fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Stop nasilju nad ženama!

Autor: Sedina Perva

KONJIC - Ako pogled na donji dio tebe naizgled odaje da si muškarac ne mora značiti da to realno ijesi. Udaraš ženu? Ma ti si konjina! Nosaj ti dole šta hoćeš ali udaranje žene znači da si veće žensko od svih žena zajedno!

Treba uvesti kakav zakon za one koji udaraju žene. Ruke potkratit a ono što predstavlja muškost odstranit! Ne brukajte svoj rod jer ima mnogo muškaraca koji su muškarci u pravom smislu te riječi. Vi koji udarate žene da imate šta i oni ostali? Ne ide…Nikako ne ide!

Muškarac koji udara ženu veća je žena od te žene. Žena koja istrpi nasilje veći je muškarac od tog “muškarca”.

Mnogo nas je bilo u prilici da čuje kako se mnogi dječaci “odgajaju”: “Pobij se, uzvrati udarac, pokaži da si muško…” Pa on fino kad naraste svoju “muškost” pokazuje i na ženi. Jadan nikad nije saznao da je muškost nešto sasvim drugo. Djevojčice se u dosta slučajeva odgajaju ovako: “Šuti, trpi, ti si djevojčica, moraš sve podnijeti damski. Muškarcima sve prolazi a ti, ti si djevojčica. Sad budi dama, glumi princezu. Kad narasteš uhvati se krpe i metle. Slušaj, moraš slušati. Ako, ikad udari, pa muškarac je. Njima sve prolazi…”

Žalosno ali istinito.

Znate, oni kad udare žene oni su “glavni”. Postaju “zajebani likovi” a takvi “prolaze” kod drugih žena. Postaju “frajeri”, “face”, “muškarčine” jer se njih neko boji, jer su jači od nekog. Za takve likove nekako najbolje pristaje ime JADNIK!

Udari ili izudara ženu pa se i pohvali u društvu. Neke maloumnice i padaju na to. Kao privlače ih loši tipovi. Izlupao ženu, u u pa on je “poželjan”. Bože svima pameti…

Shvatite i ovo, nasilje ne počinje odjednom. Nasilje počinje “bezazlenim” napadima, uvredama, nagurivanjem. Uvod u fizičko zlostavljanje je vrijeđanje, bacanje i razbijanje predmeta, prijetnje…

Žene, žrtve nasilja niste jedine. Stid i sramotu ostavite po strani jer se to u cijelom svijetu dešava. Trećina žena su žrtve. Svaka treća žena je žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja. Primjera je i svuda oko nas, rodbina, komšiluk, prijatelji… Nije uvijek sve onako kako se na prvi pogled čini. Svaki osmijeh ne znači sreću. Neki ljudi glume. Neki to žele a neki to moraju. Puna nam je BiH maltretiranih žena, na ovaj ili onaj način. Fizičko nasilje u BiH zabilježeno je u 24% slučajeva. Skoro 72% počinitelji su sadašnji ili bivši partneri. Svaka četvrta žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja.

U Srbiji od početka godine pa do danas ubijeno je 19 žena a sve su bile žrtve porodičnog nasilja. Postoje opravdane sumnje da čak 140.000 osoba u Srbiji trpi neki vid nasilja. U 2016 godini u Hrvatskoj ubijeno je 18 žena. U 7 slučajeva to su bile žrtve svojih partnera. Haiti i Bolivija imaju najveću stopu nasilja nad ženama. U Boliviji čak 80% njih izloženo je nekoj vrsti nasilja.

Sve brutalnije i ono koje je dostiglo rekordan nivo je ono nasilje nad ženama u Afganistanu. Sječenje usta, nosa, ušiju, masovno silovanje, javno silovanje…

U Istočnoj Aziji 16% žena žrtve su nasilja. Možda ste negdje pročitali za slučaj u Indiji. 23-ogodišnja djevojka Laxmi odbila je prosidbu nakon čega ju je odbijeni mladić polio kiselinom. Ona je svoje lice ugledala tek 2 mjeseca poslije. Teško pokreće ruke i nakon 8 godina i 7 operacija. Njena nijedna noć ne prođe bez bolova.

Ako si žrtva nasilja ne misli da si neka jadna žena. Nemoj misliti da se to nekim ženama u visokom društvu ne događa. Primjera je dosta ali evo jedna od njih je Kay Schubach. To je žena koja je živjela otmjenim životom. Ona je direktorica uspješne umjetničke galerije. Napisala je knjigu o tom svom iskustvu i sad polako život vraća u normalu.

Agencija Evropske Unije uradila je jednu super stvar. Obavila je i objavila jednu Studiju o nasilju nad ženama u EU. Istražitelji su razgovarali sa čak više od 42.000 žena u 28 zemalja članica EU. To je inače najobimnije istraživanje te vrste. Prema toj studiji 55% žena je seksualno provocirano, 18% njih su bile uhođene, dok ih je 43% pretrpjelo psihičko zlostavljanje. Svaka deseta je iskusila silovanje, 1 od 20 je bila silovana, a 8 % žena je bilo zlostavljano u posljednjih 12 mjeseci.

U toj studiji je samo 14% tih žena prijavilo zlostavljanje vlastima. Okončanje nasilja nad ženama je prestanak šutnje!!! Ako si žrtva godinama ćeš se oporavljati od fizičkih ili psihičkih posljedica zlostavljanja. Što prije reagiraš lakše će ti biti poslije.

Žene drage probudite se, reagirajte! Dok nije kasno… Pobjedite strah. Volite sebe više od nečijeg mišljenja. Danas je kao sve sramota jer šta će reći narod?! Narod će uvijek pričati, pametovati i bez razloga.

Moraju vlasti osigurati sve potrebno ženama koje su žrtve nasilja. Hitna liječnička pomoć, skloništa, sigurne kuće, socijalni radnici, grupe za podršku, SOS telefoni. Žene moraju znati da to sve postoji i moraju imati lak pristum svemu tome.

Obratite se nekako, nekome, negdje. Bitno je da reagirate. Šutnja je znak odobravanja. Svojom šutnjom zagarantirali ste i zapečatili sebi nastavak maltretiranja.

Ja razumijem taj stid i strah na početku. I sama sam bila takva i postupala tako. Oni koji prate sve moje tekstove znaju da je i ovo moja tema. Ne pišem ja ništa tek onako. Zato vam i govorim sve ovo. Stid, strah, sve po strani. Postanite žene lavice i suočite se s problemima.

Ono “biće bolje” i prevari u životu. Počeo je da te maltretira? Neće biti bolje!

Zapamtite – OKONČANJE NASILJA NAD ŽENAMA JE PRESTANAK ŠUTNJE!

Autor: Sedina Perva
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});