fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POSLJEDICE POTRESA : Pucali zidovi, rušili se krovovi

Autor: Dnevno.ba

TRAVNIK - Potres koji je u poslijepodnevnim satima pogodio područje centralne Bosne i Hercegovine s epicentrom na planini Vlašić uznemirio je građane koji su istrčali na ulice iz svojih kuća, a zabilježene su i materijalne štete na objektima.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite za N1 je kazao da nije bilo evakuacija zbog potresa koji je u poslijepodnevnim satima pogodio centralni dio BiH.

Solak je potvrdio da prema informacijama kojima raspolaže on i njegove kolege – nije bilo ni ozlijeđenih osoba. ”

Konstantno samo na vezi sa kolegama iz SBK i stanovništvom. Kada se potres dogodio bilo je nelagodno biti u tim sredinama, dobro se to treslo. Nema razloga za panikom i brigom”, izjavio je.

Potresi su prirodna pojava koja se ne može spriječiti ili zaustaviti, rekao je.

“Nema značajnijih šteta. Par cigli i crijepova je palo sa starijih objekata. Kolege su na terenu, pregledavaju da nema neke potrebe za pomoći u nekim objektima”, rekao je Solak za N1.

“Ono što mogu potvrditi – nema povrijeđenih, Nema evakuacija iako se dobro zatreslo. Ljudi su izašli na ulice. Možda najjači potres ove godine i proteklih nekoliko godina”, naveo je.

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine.

Podsjetimo,potres  jačine 5,1 stupnjeva po Richteru potresao je centralno područje BiH, a osjetio se i u okolini glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pomjeranje tla je registrirano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije 14 kilometara od Turbeta, u centralnoj BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});