fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Facebook

Zelenski ponovno zatražio strože sankcije za Rusiju i više oružja za ukrajinsku vojsku

Autor: dnevno.ba

U napadu na rusku zrakoplovnu bazu Saki na Krimu prije dva dana uništeno je najmanje osam ruskih vojnih zrakoplova. Moskva je tvrdila da ni jedan zrakoplov nije oštećen. Ukrajinski predsjednik Zelenski ponovno je zatražio strože sankcije za Rusiju te više oružja.

Prema satelitskim snimkama čini se da je najmanje osam ruskih ratnih zrakoplova oštećeno ili uništeno u ruskoj zračnoj bazi na Krimu.

Rusi tvrde da u eksploziji uskladištenog streljiva nijedan nije ni oštećen. Kijev službeno nije preuzeo odgovornost za napad.

– U samo jednom danu okupatori su izgubili deset borbenih zrakoplova, devet na Krimu i jednog u Zaporižju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ako je riječ o ciljanom napadu, bio bi prvi na anektiranom poluotoku od početka ruske invazije.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je eksplozije prouzročilo dalekometno oružje ukrajinske proizvodnje ili partizani koji djeluju na Krimu.

Jedna od teorija je da su ukrajinske specijalne postrojbe napad izvele bespilotnim letjelicama.

U Kopenhagenu, na donatorskoj konferenciji, ukrajinski ministar obrane od Zapada traži veću vojnu pomoć, prioritet je, kaže, nabava borbenih zrakoplova.

– Protuzračna obrana za velike gradove i ključne infrastrukturne objekte, zaštita granice s Bjelorusijom, oprema potrebna za stabilizaciju bojišnice i stvaranje uvjeta za protuofenzivne operacije, ističe ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Danska obećava dodatnih 110 milijuna eura, Britanci još oružja i projektila.

– Nadam da ćemo svi posegnuti u džepove i vidjeti što možemo učiniti za Ukrajinu, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Europskim saveznicima obratio se i predsjednik Zelenski. Ponovno traži da se Rusija proglasi terorističkom državom i da joj se nametnu oštrije sankcije.

– Rusija je postala teroristička zemlja i drži nuklearne elektrane kao taoce, ucjenjujući sve potencijalnom katastrofom.

Rusija uzvraća i optužuje Ukrajinu za nuklearni terorizam, kritizira provedbu sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine.

– Nažalost, do sada ni jedan brod sa žitaricama nije stigao do obala zemalja u Africi ili Južnoj Aziji u kojima vlada glad. Idu uglavnom u luke zapadnih država i u većini slučajeva ne prevoze žito nego kukuruz i suncokretovo ulje, što dovodi u pitanje iskrenost izjava zapadnih dužnosnika da svjetska sigurnost, kada je riječ o hrani, ovisi o dogovoru o žitu, izjavio je Ivan Nečajev, dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Latvijski parlament proglasio je Rusiju državom koja podupire terorizam. Poziva Europsku uniju da prestane izdavati turističke vize ruskim i bjeloruskim građanima.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});