fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Pendl H.

Bivši radnici NATO-a i EUFOR-a u BiH najavili prosvjed

Autor: Srna

SARAJEVO - Nekoliko tisuća bivših radnika u misijama NATO-a i EUFOR-a u BiH najavilo je za danas masovne prosvjede ispred Glavnog stožera Eufora i NATO-a u Butmiru kod Sarajeva jer im je uskraćeno pravo na naknade i rješavanje statusa zaposlenih.

Odvjetnici ovih radnika ranije su u otvorenom pismu skrenuli pažnju na krajnje nekorektan, bezobziran i nezakonit odnos i stav međunarodnih snaga i domaćih službenika  prema dvadesetak tisuća bivših radnika kojima je nezakonito uskraćeno i onemogućeno ostvarivanje prava na naknade i rješavanje statusa zaposlenih.

Oni od 2010. godine potražuju naknade po osnovu radno-pravnog statusa, naknade za doprinose, regres, ishranu, prijevoz, otpremnine, a do danas nisu uspjeli izdobriti nijednu pravosnažnu odluku, navodi se u otvorenom pismu koje su uputili odvjetnici Avdo Salihbegović i Hajrudin Kapetanović.

U pismu se navodi da su zaposleni u EUFOR-u u cijelosti uspjeli kompromirati “nezavisne” komisije koje bi trebalo na nepristran način, na osnovu dokaza izvedenih u postupku, da donesu odluku na osnovu zakonskih odredaba.

“S obzirom na to da je kompletna organizacija i `kontrola` tih postupaka u rukama rukovodećih ljudi iz ovih snaga, naš utjecaj na korektnost i pravičnost, gotovo je nemoguć”, navodi se u pismu.

Advokati napominju da je nerješavanjem statusa dvadesetak hiljada državljanja BiH od 2010. godine, oduzeto pravo na uvezivanje radnog staža, pravo na penziju, pa samim tim i na zdravstvenu zaštitu, te i sva ostala prava.

Bivši radnici su preko odvjetnika, posljednjih godina u kontinuitetu tražili od svih nivoa vlasti u BiH da stanu u zaštitu svojih građana i njihovih prava.

“Da li je moguće da najveća vojnopolitička organizacija na svijetu, kao poslodavac u ovom slučaju, osporava prava našim klijentima, a svim svojim radnicima van BiH omogućava ostvarivanje istih tih prava, ispunjavajući svoju zakonsku obavezu”, dodaje se u pismu.

Kritike su upućene i svim nivoima vlasti i svim dužnosnicima u BiH, jer, kako se navodi, ne žele da pomognu državljanima BiH da ostvare svoja prava.

Pismo je upućeno generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, Glavnoj komandi NATO-a i EUFOR-a u BiH, šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku, Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Federacije BiH Marinku Čavari, te vladama Republike Srpske i FBiH

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});