fbpx

ZAGREBAČKI MUFTIJA ZAPALIO VATRU! Odnosi BiH i RH gori nego u ratu! Bošnjaci čine 75 % islamskih vjernika Zagreba, a ovo ih vrijeđa!

Autor: Dnevno.ba

Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sada su gori nego što su bili tijekom rata, a to stanje neće se moći promijeniti bez iskrenog dijaloga, upozorio je u ponedjeljak zagrebački muftija Aziz Hasanović.

U intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz”, Hasanović je kazao kako je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj i dalje takav da oni uživaju sva ljudska prava, a ugovor koji je Islamska zajednica potpisala s Hrvatskom 2002. je platforma koja može biti uzor svim manjinskim zajednicama u Europi.

No sve to nije dovoljno ukoliko su odnosi BiH i Hrvatske loši, zbog čega je, kako je istaknuo, nesretan.

“Oni su sada gori nego za vrijeme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to tko je kriv, a tko prav, nije dobra. Valja razgovarati”, poručio je zagrebački muftija.

Podsjetio je kako Bošnjaci čine 75 posto pripadnika islamske zajednice u Hrvatskoj, emotivno su vezani za BiH i svaka negativna izjava ih vrijeđa.

Hasanović je istaknuo kako je dijalog nešto na što smo svi upućeni pa bi o tome morali promisliti i oni koji javno istupaju na takav način da pogoršavaju odnose među narodima u BiH.

“Ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ”, kazao je Hasanović, upozoravajući kako sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti.

Dodao je kako Bošnjake s obzirom na ratno iskustvo posebice brine retorika onih političara u BiH koji minimiziraju genocid.

Nadu polažu u odnos s SAD-om i Europskom unijom, vjerujući kako njihove politike mogu pomoći da se BiH učini zemljom prihvatljivom za sve njezine građane, prenosi Hina.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI