fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sjedinjene Države neće priključiti inicijativi ‘korumpiranog’ WHO-a u razvoju cjepiva

Autor: dnevno.ba

Bijela kuća priopćila je u utorak da se SAD neće priključiti globalnim naporima u svrhu osiguranja pravednog pristupa cjepivu protiv covida-19, navodeći da je projekt povezan s “korumpiranom” Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Više od 170 država razgovara o priključenju inicijativi za cjepivo poznatoj kao COVAX, koja je već dobila jamstvo Europske komisije od 400 milijuna eura.

Projekt je organizirao Savez za cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO.

U izjavi u utorak glasnogovornik Judd Deere rekao je da “multinacionalne organizacije pod utjecajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine neće ograničiti” SAD.

“Ovaj predsjednik neće štedjeti sredstva kako bi osigurao da svako novo cjepivo odgovara našem vlastitom zlatnom standardu FDA-e (Uprave za hranu i lijekove) za sigurnost i djelotvornost, da se temeljito testira i spašava živote”, dodao je Deere.

Američka odluka donesena je nakon što se Trumpova administracija povukla iz WHO-a u srpnju, tvrdeći da Peking ima prevelik utjecaj u organizaciju te da slijedi samostalnu strategiju u razvoju cjepiva.

COVAX, koji organiziraju savez cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO kažu da ima najveću i najraznolikiju zalihu mogućih cjepiva na svijetu. 

Izvršni direktor CEPI-a  Richard Hatchett prošli je tjedan pozvao države na suradnju u pronalasku cjepiva uz tvrdnju da će zemlje koje rade same stvoriti “nekoliko pobjednika i mnogo gubitnika”.

COVAX planira kupiti 2 milijarde potencijalnih cjepiva, od više proizvođača, do kraja 2021.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});