fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zastupnički dom PFBiH odobrio rebalans federalnog proračuna za 2016. godinu

Autor: Fena

SARAJEVO - Ovogodišnji federalni proračun, na osnovu predloženog rebalansa, bit će smanjen za 81,6 milijuna KM u odnosu na postojeći i iznosit će 2.517.180.917 KM.

Kazala je to dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji su danas odobrili odluku o proračunskim izmjenama i dopunama, a koju je potrebno da usvoji i Dom naroda.

Rebalans proračuna potrebno je izvršiti jer je evidentno da do kraja 2016. neće biti doznačena sredstva od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke i druga tranša Međunarodnog monetarnog fonda, te su zamijenjena alternativnim izvorima financiranja, odnosno primicima od domaćeg pozajmljivanja.

– Prihodi od poreza na dobit pojedinaca i poduzeća su povećani za oko 10,4 milijuna KM, dok su prihodi od neizravnih poreza ostali nepromijenjeni. Neporezni prihodi u ukupnom iznosu su povećani za 27,2 milijuna KM i najznačajniji su prihodi od povrata krajnjih korisnika, koji su u konačnici povećani za 35,4 milijuna KM – kazala je Milićević.

Na ovoj poziciji planirana su sredstva od 50 milijuna KM, a planiraju se povući s računa Revolving fonda u okviru projekta „Poboljšanje pristupa malim i srednjim poduzećima financijskim sredstvima“, koji je financiran kreditnim sredstvima Svjetske banke.

Izvršeno je povećanje emisije obveznica za 100 milijuna KM i emisije trezorskih zapisa za 50 milijuna KM. Naime, Vlada je odustala od dvije emisije od po 30 milijuna KM, zbog čega je u konačnici na ovoj poziciji došlo do reduciranja planiranog iznosa za 10 milijuna KM.

Rashodi proračuni su smanjeni za 16,3 milijuna KM. Troškovi za plaće, naknade i doprinose smanjeni su za 10,3 milijuna KM kao rezultat moratorija na zapošljavanje, koji Vlada provodi od 2015. godine.

Najznačajnije povećanje odnosi se na ugovorene usluge, zatezne kamate, sudska rješenja i troškove spora da bi se mogla izmiriti i glavnica na sudske presude s razdjela a koje se odnose na radne sporove.

– Svjesna problema u kojima su se našle općine pogođene poplavama u 2014., Vlada planira preuzeti obveze Fonda za pomoć područjima stradalim od prirodnih i drugih nesreća prema tim općinama.

Shodno tome, na razdjelu Federalnog ministarstva prostornog uređenja planirana su sredstva od četiri milijuna KM, koja će biti usmjerena za te namjene – kazala je Milićević.

Imajući u vidu da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije realiziralo u 2015. godini prioritetne projekte planirana su dodatna sredstva u iznosu od milijun KM.

S druge strane, brisana su sredstva u iznosu od 2.000.000 KM za financiranje projekta Lokalnog razvoja fondacije ODRAZ.

– Na kapitalnim transferima privatnim poduzećima i poduzetnicima brisan je transfer na razdjelu Federalnog ministarstva financija – japanski grant u iznosu od 3.000.000 KM – kaže Milićević.

Tijekom rasprave na navedene izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna zastupnici, većinom opozicije, stavili su zamjerke u pogledu da je ovo nije razvojni, već sanacijski proračun, te da se kontinuirano smanjuju sredstva za kulturu i sport.

Komentirajući to federalna ministrica financija navela je da na današnji dan u Fondaciji za kinematografiju ima neutrošenih 3,5 milijuna KM, a “traži se povćanje. Nije sve tako banalno kako se pokušava prezentirati. Ne bih voljela da ova vlada idućoj vladi ostavi deficit od 172 milijun KM” – poručila je Milićević zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na izvanrednom zasjedanju, na kojem je prihvaćen i prateći akt Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju proračuna FBiH za 2016. godinu.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});