fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

IZETBEGOVIĆ: “Sa Nikolićem smo imali smirenu i zrelu raspravu”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - "Odgovornost za kreiranje stabilnog političkog okruženja je na nama samima. Pridruživanje EU će doprinijeti stabilnosti u regiji, ali moramo biti iskreniji i otvoreniji. Moramo izaći iz postojećih šablona", istakao je Izetbegović, govoreći na konferenciji za novinare, nakon završetka sastanka regionalnih lidera u okviru procesa "Brdo-Brioni", čiji je cilj jačanje regionalne suradnje, kao i poticanje političkog dijaloga regije i EU, javlja TV1.

Regionalni lideri, kazao je, suglasni su da međusobnu komunikaciju ne treba da grade od samita do samita. “Obavezali smo se da ćemo graditi razumijevanje i povjerenje, u cilju rješavanja naših razlika, te da ćemo iskreno djelovati da omogućimo proces integracija u EU i NATO. Tražit ćemo sveukupna i koordinirana rješenja za migrantsku krizu i terorizam. Radit ćemo na unaprjeđenju obrazovnog sistema i poboljšati ekonomsku konkurentnost ovog dijela Europe. Nastavit ćemo sa uvođenjem i implementacijom evropskih standarda”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Odgovarajući na upit novinara o boravku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u Sarajevu i sudjelovanju na ovom skupu, Izetbegović je istakao kako su imali “smirenu i zrelu raspravu”.

“Nismo gurali pod tepih razlike, ali smo se trudili da pronađemo rješenje za naše probleme”, konstatirao je Izetbegović.

Kazao je također da na jesen očekuje službenu posjetu Nikolića BiH.

Domaćini sastanka u Sarajevu bili su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, a sudjelovali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Albanije Budžar Nišani, predsjednik Slovenije Boris Pahor, dok je počasni gost predsjednik Italije Serđo Matarela.

Zajednička poruka koja je poslana nakon plenarnog sastanka lidera regije je da sve zemlje Jugoistočne Europe moraju graditi međusobno povjerenje i razumijevanje putem dijaloga. Predsjednik Slovenije Borut Pahor poručio je da će se EU u narednom periodu više baviti sama sobom, ali da to ne treba obeshrabriti zemlje regije koje provode reforme u cilju pristupanja EU.

“Međusobno se moramo stimulirati jer proces reformi ne smije biti ugrožen. Ja EU ne vidim kompletnu bez integracije Jugoistočne Europe”, kazao je Pahor.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da usprkos brojnim izazovima pred kojima se nalazi EU treba raditi na jačanju međusobnog povjerenja, te da raduje pristupanje Crne Gore NATO savezu.

Poručila je i da lideri regije kroz proces Brdo-Brijuni žele dati političku podršku suradnji na putu proširenja EU.

Domaćin narednog sastanka u okviru procesa “Brdo-Brioni” biće Makedonija.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});