fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Facebook

Vučić oštro poručio Europi: ‘Niste obavili svoj prljavi posao! Ne pristajemo na komadanje Srbije’

Autor: Dnevno.ba/Hina

“Pokušali su nam raskomadati zemlju, a prošlo je 25 godina i još se ne damo, ne pristajemo na komadanje Srbije”, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na državnoj komemoraciji u povodu 25. obljetnice početka bombardiranja pod vodstvom NATO-a.

Diljem Srbije u nedjelju je nizom komemoracija obilježena 25. obljetnica početka zračnih napada NATO-a na nekadašnju SR Jugoslaviju u kojima je, prema službenim procjenama, poginulo oko 3500 vojnika, policajaca i civila, među njima 89 djece, ranjeno je oko 6000 osoba, dok se ekonomska šteta mjeri milijardama dolara.

Zapadna vojna alijansa započela je napade na teritorij SRJ 24. ožujka 1999. godine u 19,45 sati poslije odbijanja Beograda da potpiše sporazum o Kosovu iz Rambouilleta. Odluka o bombardiranju donesena je kao presedan u povijesti UN-a, bez odobrenja Vijeća sigurnosti jer članice NATO-a, zbog veta koje su najavile Rusija i Kina, nisu uspjele dobiti suglasnosti VS UN-a.

Veleposlanici vodećih zapadnih zemalja u subotu su objavili priopćenje u kojemu su pojasnili razloge za pokretanje zračnih napada NATO-a, naglasivši da je “operacija Saveznička snaga osmišljena da natjera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika SRJ, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spriječi humanitarnu katastrofu i omogući izbjeglicama i raseljenima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu”.

Može biti slika sljedećeg: 6 ljudi
Foto: Facebook

‘Odupirat ćemo se, tko smo i što smo bez Srbije?’

Zračni udari su trajali do 10. lipnja 1999. kada je u Kumanovu postignut sporazum koji je nalagao povlačenje vojnih i policijskih snaga s Kosova i uspostavljanje Privremene administrativne misije UN-a (UNMIK). “Niste obavili svoj prljavi posao komadanja ove države jer je ovaj narod jači i jača je Srbija. Odupirat će se Srbija, ne možete nam ukinuti slobodu, nećemo je dati i nikada nećemo dobrovoljno priznati da nam uzmete Kosovo. Tko smo i šta smo bez Srbije? Nitko i ništa”, rekao je Vučić u Prokuplju na jugu Srbije, gdje je održana središnja komemorativna manifestacija.

Može biti slika sljedećeg: 9 ljudi i tekst
Foto: Facebook

Ove godine, dodao je, “neki su nam pokušali objasniti kako je bombardiranje bilo potrebno zbog nas, da bi Srbija išla naprijed u budućnost”. “A u sljedećoj rečenici kažu kako vjeruju da će Srbija i Kosovo zajedno gledati u budućnost”, rekao je Vučić. Dosta je bilo ubijanja, dodao je Vučić, ocijenivši da je pred Srbijom dobra budućnost.

Obilježena 25. obljetnica početka NATO udara na Srbiju i Crnu Goru

“Pred nama je dobra i velika budućnost Srbije, koja će znati da se obrani”, poručio je srbijanski predsjednik. Komemoraciji u Prokuplju uz državni vrh Srbije nazočili su i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik te poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porifrije, koji je služio spomen stradalima tijekom tromjesečnog bombardiranja 1999. godine.

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});