fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zbog skupljanja glasova stranački aktivisti zbrinuti u javnom poduzeću

Autor: Žurnal.info

BANJA LUKA - Milan Dakić iz Srednje Čađavice kod Bijeljine, poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Narodnoj skupštini RS vodi glavnu riječ u Javnoj ustanovi „Vode Srpske“.

Sindikalna organizacija JU “Vode Srpske” uputila je u listopadu državnoj Agenciji za prevenciji korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije dopis u kojem teško optužuju Dakića i direktora ovog javnog poduzeća Milana Krekića za teške koruptivne radnje. Optužuju ih da su nezakonitim transakcijama došla u posjed velikog novca, čiji je jedan dio uložen u izbornu kampanju DNS-a, kako tvrde sindikalci, za kupovinu glasova.

Iako je Krekić direktor “Voda Srpske”, glavnu riječ u toj ustanovi vodi Dakić, koji, prema tvrdnjama članova sindikalaca svakodnevno boravi u direkcijama ove ustanove i kontrolira sve radove i tokove novca, o čemu je Žurnal već pisao.

Sindikalci su u dopisu državnoj Agenciji za prevenciji korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije naveli i informacije o partijskom zapošljavanju i nepotizmu u toj ustanovi.

ISTORIČARI U KOMUNALNOM PREDUZEĆU

U posljednjih pola godine u “Vode Srpske” primljeno je više od 20 službenika raznih profila, od povjesničara, preko novinara, politikologa, ekonomista sa kupljenim diplomama, pravnika, do pedagoga.

Svi oni, kako tvrdi sindikalna organizacija, potpuno su nepotrebni, ali su po Dakićevoj naredbi dobili posao i primaju platu, a da ništa ne rade.

Svi zaposleni su listom članovi DNS-a i za tu stranku su pred lokalne izbore skupljali glasove. Njihove plate financiraju poreski obveznici. O svemu je obaviješten ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, kojem ne pada na pamet da reaguje, jer, kako navode sindikalci, Mirjanić surađuje s Dakićem.

Za “Vode Srpske” ne važe procedure, nema raspisivanja konkursa, nema provjere znanja, jedini kriterij je da si vojnik partije, lojalan Dakiću ili dobar sa šeficom poslaničkog kluba DNS-a u parlamentu RS Spomenkom Stevanović.

U Zvorniku je, bez ikakve valjane potrebe, otvorena kancelarija “Voda Srpske”, samo da bi se u tu Ustanovu zaposlilo 5-6 članova DNS-a iz tog grada, koji su radili kampanju Stevanovićevoj i stranci.

Sindikalna organizacija ocjenjuje da je ovakva bahatost narodnih poslanika neviđena, ističući da je najgore od svega to što institucije ništa ne čine da to spriječe- ni Komisija za sukob interesa, ni Izborna komisija BiH, kao ni institucije za sprječavanje kriminala i korupcije.

Dakić i Kekić za privatne poslove koriste vozni park “Voda Srpske”. I ne samo oni, već se vozni park ove javne ustanove koristi za vozikanja stranačkih dužnosnika, odbornika DNS-a, poslanika…

Sam Kekić je u posljednjih godinu dana službenim automobilom i o trošku “Voda Srpske” u privatne svrhe i za stranačke potrebe prešao 30 tisuća kilometara. Dakić službenim vozilom ove javne ustanove putuje na sjednice Narodne skupštine RS, a pomoćnica direktora Ljiljana Đurković, koja je najurena iz Ministarstva poljoprivrede, po dolasku u “Vode Srpske” odmah se dokopala službenog automobila i obilazi Teslić i Banjaluku kako bi pozavršavala privatne poslove, optužuju sindikalci.

ČEKA SE TUŽILAŠTVO

Sindikalna organizacija optužuje Đurkovićevu da je ucijenila jednog izvođača radova, koji joj je sredio plac u naselju Batkovići, sve o trošku “Voda Srpske”. Taj posao koštao je 15.000 maraka. Također se tvrdi da Đurkovićeva reketira izvođače radova, koje su angažirale “Vode Srpske”, koji moraju njoj da nose koverte s novcem kako bi uopće mogli naplatiti potraživanja od ove javne ustanove. Tvrdi se da je jedan od privatnika podnio krivičnu prijavu protiv nje zbog reketiranja i iznude.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je navode iz pisma Sindikata “Vode Srpske” dostavila Okružnom tužiteljstvu u Bijeljini, koje je sad na potezu.

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});