VIDEO: Razgovori koji otkrivaju planiranje ubojstva policajca Zorana Mandića

Autor: D.Jelić

SARAJEVO - Prethodna Mreža FTV-a (10. travnja) bila je glavna tema na ovotjednom ročištu u predmetu Bojan Cvijan i drugi. Lutke su nezadovoljne zbog objave njihovih telefonskih razgovora o ubojstvima.

Sud Bosne i Hercegovine 15. travnja ove godine. Optuženi i odvjetnici u predmetu Bojan Cvijan i ostali pristižu na ročište. Uobičajeno je da obrana ima brojne primjedbe na dokaze, na procesne radnje, na rad predmetnog tužitelja. Ni ovoga puta nije bilo drugačije. Zatraženo je izuzeće tužitelja.

“U skladu sa članom 33 ZKP-a ulažem zahtjev za izuzeće postupajućeg tužitelja Dubravka Čampare sa zahtjevom da se odmah obustavi njegov rad u ovom krivičnom predmetu i želim da obrazložim da se odmah nađe na zapisniku. Meni je, časni sude, vrlo žao, ja shvaćam vašu poziciju i shvaćam ovu procesnu situaciju i nikada ovako nešto u životu nisam uradila. Međutim, ono što narod kaže ‘prešla je dara mjeru’ i ja želim, časni sude, da i vi budete upoznati i da o tome bude upoznata javnost i da jednostavno ovaj tužitelj više ne divlja po ovom krivičnom predmetu” – kazala je tad Vasvija Vidović, odvjetnica Bojana Cvijana.

Logična je ljutnja advokata kada mediji objave nešto što ne ide u prilog njegovom klijentu. Interes javnosti, o kojem je prethodno bilo riječi, tada biva zaboravljen. Razlog ove reakcije jeste emitiranje snimaka telefonskih razgovora pojedinih optuženih u prošlom izdanju političkog magazina Mreža, a koji se trenutno predočavaju u sudnici.

“Postupajući tužitelj Dubravko Čampara je očigledno ustupio audio CD sa presretnutim razgovorima i dokument 497 novinaru Amarildu Gutiću koji se na dan glavnog pretresa 8.4. pojavio u sudu na galeriji za publiku sudnice broj 6 u kojoj sada sjedimo” – dodala je Vidović.

Odvjetnici Vidović sumnjivo je, dakle, i prisustvo ročištu, inače otvorenom za javnost. Jedna od primjedbi bila je i to što se, za razliku od priloga, u sudnici nisu navodila imena aktera telefonskih razgovora, no mi jednostavno moramo stvari i osobe nazivati pravim imenom. Tako će i ostati. A razgovora ima još mnogo. Jedan od njih se odnosi i na planiranje ubojstva tadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo Zorana Mandića, kojeg oslovljavaju nadimkom MAN.

Dva dana kasnije razgovor se odnosi na reketiranje vlasnika trgovačkog lanca TOM. Elez je ljut što ih je prijavio policiji. Cvijana interesira novac.

Elez i Cvijan razgovaraju i o neuspješnim pokušajima podmetanja eksplozivnih naprava u objekte trgovinskog lanca TOM. Razmišlja se i o otmici djeteta vlasnika.

Bojana Cvijana interesira koji će im biti prioriteti u narednom periodu, neko ubojstvo, pošiljka ili ucjena vlasnika trgovina TOM.

Razgovara se i o osobama koje trebaju biti likvidirane. Cvijan navodi imena tadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo Zorana Mandića, a Elez i potom i inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića.

Mjesec dana kasnije, Elez govori da mora ubiti i Jovana Škobu, a nakon toga tadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo Zorana Mandića, a potom i Lutku, što je nadimak inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića.

Nije nedostajalo ni razgovora o sistemu prisluškivanja telefona koje primjenjuje SIPA. Bojan Cvijan objašnjava detalje. Elez je svjestan da je sistem u Srbiji najefikasniji. Njihove razgovore, kako podsjećaju kolege s Mreže FTV-a, snimila je upravo tamošnja policija.

“Da bi se zadovoljilo znatiželju odvjetnice Vidović, reći ćemo kako smo došli do snimaka. CD smo dobili poštom, od anonimnog pošiljaoca. To je uvjerljivije od njenog obrazloženja o tome kako je saznala za prisluškivanje sutkinje Azre Miletić” – pomalo sarkastično na FTV-u završavaju spomenuti prilog.

https://www.youtube.com/watch?v=5VjW-hteeZE

Autor: D.Jelić

ZADNJE VIJESTI