fbpx
Foto: Dnevno.hr

ZAVRŠILI PROSVJEDI! Građani diljem Hrvatske pružili podršku Mireli Čavajdi. Traži se ostavka Beroša

Autor: Dnevno.ba

U 18 sati diljem Hrvatske počeo je prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Prosvjed je počeo u 18 sati u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Prosvjed je okupio mnogobrojne građane, koji drže transparent s raznim porukama podrške Mireli Čavajdi, ali i kritikama prema institucijama. Prosvjednici su u više navrata tražili ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Foto: Dnevno.hr

“Vili, ostavka!” vikali su prosvjednici.

Aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka pročitala je u jednom trenutku okupljenima potresno pismo Mirele Čavajde.

“Hvala Mireli za njezinu hrabrost. Ali mi ovdje, a ima nas, nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se više ni jednoj ženi dogodi Mirelina priča. Prisilit ćemo javno zdravstvo da poštuje žene”, rekla je, izazvavši ovacije okupljenih.

Prosvjedu se pridružila i pjevačica Severina Vučković, koja je i ranije podržala Mirelu Čavajdu. Došli su i pjevač Damir Urban, potpredsjednica Hrvatske vlade Anja Šimpraga, bivši ministar i saborski zastupnik Rajko Ostojić, kao i saborska zastupnica Dalija Orešković.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI