fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: KFOR

U sukobu prosvjednika i pripadnika KFOR-a na Kosovu ozlijeđeno najmanje 90 osoba

Autor: dnevno.ba

U sukobu Srba, kosovske policije i KFOR-a na sjeveru Kosova gotovo je 100 ozlijeđenih na obje strane. Kosovski Srbi prosvjedom sprečavaju albanske gradonačelnike da preuzmu dužnost, koju su osvojili na izvanrednim lokalnim izborima koje su oni sami bojkotirali. Srbijanska vojska u stanju je najviše pripravnosti, raspoređena blizu granice, a predsjednik Aleksandar Vučić za nerede je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Zapad od Prištine traži da novoizabrani gradonačelnici rade od kuće.

Nakon žestokih sukoba na sjeveru Kosova, snage KFOR-a od jutra se raspoređuju ispred zgrada lokalnih samouprava u iščekivanju novih prosvjeda i vrlo vjerojatnih sukoba. Postavljene su zaštitne ograde u Zvečanu, gdje je bilo najnasilnije i gdje je što lakše što teže ozlijeđeno najmanje 90 osoba, posvuda ostaci nasilja, uništenih vozila.

Srbijanski predsjednik optužio je vojnike KFOR-a da nisu zaštitili Srbe koji u četiri općine većinski naseljene Srbima odbijaju prihvatiti albanske gradonačelnike izabrane na izborima u travnju. Ne žele ni prisutnost kosovske policije. Glavnim krivcem Vučić je imenovao kosovskog premijera.

– Sve je u organizaciji Aljbina Kurtija. Da u isto vrijeme sve od liberalizacije viznog režima, članstva u Vijeću Europe do činjenice da Zajednica srpskih općina nije formirana nakon 10 godina, ali da poduzmu mjere. Ako ne budu, bojim se da će biti kasno za sve, plašim se da će za nas sve biti kasno, rekao je.

Osude sa zapada

KFOR i zapadne zemlje oštro su osudile napade na pripadnike mirovnih snaga. Pozivaju na mir i deeskalaciju nasilja. U Zvečanu je ozlijeđen 41 pripadnik KFOR-a, neki i teško.

– Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je meta ničim izazvanih napada i zadobilo traumatske rane s prijelomima i opeklinama od eksplozije zapaljivih naprava, rekli su iz KFOR-a u priopćenju za javnost.

Reagirao je i američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey M. Hovenier.

– Na zahtjev premijera Kurtija, sastali smo se s njim kako bismo razgovarali o trenutačnoj situaciji na sjeveru Kosova i našoj predanosti da se sporazum koji vodi normalizaciji odnosa provede u cijelosti. Postoji dogovor da mora doći do deeskalacije, ali ne znam mogu li reći da postoji dogovor o tome kako to postići. Ono što Sjedinjene Države traže prilično je jasno. Smatramo kako nije potrebno da izabrani načelnici svaki dan rade u općinskim zgradama. Zapravo, kratkoročno to ne preporučujemo, rekao je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je u ponedjeljak nasilje “najoštrije moguće”.

– Apsolutno su neprihvatljiva nasilna djela počinjena protiv snaga KFOR-a, medija, civila i policije, napisao je na Twitteru.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je za javni radio RAI da je u ponedjeljak navečer razgovarao s Vučićem i Kurtijem.

– Pozvao sam sve da budu mirni i odustanu od nasilja. Nadam se da su me poslušali, oboje su pokazali veliku volju, vidjet ćemo, poručio je.

Odgovor Prištine

Službena Priština smatra da su takvi zahtjevi neutemeljeni jer su novi gradonačelnici bez obzira na to što za njih nisu glasovali Srbi, dužni raditi u interesu svih građana.

– Činjenica je da su održani izbori i da su rezultati bili takvi kakvi jesu. Izabrani su dobili malo glasova, ali su ih dobili. Izbori su održani, kazao je Uksin Rethaj, stanovnik Mitrovice.

Beograd je prošli tjedan podignuo borbenu spremnost srbijanske vojske na najvišu raznu i rasporedio je duž administrativne granice s Kosovom.

Nemiri su izbili u petak kada su kosovski Srbi pokušali spriječiti nedavno izabrane albanske gradonačelnike da uđu u svoje urede u četiri općine.

– U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju, nema pozivanja od glasačkog listića do metka, objavio je kosovski premijer Albin Kurti na Twitteru kasno u ponedjeljak.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});