fbpx
Foto: EPA-EFE

Ukrajinski predsjednik pozvao Scholza i Steinmeiera da posjete Ukrajinu

Autor: Dnevno.ba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je u petak da je pozvao njemačkog predsjednika i premijera u državnu posjetu Ukrajini 9. svibnja, na dan kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Zapadni zvaničnici vjeruju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti obraćanje za Dan pobjede kako bi objavio rat ili proglasio pobjedu u Ukrajini.

Njemačka je dio zapadne alijanse koja podržava Ukrajinu, ali kancelar Olaf Scholz tek treba učiniti posjetu u znak solidarnosti s Ukrajinom.

Scholz je razmjenjivao oštre riječi s ukrajinskim zvaničnicima u posljednjim sedmicama zbog odbijanja zvaničnog Kijeva da pozove šefa njemačke države Frank-Waltera Steinmeiera, koga Ukrajina optužuje da je udovoljavao Rusiji u vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova.

Obraćajući se londonskom institutu za međunarodne odnose Chatham House u petak, Zelenski je izjavio da je razgovarao sa Steinmeierom i da je pozvao i njega i Scholza da dođu u Kijev.

Nije bilo nikakve objave da li su njemački političari pristali na poziv. Planirano je da predsjednica njemačkog parlamenta Baerbel Bas obiđe Ukrajinu u nedjelju i da ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uskoro posjeti tu zemlju, prenosi AP.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI