fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: FENA

Tadić: BiH Rusiji nije uvela nikakve sankcije, a tako će biti u budućnosti

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovine nije uvela nikakve sankcije Rusiji i da će tako biti i ubuduće.

Nakon obraćanja predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko delegatima Doma naroda PSBiH, na zajedničkoj konferenciji za medije Tadić je rekao da je stav BiH da međunarodne probleme treba rješavati u skladu s pravilima međunarodnog prava i poretka, a sve ostalo nije dobra alternativa.

Dodao je da je tijekom razgovora koje je Matviyenko održala danas u Sarajevu sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH konstatirao da postoji obostrani interes za još čvršće i bolje odnose, kako parlamenata tako i zemalja, posebno na multilateralnim i bilateralnim planovima koji omogućavaju svim našim predstavnicima da surađuju na dobrobit obje zemlje.

„Tome doprinosi principijelan stav Rusije kada je u pitanju poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i njena aktivna uloga u Vijeću za implementaciju mira, odnosno Vijeću sigurnosti UN-a“ , istakao je Tadić.

Naveo je da glavni sadržaj odnosa treba biti vezan za ekonomiju, pravosuđe, međusobnu podršku na polju nauke, obrazovanja, kulture i sigurnost.

Matviyenko je kazala da je u ovo nemirno vrijeme međuparlamentarni dijalog prijeko potreban, te da su tijekom razgovora sa članovima oba kolegija detaljno razmotrene sve sfere međusobne suradnje.

„BiH je važan partner Rusije na Balkanu i Rusija je zainteresovana za uzajamno korisnu saradnju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Bosnom i Hercegovinom u cjelini“, naglasila je Matviyenko.

Također, podcrtala je da je u prošloj godini robna razmjena između BiH i Rusije porasla 44 posto, te da je zajednički ocijenjeno da postoje veliki neiskorišteni resursi u okviru suradnje i da treba uložiti napore za diversifikaciju robne razmjene koja će biti od koristi za daljnji razvoj bilateralne suradnje.

Matviyenko je navela da ruske tvrtke ulažu u bh. privredu, a posebno u modernizaciju prerade nafte i rafinerije.

Dodala je da je razmatran razvoj humanitarne suradnje i unapređenja zajedničkog djelovanja u sferi znanosti i kulture, te da im je drago što su čuli sličan interes od bh. partnera za razvoj veza s Rusijom koji će oni svesrdno podržati.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});