fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŠAROVIĆ: Migranti neće promijeniti etničku sliku BiH

Autor: N1

SARAJEVO - Mislim da se, kad su u pitanju migranti, nastoji kreirati neka politička priča, veća nego što to zaslužuje. Postoje pokušaji od nekih političkih lidera i sijanje straha u javnosti što apsolutno nije istina, kazao je za N1 Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako komentirate pobjedu Recepa Tayyipa Erdogana na izborima u Turskoj? Da li je bila očekivana?

Za mene lične rezultati su očekivani obzirom da sam dosta solidan poznavalac prilika u Turskoj zbog stalnih putovanja i ekonomske suradnje. Očekujem stabilizaciju prilika u ovoj zemlji. Vjerojatno će trebati nekoliko mjeseci za implementaciju rezultata s obzirom da se prelazi na novi sistem bez premijera. To u svakom slučaju odgovara i ekonomskim interesima BiH.

Da li očekujete da će se nastaviti suradnja sa Turskom, ili da će se poboljšati?

U fokusu moga interesa bila je ekonomija, obzirom na resor koji vodim. Turska je važan ekonomski partner i ona se pozicionira među šest najvažnijih vanjskih partnera BiH, a u budućnosti će biti u top 5. Uskoro očekujemo potpisivanje novog sporazuma o trgovini koji će otvoriti nove mogućnosti. Za nas je važno da se stabilizira lira, jer se glukozni šećer, ulje, brašno…ugovora u liri koja je deplasirala što je izazvalo određene probleme za nas. Vjerujem da će doći do stabilizacije lire što će odgovarati našim poljoprivrednicima.

Pitanje migranata u BiH? Kako bi ocijenili trenutnu situaciju?

Mislim da se, kad su u pitanju migranti, nastoji kreirati neka politička priča, veća nego što to zaslužuje. Postoje pokušaji od nekih političkih lidera i sijanje straha u javnosti što apsolutno nije istina. Kriza sa migrantima prošla je i Srbiju i Crnu Goru u mnogo većem broju nego što je u BiH. Kroz Srbiju je prošlo 500.000 migranata pa su se znali nositi. Kroz BiH je prošlo ukupno 5-6.000 migranata i oni ne žele tu ostati. To je odgovor onima koji u javnost plasiraju lažne informacije da se sa migrantima želi promijeniti etnička slika BiH. Njih ne interesira nijedno mjesto u BiH, ni RS ni FBiH. Njihov cilje je zapadna Evropa, Evropska unija. Ja sam pobornik zaštite granica od ilegalnog ulaska migranata i privođenja pravdi onih koji od ovoga zarađuju novac.
Prijedlog izmjena Zakona o akcizama koji je predložio klub SDS-a, vjerujete li da će dobiti podršku?
Nisam siguran, moram biti iskren. Obzirom na jednu specifičnu situaciju tri mjeseca pred izbore naprosto stavljam veliki upitnik, iako je incijativa potpuno legitimna. Treba pažnju usmjeriti na dio akciza koji ide direktno u entitetske budžete.

Ima li realnog i ekonomski opravdanog prostora za smanjenje akciza?

Mislim da uvijek ima prostora za smanjenje, to smo vidjeli i u ovim danima da je prosvjed građana urodio plodom. Da li postoji veći prostor za smanjenje to je na relevantnim organima i stručnjacima da procjene. Slab je alibi da su kod nas najmanje cijene goriva jer su kod nas i najmanje plate. Sa povećanjem cijena najviše su profitirale vlade entiteta. Za ekonomiju je bitno da cijene goriva ne budu velike.

Očekuje se dolazak fitosanitarnih inspektora iz Ruske Federacije. Kada dolaze i šta će sve obuhvaćati njihove aktivnosti?

Mi smo u dnevnoj komunikaciji sa ruskom sanitarnom službom. Na njihov zahtjev poslali smo zalihe jabuka, približno 2.000 tona jabuka i očekujemo da dođe inspekcija. Od nas su tražili termine. Vjerujem da ćemo ovih dana dobiti točan termin, obići ćemo neke od naših kompanija i utvrditi da li sistem funkcionira. Vjerujem u uspjeh i ponovno vraćanja na rusko tržište.

Problemi proizvođača malina u BiH?

Malinare svih ovih godina prati nesigurnost i neizvjesnost i rekao bih da je to najveća mana bavljenja ovim poslom. Institucije se ovim pitanjima treba pozabaviti u okviru svojih domena i vlastitih nadležnosti. Mi smo među najvećim proizvođačima u svijetu, samo je Srbija u regiji ispred nas, ali malinare prati neizvjesnost. Mislim da smo mi kao državno ministarstvo odgovorili na zahtjeve da osiguramo tržište za naše maline. No pitanje cijena i otkupa je u nadležnosti ministarstava u RS i Federaciji. Ovi ljudi zaslužuju pažnju.

Autor: N1
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});