fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Psihopate ili emocionalni vampiri nalaze se gdje god da pogledamo!

Autor: Sedina Perva

SARAJEVO - Oni su intelektualno natprosječni, savršeno inteligentni, na prvi pogled mogu izgledati poput princa ili princeze iz bajke. Zovu ih i zmije u odijelu. Više ih je nego što mislimo! Možda ste i vi jedan od njih…

Mnogi sa takvim osobama žive a da to možda još i ne znaju… Kada se spomene psihopata većina osoba automatski pomisli na ubojicu. Za većinu je to osoba koja fizički muči ili ubija ljude. Ali, većina psihopata nisu kriminalci i nikada ne prekrše zakon, ili bar ne budu uhvaćeni na djelu. Vjerovali vi ili ne, oni u svakom pogledu izgledaju kao normalni ljudi. Čak, to su uglavnom na izgled brilijantne, poželjne i jako društvene osobe. Treba biti jasno svima da nečije loše ponašanje ne znači da je ta osoba psihopata. Često su to samo bezobrazne osobe koje ne znaju šta znači odgoj ili stid. Teško je prepoznati psihopatu jer su oni prilagodljivi. Dešava se da čak i psihijatra neki psihopata uvjeri kako on to nije.

Jednostavno, oni nisu svi isti. Psihopatija nije u fazonu: ili jesi ili nisi psihopat. Sve to ovisi od osobe do osobe. Psihopatija može biti izražena u većem ili manjem stupnju. Ali… Ako znamo neke korisne informacije o tim osobama moći ćemo prepoznati bar neke od njih. Kratak kontakt s nekom osobom neće vam pokazati da li je ta osoba psihopata, ali duže druženje poslat će vam neki znak za uzbunu. Nešto vam jednostavno neće biti ok.

Na vama je odluka hoćete li te znakove ignorirati ili početi ozbiljno razmišljati o tome i nešto uraditi po tom pitanju. Mene osobno život je u nekom trenu upoznao s nekim čudnim osobama. U tom trenu nisam shvaćala kakvi su to ljudi. Zapravo, nije niti čudo, jer za takve osobe na prvi pogled mislite da su savršene, ako ne znate ono što trebate znati.

U jednom trenu sam bila savršena, a već u drugom zaključana u kuću “za svaki slučaj”. Jedan tren sam obasipana pažnjom, a drugi nosila modrice. Jedan dan svijet se vrtio oko mene, a drugi bila ostavljana. Jedan dan pažnja, a drugi psihičko i fizičko zlostavljanje. I tako u krug…

Kada sam shvatila da su mi neki čudni ljudi blizu, više nego što bi trebali biti, počela sam da čitam i istražujem što je uzrok takvom ponašanju. Imala sam što i vidjeti… Te osobe “pate” od poremećaja ličnosti. Nisu psihički bolesnici i ne postoji mogućnost da se izliječe. Oni će se igrati sa vašim mislima, fatazijom. Obasipati će vas ljubavlju, pažnjom. Za tu osobu vi ste najljepši na svijetu. Sve vaše mane, koje vi kod sebe ne volite, za tu osobu će biti savršenstvo. Istu takvu osobu je zamišljao pored sebe. Tako sve do trena dok ne postanete “ovisni o njemu”.

Mogu otići od vas, nestati na par dana, jednostavno vas ignorirati. To se dešava kada vas navuče na svoju ljubav. Vi ste nasjeli na igru pa traži novu žrtvu. Ali ipak neće vas potpuno pustiti. U nekom trenu iskoristit će svaku taktiku da opet sve vrati pod svoju kontrolu. Nekada oni izjave nešto loše i čudno o sebi. Poslije misle drugačije. Jedan dan znaju samo za romantiku, a već drugi pričaju kako između vas nije ništa ozbiljno. Ali, ne rade to namjerno. Oni stvarno ne znaju što žele.

Oni ne znaju da vole! Nemaju duše niti savjesti. Oni uživaju u sažaljenju i pažnji. Ne podnose dosadu pa stalno traže nova uzbuđenja. Za njih život je igra. Sve što žele je pobjeda u toj igri. Njihov smijeh nije iz srca već je samo naučeno ponašanje. Uspješni su glumci. Tu su majstori svog zanata.

Mnogo toga govori činjenica da je protiv njih i poligraf nemoćan. Detektor laži ne pokazuje da te osobe imaju veze s nekim slučajem jer oni nemaju osjećaj krivice, ne osjećaju strah i bezosjećajni su na ljudsku patnju. Dokazano je i to da psihopati većinom imaju slabije izraženo čulo mirisa, jer je centar za miris u mozgu povezan s dijelovima odgovornim za psihopatsko ponašanje, pa iz tog razloga vjerojatno vole i začinjeniju hranu. Naglo mijenjaju raspoloženja. Lako se ljute ali ih ljutnja brzo i prolazi.

Psihopate su gdje god da pogledamo. Ima ih među političarima, biznismenima, doktorima, odvjetnicima, vjerskim službenicima, psihijatrima… Ima ih u svakom zanimanju, u svakom poslu. Prave psihopate, majstore svog zanata često ne prepoznaju niti najbolji psihijatri.

Postoji brutalan primjer kada je otvorena psihijatrijska bolnica za izlječenje psihopata. A zamislite, oni su se kroz tretman izlječenja pretvorili u još izopačenije i manipulativnije psihopate. Naveli su psihijatre da misle kako su oni izliječeni. E.B. psihijatar koji je pokrenuo taj program izliječenja, nakon završetka programa doveo je psihopatu M.L. svojoj kući i garantirao da je izliječen. Naravno da nije bio. Samo je bio još opasniji. Kasniji testovi su to i dokazali.

Ako zapamtimo sve ovo, bar osnovne znakove da je neko psihopata, možemo prepoznati bar one kod kojih je psihopatija izražena u manjem stupnju. Reći ću još jedan primjer iz svog života…

Pojavio se neki novi prijatelj među mojim društvom. Gledala sam ga i pažljivo slušala dva- tri izlaska. Njemu je kaže najgore u životu. Bivše djevojke koje je imao, ma sve su bile gora od gore. Ali on je bio najbolji i najpametniji (tražio je sažaljenje i uživao u pažnji). Omalovažavao je sve osobe iz prošlosti. Svoju jednu bivšu djevojku, koju sam i ja poznavala, ignorirao je pa onda ponovo vraćao sebi. I tako stalno… Lako se ljutio ali vrlo brzo bio je “ok”. Nije me niti poznavao ali sam bila “savršena osoba” već pri prvom upoznavanju (u meni je tražio novu žrtvu). Lagao je, stalno, i to vješto. I tako dalje…

Kad sam dobila dokaz za jednu, od svih njegovih silnih laži, rekla sam prijateljici da je on psihopata. Povukla sam se iz tog društva. Sjećam se da me čudno gledala i ljutila se. Rekla sam joj da samo zapamti moje riječi a vrijeme će ostalo pokazati. Nakon nekog vremena, pa možda čak i par mjeseci, došla je i rekla da se uvjerila da on ima jezivo razmišljanje i ponašanje. Pokazala sam joj ove sve činjenice i ostala je šokirana. Sve to imao je i on. Takva osoba bila je njoj blizu i previše.

Ranije istraživanje me naučilo svemu ovom napisanom pa, od straha i želje da me ne prevare ponovo, znam prepoznati neke od psihopata. Naravno, mnogi u to ne vjeruju u potpunosti. Jer ipak, nisam ja psihijatar, nemam školu za takve slučajeve. A ne znaju da je životna škola najbolja…

Problem psihopata ponekad leži u traumama iz djetinjstva, a ponekad u traumama zbog nesretnog života. Problem u ostalima leži jer zanemaruju čudno ponašanje koje primjete kod drugih ljudi. Ono: “Biće bolje…” nas i košta kroz život. Trzni se, uključi razmišljanje i reagiraj!

Psihopatija manjeg stupnja može prerasti u psihopatiju većeg stupnja. A što onda? Da vam ne bude kasno…

Reagirajte… Širom otvorite oči i razmislite ima li išta čudno na osobama oko vas. Sukob s takvim osobama posljednja je opcija. Ali ako primjetite takvu osobu na vrijeme se povucite. Zapamtite, psihopatija je jedna od najvećih opasnosti za ljude i društvo. Možda si čak i ti, koji ovo čitaš, jedan od njih, a da to nisi niti shvatao ranije. Razmisli…

Autor: Sedina Perva
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});