fbpx

ŽELJKO KOMŠIĆ: Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini ostaju trajna opomena svima nama

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini na današnji dan ostaju kao trajna opomena svima nama. Tragedije poput ovih više nikada i nigdje ne smiju se dogoditi – navodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini.

Napomenuo je da sa moralnog, ljudskog i vojničkog stanovišta, ubijanje civila i ratnih zarobljenika predstavlja zločin najvišeg stupnja.

– Dijelim bol sa porodicama žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini, i molim sve građane Bosne i Hercegovine da sa saosjećanjem i empatijom pristupaju sjećanju na ono što se dogodilo. Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani. Zločini koji su počinjeni ostat će neizliječena rana, ali je krajnje vrijeme da kao društvo pogledamo istini u oči i krenemo dalje. Smatram da pravomoćne presude sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini moraju biti osnov za ponašanje, kako vlastima tako i svima drugima – dodao je Komšić.

Zločini počinjeni uime jedne skupine, kako je naglasio Komišić, ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja.

– Ne smijemo dopustiti da razni glorifikatori zločina, miljenici zločinaca, i dalje budu nositelji društvenih procesa – navodi Komšić, saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI