fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PITANJE TJEDNA: Zašto se selektivno primjenjuje novi zakon o radu u FBiH?

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - Obraćam se kao ekspert za radno pravno zakonodavstvo i kao radnik koji je jedini uočio i javno prezentirao u više navrata u medijima u BiH na novi Zakon o radu i njegovu selektivnu primjenu u Federaciji BiH s negativnim utjecajem na prava radnika a zloupotrebu od strane poslodavaca.

Želim ponovo istaknuti da je od dana 14. travnja 2016. (dan kada je stupio na snagu novi zakon o radu) svaki poslodavac mora prilikom isplate plaće radiku uručiti i platnu listu koja je prema Članu 80. izvršna isprava koja treba sadržati OBRAČUN PLAĆE i sve informacije o poslodavcu a ne kao što je do sada bila praksa da su platne liste koje su RADNICI dobijali bila obični word dokument i bez obračuna plaće.

Takve platne liste nisu upotrebljive na Sudu kao dokazni materijal ako radnik potraži svoja potraživanja koja mu je poslodavac nezakonito uskratio.

Naglašavam da od 14. travnja 2016. na platnoj lisit kao izvršnoj ispravi (Član 80. Zakona o radu) moraju da se pored OBRAČUNA PLAĆE trebaju nalaziti pečat poduzeća, potpis odgovorne osobe za točnost podatatka na platnoj listi, kao i svi podaci potrebni za identifikaciju poduzeća kao što su ID broj, adresa, memorandum, …, itd.

Moje istraživanje koje sam ja proveo u Zenici pokazuje da pojedine privatne kompanije nisu uručile platne liste svojim radnicima i više od 5 (pet) godina.

Poslodavci radi toga što ne izdaju platne liste radnicima zakidaju i radnike, Federaciju BiH kao i državu BiH za pripadajuće doprinose i poreze.

Nameće se velika potreba i obaveza da Porezna uprava Federacije BiH, Policija i Federalna uprava za inspekcijske poslove hitno naprave akciju kontrole izdavanja platne liste kao izvršne isprave za radnike i na taj način se pokažu na djelu i opravdaju društveno potrebnu ulogu, navodi se u Otvorenom pismu koje nam je poslao Hasan Kreho iz Zenice.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});