fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Putin odbio 300 milijardi dolara od Saudijaca – Pa nismo mi mafijaška organizacija da izdajemo svoje prijatelje!?

Autor: Dnevno.ba

SOČI - Saudijski ministar Muhamed bin Salman ponudio je Vladimiru Putinu 300 milijardi dolara kako više ne bi pomagao sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu!?

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je za 300 milijardi dolara srušiti sirijskog čelnika i svog prijatelja Bashara al-Assada. Tu nepristojnu ponudu ruskom lideru dao je saudijski šeik i ministar obrane te zemlje Muhamed bin Salman, ali ga je Putin odmah zaustavio u namjeri.

Nemoralna ponuda

Tajni sastanak Putina i Bin Salmana održao se u Sočiju. Saudijski ministar doputovao je u to ljetovalište kako bi nazočio utrkama Formule 1, javlja Informer.

Susret Putina i ministra bio je iza zatvorenih vrata, ali libijski izvor koji je prisustvovao sastanku je prenio o čemu je bilo riječi.

Taj izvor kaže da je Bin Salman bez okolišanja pokušao privoljeti Putina da napusti i ostavi na cjedilu svog prijatelja Assada.

Saudijski ministar je Putinu dao primamljivu ponudu rekavši da su Saudijsko kraljevstvo i Katar spremni da mu uplate 300 milijardi dolara kako više ne bi vojno pomagao sirijskom predsjedniku. Ukoliko bi mu Putin uskratio pomoć, Assad bi bio poražen i prisiljen napustiti vlast.

Međutim, kako se i očekivalo, ruski lider je odbio čak i diskutirati na tu temu.

“Ruska vlada nije mafijaška organizacija koja ubija svoje prijatelje u zamjenu za pozamašne svote novca. Nikakav novac ne može preoblikovati rusku strategiju na Bliskom istoku” – odbrusio je Putin.

Inače, pretežito sunitsko Saudijsko kraljevstvo najveći je saveznik SAD-a na Bliskom Istoku. Amerika strahuje da će ih Saudijci ostaviti i izdati i prijeći na rusku stranu.

Ponudio i investicije

Bin Salman nije odustajao, te se našao slobodnim dati još jedan prijedlog koji se odnosio na ulaganje u Moskvu.

“Pored 300 milijardi koje bismo uplatili Rusiji, uložili bismo još najmanje nekoliko milijardi u infrastrukturu ruske prijestolnice. Gradili bismo ekskluzivne objekte” – predložio je saudijski ministar.

Putin se navodno samo nasmijao…

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});