fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Protiv BiH se vodi hibridni rat, velika opasnost od kineskog utjecaja

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Redovna sesija Kruga 99 održana je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a tema je bila “Jačati otpor hibridnom ratu protiv BiH”.

Uvodničari su bili autori knjige “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata” Ahmed Kico i Miralem Kapetanović.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović podsjetio je da je BiH još od vremena postojanja srednjovjekovne Bosanske države bila pod utjecajem sila koje su imale za cilj ugroziti njen suverenitet, a da taj hibridni rat protiv BiH on kontinuitet do danas.

“To je intenzivirano stvaranjem ideja o velikoj Srbiji i Hrvatskoj. Svjesni smo događaja koji se odvijaju danas, evo i danas se u Višegradu postrojavaju četnici, što je također neka vrsta hibridnog rata. Riječ je o propagandnom i sistemskom djelovanju s ciljem dokazivanja da BiH nije moguća”, istakao je Kulenović.
On je upozorio učesnike u javnom prostoru, prije svega medije, da vode računa koje termine koriste u svom govoru.

“Imali smo priliku tokom proslave Dana nezavisnosti u mnogim medijima, vjerovatno nesvjesno, čitati kako je glasilo referendumsko pitanje na izjašnjavanju o nezavisnosti BiH 1992. godine, pa je tako spominjano kako su se narodi BiH izjasnili za nezavisnot, što nije tačno, jer je u pitanju bilo građani BiH. Zatim, imamo pojam suživot, a taj pojam označava odnos ljudi prema životinjama. Dakle, ne može se govoriti o suživotu, već o zajedničkom životu”, istakao je Kulenović.

Koautor knjige Miralem Kapetanović je kazao kako je bitno propratiti sintagmu hibridni rat.

“Protiv BiH se duže vrijeme vodi hibridni rat, ali ga je teško pratiti, jer se on vodi na suptilan način. Hrvatska i Srbija su vidjele dobru priliku za hibridno djelovanje kako bi nastavili sa svojim projektima koji su zaustavljeni u Dejtonu. Rusija je također tu sveprisutna, stvorila je koaliciju sa Srbijom i jednim dijelom politike u BiH, zatim Kina sve više ulazi kroz svoje projekte, pa Turska, Saudijske Arabija i Iran koje sve na svoj način obavještajnim radom rade protiv BiH”, kazao je Kapetanović.

Doktor Ahmed Kico je istakao da je politički, ekonomski, sigurnosni i svaki drugi sistem BiH napadnut od strane susjeda sa istoka i zapada i velikih sila.

“Ključno je da sa svih strana žele dovesti stanovništvo u situaciju da prihvati mišljenje da je BiH nemoguća država. BiH jeste država sposobna da se odbrani od svih koji žele razoriti naš identitet”, istakao je Kico.


On je dodao kako bi se BiH efikasnije mogla braniti kada bi se dovoljno uložilo u razvoj sigurnosnog aparata države, koji bi bio sposoban da prepozna opasnosti i na njih na vrijeme reaguje.

“Da takav sistem postoji, on bi bio u stanju da zaustavi svako djelovanje, pa i ovo današnje postojavanje u Višegradu”, kazao je doktor Ahmed Kico.

Kapetanović i Kico su još jednom ponovili da postoji velika opasnost od kineskog utjecaja, na koji godinama upozoravaju svjetske sile, ali da se on jednostavno zanemari kada na red dođu interesi nekih od tih sila.

Podsjetili su na nedavno glasanje u Parlamentu FBiH o davanju garancija FBiH za kineski kredit za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Oni su istakli kako na prvoj sjednici nije bilo podrške za to, ali da su na drugoj skoro sve stranke podržale tu odluku nakon saopštenje Ambasade SAD-a da u tome nema ništa štetno, jer je dio projekta i jedna američka kompanija.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});