fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Što stoji iza sve agresivnijih napada iz BiH na hrvatsku politiku?

Autor: Rafael Jurčević / Direktno.hr

SARAJEVO - Zadnjih mjeseci sve učestaliji su napadi bošnjačkih političkih predstavnika na predsjednicu, premijera ali i cjelokupnu hrvatsku politiku. Optužbe idu toliko daleko da se Hrvatsku doslovno optužuje kako želi pretvoriti Bosnu i Hercegovinu u "koloniju", a politika Hrvatske se naziva neprijateljskom.

Gotovo svakodnevno mogu se čuti optužbe iz Bosne i Hercegovine na račun hrvatske politike prema toj susjednoj državi. Napade predvode političari iz bošnjačkih stranaka, ali i hrvatski član predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima Željko Komšić.

Hrvatsku se optužuje da se grubo miješa u suverenitet Bosne i Hercegovine, da otima bosanskohercegovačku imovinu, a najavljena je i međunarodna tužba zbog pitanja sukcesije. Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić išao je toliko daleko da je hrvatsku politiku nazvao neprijateljskom, a kao predvodnika “neprijateljske” politike prema Bosni i Hercegovini označio je premijera Plenkovića.

Među spornim pitanjima je i gradnja Pelješkog mosta, a pitanje gradnje mosta najviše potencira Željko Komšić, koji je od Bakira Izetbegovića preuzeo ulogu glavnog “napadača”. Komšić ne samo da je preuzeo Izetbegovićev politički stil, već je preuzeo i teme s kojima je napadao Hrvatsku. Nastavak Izetbegovićeve politike ne bi ni trebalo biti iznenađenje, s obzirom da je nešto ranije Željana Zovko optužila SDA da je zbog utjecaja Turske dala podršku Željku Komšiću na izborima.

Promjena izbornog zakonodavstva je ‘trn u oku’ bošnjačkoj političkoj eliti

No bošnjačkim političkim predstavnicima i Željku Komšiću najviše smeta spominjanje potrebe izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kojim bi se napokon reguliralo pitanje ravnopravnosti Hrvata u Federaciji BiH. Na svako spominjanje promjene izbornog zakonodavstva reagira se izuzetno agresivno i napadački pa bi se moglo reći kako su pitanja Pelješkog mosta, sukcesije i ostalih pitanja zapravo samo “maska” koja služi pritisku i omekšavanju hrvatskog stava oko promjene izbornog zakonodavstva.

Ne samo da političke elite u susjednoj državi nemaju namjeru popustiti Hrvatima u postizanju ravnopravnosti, već svoje otvorenije i dovode u pitanje konstitutivnosti Hrvata u BiH, čime žele otvoriti prostor za izbacivanje hrvatskog političkog faktora iz Federacije BiH.

Takva agresivna politika prema Hrvatima i Hrvatskoj krenula je nakon prošlih izbora kad su SDA i Bakir Izetbegović pokušali formirati vlast s predstavnicima “građanskih” stranaka i bez izabranih hrvatskih političkih predstavnika. Iako je taj pokušaj neslavno završio pa je HDZ BiH spašavao SDA u Federaciji BiH, agresivna retorika i politika se nastavila i dalje. Napadima su se pridružila i trojica bivših visokih predstavnika, koji su rijetko kome u Bosni i Hercegovini ostali u pozitivnom sjećanju.

Napada na Vučićevu Srbiju gotovo da i nema

Zanimljivo je i primijetiti kako bošnjački politički predstavnici i Komšićeva politička opcija ni približno ne napadaju Vučićevu Srbiju niti oko jednog pitanja, iako Vučićeva vlast daje snažnu podršku vlasti Milorada Dodika u Republici Srpskoj, a sve involviraniji su i u financiranju projekata po Republici Srpskoj pa i vrtića koji imaju simbolične nazive “Srbija”. Napadi na srpsku politiku koncentrirani su na sporadičnim napadima na Milorada Dodika, koji nemaju većeg efekta jer je Dodik snažno učvrstio vlast u Republici Srpskoj.

Dodik s druge strane vodi politiku koju se može nazvati savezničkom prema HDZ-u BiH. Iako je suradnja između Dodika i Čovića predmet kritika i na srpskoj i na hrvatskoj strani, razumljivo je da Dodik pokušava iskoristiti svoj utjecaj kako bi pomogao hrvatskim političkim predstavnicima u Federaciji BiH. Izbacivanje hrvatskih političkih predstavnika iz vlasti Federacije BiH, ojačao bi bošnjačku komponentnu vlasti i uskoro ugrozio status Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Autor: Rafael Jurčević / Direktno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});