fbpx
Foto: Pixsell via Dnevno.hr

PROŠLO JE TOČNO 30 GODINA OD PADA VUKOVARA! Plenković: ‘Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar’

Autor: Dnevno.hr

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Dan je to kada se s tugom prisjećamo svih onih koji su izgubili živote u stvaranju neovisne Hrvatske.

Vukovar na današnji dan obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Grad je branilo oko 1800 branitelja, među kojima su bili mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine. Iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, a još se traga za 386 osoba kojima se gubi svaki trag upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Jandroković: “Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Vukovaru je rekao kako je prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa.

“Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar. Iskazujemo poštovanje gradu, prisjećamo se žrtava. Zlu se treba suprotstaviti, onima koji su takli u hrvatski narod tad se moralo suprotstaviti. Zahvalni smo herojima rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti”, rekao je.

Plenković: “Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar”

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se danas se prisjećamo heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život kakav imamo.

“Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi danas ovdje, to se osjeća u narodu, poštuje se Vukovar i žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti i žrtva nikad neće biti zaboravljena”, rekao je Plenković dodajući da je upravo to razlog da se više ulaže u Vukovar.

OVDJE uživo pratite tijek događaja!

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI