fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Obiteljska medicina – trenutno stanje i perspektive za daljnji razvoj

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Predsjednik Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH, prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić, zajedno sa još petnaest liječnika porodične/obiteljske medicine (predstavnika Udruženja) iz Mostara, Tuzle, Bihaća, Sarajeva i Zenice posjetio je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K.

Cilj posjeta bio je sastanak predstavnika Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K poradi razmjene iskustava vezanih za mogućnosti primjene dobrih praksi razvoja obiteljske medicine koje provodi ZZO HNŽ/K i drugim dijelovima F BiH, te razmatranje trenutnog stanja i perspektiva za daljnji razvoj iste.

Sudionicima sastanka direktor Zavoda, Rade Bošnjak, uputio je riječi dobrodošlice i zahvale za dolazak i interesovanje za aktivnosti i dostignuća ovoga Zavoda. Direktor Bošnjak posebno se zahvalio prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić na inicijativi za održavanje ovoga sastanka te izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom suradnje koji ima za cilj daljnji razvoj i unaprjeđenje obiteljske medicine koja ima izuzetno važnu ulogu u sustavu zdravstva.

Prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić zahvalio se direktoru Zavoda na gostoprimstvu, organizaciji, otvorenosti da iskustva iz Hercegovačko – neretvanske županije/kantona podijeli sa članovima ove udruge i spremnosti na zajedničko djelovanje, a sve u cilju daljnjeg razvoja obiteljske medicine.

Pored predstavnika Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH i predstavnika Zavoda sastanku je nazočio i predstavnik Ministarstva zdravstva F BiH, Vedran Marčinko, koji se zahvalio direktoru Bošnjaku i dr. Jatiću na pozivu i organizaciji ovoga događaja koji uvelike može doprinijeti uspješnom razvoju obiteljske/porodične medicine u F BiH.

Šef Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu ZZO HNŽ/K, Velimir Novak, nazočnima je prezentirao dostignuća ovoga Zavoda u razvoju primarne zdravstvene zaštite s posebnim akcentom na obiteljsku medicinu, te im približio sustav nagradnog plaćanja za liječnike opće/obiteljske medicine koje Zavod već četvrtu godinu uspješno provodi i unapređuje u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/kantonu.

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO HNŽ/K, nazočnima je ukratko prezentirala ključne izmjene Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH koji nisu strukturirani na način da podupiru jačanje obiteljske medicine.

Nakon izlaganja predstavnika Zavoda, sudionici sastanka iznijeli su svoja mišljenja i stavove glede trenutnog stanja te zalažući se za jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz razvoj obiteljske medicine utemeljene na načelima učinkovitosti i izvrsnosti u čijem središtu pozornosti je pacijent , a na primjeru dobre prakse u HNŽ/K donijeli sljedeće zaključke:

– „ Model razvoja obiteljske medicine u HNŽ/K primijeniti na području F BiH“ . Ovu inicijativu uputiti svim Zavodima u F BiH.

– Ustrajati na provedbi ovakvog modela razvoja OM s ciljem jačanja cjelokupnog sustava primarne zdravstvene zaštite koji bi u konačnici imao središnju ulogu u cjelokupnoj koordinaciji i kontinuiranosti zdravstvene skrbi za pacijente, te rješavao 80 % njihovih zdravstvenih potreba.

– Jačati ulogu liječnika obiteljske medicine u cjelokupnom sustavu zdravstva između ostalog kroz distinkciju u nagradnom plaćanju specijalista obiteljske medicine i liječnika sa završenom PAT edukacijom .

– Standardi i normativi zdravstvene zaštite u F BiH nisu strukturirani na način da podupiru jačanje OM , te upućujemo inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva za izmjene i dopune istih , a u čijem prijedlogu bi sudjelovali predstavnici Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K.

– Pokrenuti inicijativu za isključivanje vođenja dvojne/duple dokumentacije (papirnata i elektronska).
– Uputiti inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva za organiziranje okruglog stola sa županijskim/ kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, Fondom zdravstvenog osiguranja Distrikta Brčko i Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine na temu: „Dobra praksa u HNŽ/K u razvoju O/PM“.

Sukladno navedenim zaključcima izrađena je Inicijativa za izmjene i dopune Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH, inicijativu za izmjene inicijativu za izmjenu Zakona o vođenju medicinske dokumentacije odnosno isključivanje vođenja dvojne/ duple dokumentacije (papirnata i elektronska), kao i inicijativu za organiziranje okruglog stola sa županijskim /kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, Fondom osiguranja Distrikta Brčko i Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine na temu: „Dobra praksa u HNŽ/K u razvoju O/PM“. Inicijativu su potpisali i uputili Federalnom ministarstvu zdravstva direktor Bošnjak i prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić .

Na press konferenciju upriličenoj nakon sastanka prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić direktoru radi Bošnjaku, u ime Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH, uručio je zahvalnicu za organizaciju i razvoj obiteljske medicine u HNŽ/K, a koja treba biti primjer i za sve druge županije/kantone u Federaciji Bosne i Hercegovi nenavodi se u priopćenju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a..

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});