fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SVETLANA CENIĆ: Aluminij nije bošnjačka urota, neće nitko da vidi jednostavnu računicu!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić gostujući u Newsroomu na N1 govorila je o događanjima u Aluminiju.

“Govorimo o 900 ljudi i ja njihovu bol i njihovu zabrinutost razumijem i mogu je podijeliti. Ja čak nemam ni tu sigurnost koju oni imaju. Stalna dugovanja, a nikad nitko nije odgovarao”, kazala je Cenić u Newsroomu na N1.

Kako je kazala, Aluminij ne spada u kategoriju državnih javnih poduzeća jer Vlada FBiH nije većinski vlasnik Aluminija.

“44 posto su upravo ti radnici vlasnici, oni su mali dioničari. Oni se pitaju, imaju svog predstavnika u Nadzornom odboru, trebalo bi da bude i u Upravi. Pitaju se, dobijaju financijske izvještaje, moraju tražiti financijske izvještaje, reagirati i kritizirati. Od 2009. bilježi se gubitak, a da niko nije upitao ‘čekaj, stani, dokle ovako?’. Kada izračunate koliko i šta, 293 milijuna je sada trenutno dug Elektroprivredi HZHB, 400 milijuna ostali dugovi. Čak čujem danas komentar da su 300 milijuna uplaćivali za doprinose. Da nisu uplaćivali, ne bi imali toliko duga. Poštovana gospodo, ja da imam manje godina ne bi bila ostarjela žena nego mlada žena. To kao da čitamo Alana Forda”, navela je.

Pojasnila je da svaka proizvedena tona u Aluminiju već u samom startu ima 700 maraka gubitka.

“Poštar je mogao da im bez gubitaka, bez ičega, donosi plaću na vrata i to mnogo veću nego što sada imaju iako u prosjeku radnici Aluminija imaju veću plaću nego u ostalim proizvodnim sektorima. Nešto duboko nije u redu. Vratimo stvari na početak, tko je odgovoran za takvo stanje i zašto se dozvolilo takvo stanje, zašto je Aluminij hrvatski kada treba, a nije hrvatski kada su problemi? Zašto sada dolazimo do takve retorike da je to bošnjačka urota, a neće nitko da vidi vrlo jednostavnu računicu”, kazala je.

Između ostalog, poručila je i da se mnogo stvari potpuno pogrešno postavilo.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});