fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PITANJE STOLJEĆA: Kada će BiH postati država?

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Hrvatski ministri napuštaju sjednicu Vlade Federacije jer ih preglasavaju bošnjački i isto se događa u Parlamentu sa zastupnicima jer većina izglasava neustavne zakone na štetu Hrvata. Hrvati se povlače a drugi likuju, određuju što ih je volja. S jedne strane se mediji skloni hrvatskoj vladajućoj većini na čelu koje je HDZ BIH uz HNS oštro protive tome, nazivaju sve stranke koje su donijele zakon bez Hrvata strankama političkog Sarajeva, bošnjačkim strankama. S druge strane se i neki nominalno hrvatski mediji inače neskloni HDZ-u BIH i Draganu Čoviću priklanjaju teoriji da takvo postupanje nije u skladu sa Ustavom ni zakonom. S pravom.

A s treće strane stoji čak i predsjednik DF-a kojem možda ni ne smeta što se i njegova stranka stavlja u isti koš sa drugim bošnjačkim strankama. Štoviše, kompliment mu je kada ju se prozove „sarajevskom“ strankom. Još bi mu bio veći gušt kada bi taj naziv bio „bosanska“ stranka.

A on je Hrvat jer je obnašao dva puta dužnost člana Predsjedništva u ime Hrvata Bosne i Hercegovine, izabran ogromnom većinom bošnjačkim glasovima. Natječe se opet za istu poziciju. A stopostotnom sigurnošću se može ustvrditi bez ikakvih kalkulacija: autor ovoga teksta, kojemu su oba djeda i obje bake bili Hrvati, je veći Irac nego je Željko Komšić Hrvat. Dodano ovoj posljednjoj tvrdnji u prilog, ja sam neprijatelj broj jedan kraljici Elizabeti II., a on je princ Charles.

Ovakve situacije nas ne mogu svrstati nigdje i nikada. Ni u kakvu organizaciju, NATO, EU ili druge kojima kao naime težimo. Usamljeni i obespravljeni, kako tko. Ma ni Hrvati sami sebi ne mogu odrediti sudbinu. Pustite nas da mi između sebe kažemo tko je u pravu, Čović i njegov HDZ ili netko drugi. Ali pustite nas i da sami odredimo tko je Hrvat a tko ne. Ne može ni Čović biti toliko moćan da prekriži nečije hrvatstvo u Posavini, u dijelu RS-a gdje nas ima kao kapljica kiše u pustinji. Ali ne može nam ni određivati na koji način ćemo se mi oporbeni Hrvati boriti za one obespravljene kakvi smo možda i sami.

Dok se to ne ostvari, ova nazovi država je konfuznija i od Belgije ali se Belgija barem može nazvati državom. Ovo to nije. Ova i ovakva BiH nije država a pitanje je stoljeća kada će i hoće li to postati. I ne, još me ne možete natjerati da idem u Irsku, gospon Komšić kao ni gospon Čović. Dok prvi predvodi politiku nepostojanja odlučivanja hrvatskih glasova većine, drugi u vlastitom narodu ima većinu koja obespravljuje neistomišljenike. I opet je autor ovoga teksta veći Irac nego njih obojica Hrvati i bit će tako dok Hrvati ne budu imali ostvarenu jednakopravnost u vlastitim izborenim scenarijima ili dok BiH konačno ne postane država jednaka za sve.

I za Hrvata u Goraždu, i Srbina u Stocu i Bošnjaka u Ljubuškom. Ali recipročno. A ne da 20 Hrvata u Podrinju daje isto zastupnika u Dom naroda kao 90 tisuća Hrvata u Zapadno-hercegovačkoj županiji. No, uz uvjet da ni njih 20 ne bude zaboravljeno ili zapostavljeno, ni na kojem planu.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});