antu Sanadera.

– Nakon internih konzultacija i razgovora s novom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na užem kabinetu Vlade donijeti odluku da kasnije predložimo Vladi, a potom i proslijedimo Odboru za europske poslove Hrvaatskoga sabora, Dubravku Šuicu da postane nova članica EK u ime Republike Hrvatske, rekao je Plenković novinarima u Opatiji gdje sudjeluje na otvorenju Svjetskog prvenstva mladih u bridžu “6th World Bridge Youth Open Championships”.

Premijer je tako komentirao novinarske primjedbe da se Šuica s budućom predsjednicom Europske komisije sastala već jučer. Odbacio je tumačenje da je taj sastanak i prije formalnog prijedloga, zaobilaženje hrvatskih institucija, odnosno nadležnog saborskog odbora.

– Poanta je, kada predlažete iz svoje zemlje budućega člana EK da se unaprijed dogovorite i o kandidatkinji, a nadamo se i o portfelju s, u ovom slučaju predsjednicom EK. I da nakon toga sve to dobro prođe. Tako rade i sve ostale zemlje, treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. To radimo na način koji je dobar i koristan za hrvatske interese i jačanje našeg položaja u EU, dodao je premijer.

Premijer je komentirao i policijsku akciju na Braču u kojoj je pretražena kuća bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

– Riječ je o aktivnostima koje provode policija i Državno odvjetništvo temeljem naloga suda. Nemam drugih komentara na to, poručio je. Na novinarsku primjedbu da je Kuščević krajem srpnja ustvrdio kako ‘ne vidi razlog da ga Uskok i DORH kontaktiraju jer je afera lažna i fabricirana’, premijer je ponovio da neće više ništa komentirati.

– Ovo su tek procesne radnje, a vidjet ćemo što će biti od toga, poručio je.

Novinarima je potvrdio da će umjesto Kuščevića, za novog političkog tajnika HDZ-a, sutra Predsjedništvu stranke predložiti Antu Sanadera.

Upitan o plaćama u zdravstvu, Plenković je poručio da je Vladina politika jednostavna i jasna – da bude financijsko održivo za proračun.

– Radimo u dobroj vjeri. Naravno da su svi granski kolektivni ugovori prigoda različitima sindikalnim predstavnicima da pokušaju ispregovarati nešto više za svoju branšu. Mi ćemo učiniti što možemo u okvirima koji su realni, rekao je.

– U našem mandatu rastu i mirovine i plaće, i prosječne i minimalne, vidi se i efekt gospodarskih reformi. To je bio cilj programa naše vlade. Prema tome, stvari idu dobro, istaknuo je premijer.

Nije želio komentirati slučaj Elizabete Mađarević poručivši da ga je već komentirao. Kaže kako do sada nije bilo službenih komentara njemačkih institucija.

– To je pitanje koje je MVEP riješio, poručio je. Naravno da je to loše, da postoje takve objave. Uopće mi nije jasno kako to netko može pisati, rekao je premijer.

Autor: HTV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});