fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
unsplash

Ukoliko želite smršavjeti ova niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode pravi je izbor za vašu prehranu

Autor: Dnevno.ba

Celer (Apium) jest rod trajnica iz porodice štitarki (Apiaceae). Odličan je izbor ako želite smršavjeti jer je on niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode.

Usto je izvrstan izvor kalija i kalcija koji su vrlo važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog tlaka i rad živčanog sustava. Celer ima i visok sadržaj antioksidansa – sadrži veliku količinu vitamina C i željeza.

Vrijedno je zapamtiti da ne samo stabljike, već i lišće sadrže sve te korisne tvari u većoj mjeri. Stoga ih nemojte isključivati ​​iz salata. Uza sve to, celer sadrži minimalno šećera i kolesterola, a masti praktički ni nema.

Jedna stabljika celera sadrži samo 2 kalorije, što ga čini idealnim međuobrokom i sastojkom za razna jela. Stoga možete sa sigurnošću jesti celer svaki dan.

Taži glad i ublažava nadutost

Visok udio vode i vlakana u hrskavim stabljikama celera održava osjećaj sitosti. Osim toga, odličan je prebiotik i sprječava nadutost. Ako imate problema s probavom preporučujemo da pojedete barem jednu stabljiku celera dnevno.

Normalizira krvni tlak

Celer je dobar izvor kalija koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i sprječava negativne učinke konzumiranja velike količine soli.

Sastav također sadrži određenu komponentu koja pomaže u snižavanju krvnog tlaka širenjem krvnih žila.

Poboljšava probavu

Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Prehrana bogata vlaknima pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa, zatvora i hemoroida.

Postoje i kontraindikacije

U minimalnim količinama celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu uporabu.

Sjemenke celera sadrže sastojke koji izazivaju kontrakcije maternice i mogu ugroziti plod.

Tvar apiol koja se nalazi u stabljici i lišću celera također uzrokuje kontrakcije maternice i može uzrokovati krvarenje pa se celer ne preporučuje jesti tijekom menstruacije.

Osobe s gastrointestinalnim bolestima ne smiju jesti sirovi celer, prenosi Dnevno.hr.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});