fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Političko Sarajevo se iživljava nad Republikom Srpskom”!

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike bespotrebna, te da je riječ o iživljavanju političkog Sarajeva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem koji hoće po svaku cijenu da održe temu živom u nastojanju da se na taj način ponovo obračunaju sa Republikom Srpskom.

“Svakako je ovo sad znak više da mi u Republici Srpskoj moramo da se okupimo oko toga da se donese zakon u BiH o Ustavnom sudu koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda, da se taj monopol stranaca i muslimana razbije i da naprosto taj sud postane sud pravde, a ne za političko šikaniranje”, istakao je Dodik.

On je za RTS rekao da je priča o referendumu o Danu Republike Srpske završena onoga trenutka kada su građani iskazali svoju volju, a Narodna skupština donijela Zakon o Danu Republike. Predsjednik Srpske je poručio da odluka Ustavnog suda BiH neće uticati na proslavu 9. siječnja – Dana Republike.

“Već smo formirali odbor za obilježavanje 9. siječnja. Nastavljamo s tim, pišemo pozivnice, imat ćemo goste iz inostranstva. Proslava će biti održana na najvišem nivou”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Oglasio se i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlameta BiH Staša Košarac koji je izjavio da je odluka Ustavnog suda BiH da poništi slobodno izraženu volju predstavnika konstitutivnog naroda predstavlja najteži udarac BiH u njenoj postdejtonskoj povijesti.

“Nakon ovakve odluke Ustavnog suda jasno je da BiH nije država suverenih naroda i građana, već okupirana teritorija na kojoj predstavnici jednog naroda, uz podršku stranih sila i moćnika, pokušavaju da nametnu svoju volju i uzurpiraju prava predstavnicima drugog naroda koja im osigurava važeći Ustav i sve poznate međunarodne konvencije o ljudskim, građanskim i političkim pravima”, poručio je Košarac u izjavi Srni.

On je upozorio da je Ustavni sud BiH svojom jučerašnjom odlukom o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike Srpske izašao iz okvira Ustava BiH i ušao u prostor diktature i anarhije.

“U preambuli Ustava BiH jasno piše da je njegov sastavni dio i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. U prvom članu tog međunarodnog dokumenta, koji je usvojen u UN i koji je na snazi punih 40 godina, piše da svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i da na osnovu tog prava oni slobodno određuju svoj politički položaj i slobodno postižu svoj privredni, društveni i kulturni razvoj. Oni koji krše ovaj dokument, a to su sluge Bakira Izetbegovića u Ustavnom sudu BiH, krše i Ustav ove zemlje, uvode diktaturu i proizvode političku i svaku drugu nestabilnost do koje će, nažalost, sigurno doći u narednom periodu”, naglasio je Košarac.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da će, bez obzira na želju Ustavnog suda BiH da odlukom o poništavanju referenduma o Danu Republike Srpske pokaže svoju superiornost, Republika Srpska nastaviti da slavi svoj Dan Republike – 9. siječanj.

Kuzmanović je ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH da poništi referendum o Danu Republike Srpske “par ekselans” politička odluka, a da je taj sud politički sud koji slijedi ono što jedan vođa u BiH predlaže.

On je za Srnu izjavio da Ustavni sud BiH ovim činom sve više tone u nezakonitost i neustavnost i poručio da će bez obzira na želju te institucije da pokaže svoju superiornost Republika Srpska nastaviti da slavi svoj Dan Republike – 9. siječanj.

“Oni, prije svega, žele da pokažu jednu vrstu superiornosti. Oni žele da na određeni način minimaliziraju činjenicu da jedan čovjek, kao što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, snažno i ispravno vodi Republiku Srpsku. Smatraju da odluka može biti i ovakva i onakva, ali da oni, jednostavno, treba da budu superiorni”, rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da vjeruje da suci Ustavnog suda BiH znaju da griješe, ali, kako je rekao, kao da imaju neko pravno sljepilo pa onda ne rade po pravu i pravdi nego po diktatu političkih nalogodavaca.

“Zaista zvuči nevjerojatno da ono što je narod izglasao neko ko je isto od tog naroda postavljen poništava. Ovdje je jasno svima da taj sud donosi neustavne odluke, a to za posljedicu ima stvaranje nepovjerenja u taj sud, u pravnu državu i sve ono što se smatra demokratskim”, zaključio je Kuzmanović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Ustavni sud BiH ukinuo demokraciju, a uveo sudokratiju, poništavajući rezultate referenduma o Danu Republike.

On je ponovio da stranci moraju napustiti Ustavni sud BiH.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je volja naroda izražena na referendumu o Danu Republike jasno ocrtala njihov stav, interes i ljubav prema 9. siječnju, danu kada Srpska osnovana.

“Volja naroda se nikada neće moći poništiti. Ta ljubav neće biti ugašena bez obzira kakve će odluke donositi Ustavni sud BiH”, rekao je Đokić novinarima u Banja Luci, komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});