fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Poznati rezultati prvih sto seroloških testova, evo koliki je postotak testiranih ispao pozitivan!

Autor: dnevno.ba

Deset dana trebalo je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) da prikupi, a potom analizira krv serološkim putem. Danas pak, imamo prve rezultate, javlja HRT.

“Mi smo se nadali da ćemo danas imati 200 završenih, međutim imali smo malih tehničkih poteškoća, pa smo završili do sada 100 i to iz područja bliže okolice Zagreba. Znači da od 100 imamo dva pozitivna”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Ovim testom cilj je bio otkriti tko je bio pozitivan na virus COVID-19, a nije imao simptome, no uz pomoć njih, u konačnici, saznat ćemo i kolika je imunost populacije.

Provedba testa funkcionira na ovaj način. HZJZ se dogovorio s kliničkim bolnicama, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo da im isti dostave ostatke seruma koji su koristili za druge biokemijske pretrage, a radi se o onim pacijentima koji su prethodno popunili epidemiološki upitnik. S druge strane, test ELISA traje 3-4 sata, a čak i tada postoji mogućnost da su pozitivni rezultati pogrešni, pa se oni dodatno provjeravaju od strane stručnjaka s Veterinarskog fakulteta. tvrde.

“Postupak je dosta zahtijevan jer prvo treba uzgojiti stanice kojima treba nekoliko dana. Nakon što su stanice dovoljno izrasle dodaje se virus i serum koji testiramo proces traje za jedan rezultat desetak dana”, ističe Irena Tabain, voditeljica odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ pred kojom je još puno posla.

Na obradu naime čeka još 1000 uzoraka, čije bi serološko testiranje trebalo biti gotovo za 15-tak dana.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});