fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

„Američka odluka za nas je nevažeća, Izrael provodi teror i ubija…“

Autor: Dnevno.ba

ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan juče je opisao Izrael kao "državu okupacije" koja provodi "teror" nad Palestincima, dok je pojačao kritike američkog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Erdogan se ogorčeno usprotivio odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao prijestolnice židovske države i sazvao je samit islamskih zemalja za 13. prosinac u Istanbulu.

„Izrael je država okupacije“, izjavio je Erdogan u govoru u Istanbulu, misleći na izraelsku kontinuiranu okupaciju Zapadne obale i gradnju židovskih naselja.

„Oni sada provode teror i bombarduju mlade ljude i djecu“, kazao je.

U osvetničkim izraelskim zračnim udarima na pojas Gaze ubijena su dvojica pripadnika palestinskog pokreta Hamas prije zore, čime je ukupan broj ubijenih porastao na četiri otkako je Trump objavio svoju odluku.

Edogan je izjavio da je američka odluka “ništavna i nevažeća” za Ankaru.

„Trump pokušava da dovrši posao riječima ‘učinio sam to, to je svršena stvar!’ Žao mi je, ali to što ste jaki ne daje vam takvo pravo.

Čelnici velikih zemalja imaju zadatak da donesu mir. Ne da pokreću sukobe“, izjavio je Erdogan.

Prošle su godine Turska i Izrael okončali spor izazvan izraelskim napadom na brod koji se kretao prema Gazi u kome je ubijeno deset turskih aktivista i koji je doveo do degradacije diplomatskih veza.

Dvije strane otada su intenzivirale suradnju, posebno na polju energetike, ali je Erdogan u više navrata iznosio ogorčene kritike izraelske politike.

Prošleog tjedna je upozorio da bi turska reakcija “mogla ići tako daleko” da prekine diplomatske odnose s Izraelom, ali to nije spomenuo u svom posljednjem govoru, prenosi AFP.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});