fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Katalonija ima podršku svih separatista svijeta

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

BARCELONA - U svakoj državi svijeta u kojoj postoje dijelovi države koji žele samostalnost, prati se što će se dogoditi sa Katalonijom i najavljenim referendumom o neovisnosti. Svi separatisti svijeta, oni koji bi se odvajali od države u kojoj se nalaze, navijaju da referendum bude održan, da uspije i da jednoga dana Katalonija dobije neovisnost a s druge strane su pak svi centralisti i unionisti koji podržavaju Madrid.

U međuvremenu iz toga Madrida stižu sve žešće reakcije i najave da bi i vojska mogla na ulice Barcelone i ostalih katalonskih gradova. Vlada u Madridu pod svaku cijenu želi spriječiti izglasavanje volje katalonskog naroda koji ima svoj jezik, svoju kulturu i vlastitu povijest u kojoj je bila neovisna do 1162. jer je Katalonija pokrajina koja daje petinu ukupnog španjolskog BDP-a. To što ima sedam i pol milijuna stanovnika je isto važno.

Što će se dogoditi u toj još uvijek Španjolskoj pokrajini ostaje nam za vidjeti. Možda jednoga dana referendum i bude održan. Možda prođe a možda ne. Možda dođe i, ne daj Bože, do sukoba. Ali je ovo previše tih „možda“. Ono što je jasno jest da postoji ogroman broj katalonaca koji žele neovisnost.

Povijest, kako starija tako i bliža, uči nas da su narodi koji su željeli slobodu, skupo plaćali tu cijenu. Rijetko se dogodi da se dvo ili višenacionalne države mirno raziđu kao što su to učinile Češka i Slovačka. Mi smo ovdje svjedoci iz prve ruke što je značilo izboriti se za slobodu, što je Hrvatska trebala učiniti a u Bosni i Hercegovini ima ljudi koji nisu načisto kakva je ovo zapravo država i imaju li je svi na jednak način.

Povijest možda može biti učiteljica života ali ni ona nekada nije najpametnija. Odnosno, i oni koji znaju povijest idu u greške u budućnosti. Tko zna? Ako su neovisnost mogli dobiti Istočni Timor i Južni Sudan, možda jednoga dana sloboda zavlada i u nekim drugim dijelovima svijeta i državama u kojima će ime početi sa Zapadna ili Sjeverni. Ili se vrati stanje iz prijašnje prošlosti, prije velikih promjena.

Ono što je bitno naglasiti jest da nijedna sloboda nije besplatna i nijedna neovisnost nije laka za izboriti. Treba imati jake strane lobije iza sebe ili samo nekoga jakog od stalnih članica Vijeća sigurnosti. Ne mare mnogo ni Abhazija ni Južna Osetija što ih nije priznalo „99 posto“ svjetskih zemalja, njima je dovoljna samo Rusija.

Ali i velike sile su prevrtljive. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo je govora o tome, a to su obećali najjači saveznici, da će svaki narod imati pravo na samoopredjeljenje. Nakon rata nijedan narod nije izborio oslobođenje iz kandži kolonijalista bez borbe. A tadašnji britanski premijer sa cigarom u ustima, koji je obećao svijetu slobodu i samoopredjeljenje, je rekao da neće on kao premijer rušiti njihov imperij.

Stoga, Katalonci dragi, svi oni koji podržavaju želju svih naroda na samoopredjeljenje i da budu svoji na svome i sa svojima, sa vlastitim jezikom i povijesti, bez nakaradnih razgraničenja, žele vam sretno.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});