fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Traži se uvođenje PDV-a na igre na sreću

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Prijedlog je stigao od zastupnika iz federalnog Parlamenta koji su ga uputili u redovitu proceduru, a taj prijedlog ide u pravcu uvođenja PDV-a na igre na sreću. Objašnjeno je kako bi sredstva od toga onda bila raspoređivana primjerice za osobe s invaliditetom, odnosno općenito govoreći za zdravstvene svrhe.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje trebao bi se razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), a prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora radi se o zahtjevu koji je stigao iz Federacije prema kojem se uvodi PDV na igre na sreću.

Prijedlog je stigao od zastupnika iz federalnog Parlamenta koji su ga uputili u redovitu proceduru, a taj prijedlog ide u pravcu uvođenja PDV-a na igre na sreću, odnosno da ta djelatnost bude oporezovana porezom na dodatnu vrijednost. Objašnjeno je kako bi sredstva od toga onda bila raspoređivana primjerice za osobe s invaliditetom, odnosno općenito govoreći za zdravstvene svrhe.

Stav UNO-a

Budući da Upravni odbor UNO-a za bilo kakvu izmjenu zakona traži stav Uprave za neizravno oporezivanje koja je nadležna za provođenje zakona, UNO je to i učinio te je dostavio svoj stav vezan uz uvođenje PDV-a na igre na sreću. U tom je dopisu navedena važeća legislativa Europske unije te je napomenuto kako su u svim zakonskim rješenjima zemalja Europske unije igre na sreću oslobođene od plaćana PDV-a te se one tretiraju na drugačiji način, odnosno putem plaćanja izravnih poreza koji su kod nas na razini entiteta.

-Uprava za neizravno oporezivanje poslala je svoje izjašnjenje vezano uz ovaj prijedlog u kojem je navela kako je trenutno Zakon o PDV-u, kada je u pitanju oslobađanje od PDV-a, usklađen s direktivama Europske unije. Prema direktivama Europske unije igre na sreću su oslobođene plaćanja od PDV-a i to je tako u svim zemljama članicama Europske unije, naveo je glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević.

Druga inicijativa

Iako to nije predviđeno današnjim dnevnim redom treba podsjetiti i na traženje izmjena Zakona o PDV-u u potpuno drugom kontekstu, a prema kojima se želi potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Naime, inicijativa “Poslovni prostor BH”, koju vodi Institut za razvoj mladih KULT predviđa izmjene prema kojima bi obveznici plaćali PDV po naplaćenoj umjesto izdanoj fakturi za isporučene robe i pružene usluge kao što je slučaj danas. Također, predviđa se pravo na odbitak ulaznog poreza tek u onom trenutku kada svom dobavljaču plate primljene robe i usluge.

Istodobno, traži se i pomicanje roka za plaćanje PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu, za prethodni mjesec, a sve ove izmjene odnose se na obveznike koji ostvaruju godišnji promet roba i usluga do milijun maraka. Prema navodima zagovaratelja ovakvog rješenja Zakon o PDV-u treba mijenjati budući su prema sadašnjem rješenju obveznici dužni podnijeti prijavu i platiti PDV između 1. i 10. dana u mjesecu po isteku poreznog razdoblja, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovu prometa roba i usluga ili ne.

Ističu kako se na ovaj način brojni poslovni subjekti koji ima dugo razdoblje naplate suočavaju s poteškoćama u poslovanju, jer su dužni prvenstveno izmiriti porezne obaveze ove vrste, iako nisu naplatili svoje proizvode i usluge.

To, u konačnici, čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim i nerijetko okrenutim ka strategijama prijevare, korupcije ili prestanku poslovanja. O ozbiljnosti inicijative govori i činjenica da ju je podržalo oko 30 tisuća gospodarstvenika koji su okupljeni u brojne gospodarske i obrtničke komore, a među zagovarateljima su Gospodarska komora FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH, Gospodarska komora Grada Mostara kao i obrtničke komore Posavske, Srednjobosanske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Unsko-sanske i Sarajevske županije.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});