fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Papa Franjo za jedinstvo svih kršćana

Autor: Večernji list

VATIKAN - Kršćani trebaju hodati prema jasnom cilju: prema zajedništvu, kazao je papa Franjo u Ženevi gdje je jučer došao u jednodnevni ekumenski pohod u povodu 70. obljetnice postojanja Svjetskog saveza crkava (WCC).

Ako se ide u suprotnom smjeru, putem podjela, onda se dolazi do ratova i uništenja, naglasio je Franjo.

“Gospodin nas pita da stalno budemo na putu zajedništva koji vodi k miru. Podjela, zapravo, otvoreno oponira Kristovoj želji, ali je i skandal u svijetu. Gospodin od nas traži jedinstvo. Rastrgani svijet prevelikim podjelama pogađa prije svega najslabije”, kazao je Franjo u sjedištu WCC-a te naglasio da je potrebno “izabrati logiku služenja i napredovati u praštanju”.

Nakon privatnog susreta s predsjednikom Švicarske Alainom Bersetom, papa je posjetio WCC, a zatim se susreo s osmeročlanim korejskim izaslanstvom WCC-a, od kojih je njih četvero iz Sjeverne, a četvero iz Južne Koreje.

Papa je na putu do Ženeve pozdravio novinare u zrakoplovu i kazao kako je to “putovanje prema zajedništvu i sa željama zajedništva”.

Da bi se napredovalo u ekumenskom hodu, potrebno je raditi s gubitkom ne misleći da se brani samo interes vlastite zajednice koje su često vezane uz etničku pripadnost ili za učvršćene usmjerenosti kao što su konzervativci ili progresisti, kazao je Franjo i naglasio kako treba izabrati da se bude Gospodinov prije negoli desnice ili ljevice.

“Ekumenizam je velika tvrtka u gubicima, ali je riječ o evanđelističkom gubitku”, kazao je Franjo.  Čovjek je biće u hodu. Cijeli život je pozvan hoditi, stalno izlaziti iz mjesta na kojem se nalazi, od kada iziđe iz majčine utrobe, te kada prelazi iz jednog u drugo razdoblje života, od kada napusti roditeljski dom i do kada ode s ovoga zemaljskog postojanja, objašnjava Franjo i naglašava kako je hod metafora koja otkriva smisao ljudskog života.  Treba se brinuti i o onima s kojima se putuje, jer zajedno se hoda bolje. Hoditi zajedno iziskuje razgovor o sebi. Zbog toga mnogi odustaju i preferiraju kućni mir.

Odgovarajući na pitanje novinara o angažiranju većeg broja žena u Vatikanu, primjerice zašto jedna žena ne bi bila na čelu vatikanske banke IOR, papa Franjo je u šali odgovorio: “Pregovaramo s Christine Lagarde…”, šeficom Međunarodnog monetarnog fonda.

Autor: Večernji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});