fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Podjele i sukobi tresu SDA

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Ono što nije nikakva nepoznanica jeste da SDA ozbiljno potresaju sukobi i svađe koji na trenutke poprimaju ogromne razmjere bez obzira što se pokušavaju minimizirati i zataškati. Među ostalim, ono što se posljednjih dana dogodilo i događa u Srebrenici unijelo je u SDA nove unutarnje podjele, a s njima i personalne sukobe u vrhu stranke.

Neće više biti ”merhameta” prema nepopularnim kadrovima SDA jer to može koštati stranku, a time i narod i državu Bosnu i Hercegovinu.

Hoće li ova najava Bakira Izetbegovića, predsjednika najjače bošnjačke stranke, početi da se ostvaruje već danas na zasjedanju Glavnog odbora SDA, prvom nakon lokalnih izbora, ostaje da se vidi.

Podjele u Srebrenici

Ono što nije nikakva nepoznanica jeste da SDA ozbiljno potresaju sukobi i svađe koji na trenutke poprimaju ogromne razmjere bez obzira što se pokušavaju minimizirati i zataškati. Među ostalim, ono što se posljednjih dana dogodilo i događa u Srebrenici unijelo je u SDA nove unutarnje podjele, a s njima i personalne sukobe u vrhu stranke.

Pet vijećnika koalicije SDA- SBB- Stranka za BiH formiralo je u Skupštini općine Srebrenica svoj klub i odmaklo se od preostala dva sdaovca. Jedan od onih protiv kojeg je petorka ustala je Hamdija Fejzić, predsjednik srebreničkog SDA. Svih pet vijećnika koji su se odvojili od SDA i Stranke za BiH vratili su se u Srebrenicu sa obiteljima i žive u tom gradu, a Fejzić s obitelji živi u Vogošći kod Sarajeva.

Oni su ovog tjedna uputili otvoreno pismo Bakiru Izetbegovići zatraživši da ih isključi iz SDA „i tako nas kazni zato što smo se vratili da živimo i radimo u Srebrenici“. Fejzić je preko takvog nezapamćenog raskola u općinskom SDA prešao hladno i prihvatio se dužnosti predsjednika Skupštine općine Srebrenica i petorka to uzima kao dokaz da mu je fotelja najbitnija. Centrala SDA nije nešto posebno na ovo reagirala, čak je dala podršku Fejziću kao predsjedniku stranačke općinske organizacije iako su od ranije postojali dogovori da vijećnici SDA budu u oporbi.

Naši izvori iz vrha stranke kažu da slučaj Srebrenica nikako neće moći biti zaobiđen na zasjedanju Glavnog odbora bez obzira što ima pritisaka da se „dublje ne ulazi u priču“.

Pismo i rok

A posebna priča su Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović koje po hodnicima zgrade SDA u Sarajevu nazivaju „odmetnicima“. Njih četvorica su i zastupnici SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH što u svakom slučaju njihovim stavovima i javnim istupima daje posebnu težinu.

Kako neslužbeno saznajemo, oni su ponovo uputili pismo Izetbegoviću, za sada internog karaktera, i dali mu rok do 21. prosinca da povuče konkretne poteze na demokratizaciji stranke uključujući i uklanjanje Asima Sarajlića i Amira Zukića iz vrha SDA. Navodno, u tom pismu saopćili su Izetbegoviću da će ukoliko ne učini ono što od njega traže, oni „poduzeti odgovarajuće radnje prema SDA i predsjedniku“.

Nitko od njih četvorice o tom pismu neće javno da govori, a u stranačkim kuloarima se priča da su saznali da Izetbegović priprema konačni obračun sa njima. Također se priča da bi takav rasplet mogao zakačiti i ljude bliske Mehmedoviću, Sokoloviću, Šepiću i Ahmetoviću. Jučer e moglo čuti da bi među njima mogao biti i Emir Bubalo koji je na lokalnim izborima uvjerljivo pobijedio u utrci za načelnika Konjica jer je blizak Sokoloviću.

Zanimljivo je da nitko iz Glavnog odbora SDA uoči današnje sjednice ne želi javno da priča o svađama, sukobima i potresima u stranci, pogotovo da prognozira ishod osim što isključivo pod uvjetom da se ime ne objavljuje, očekuje žestoke unutarnje obračune u stranačkom rukovodstvu koji će „mnoge zakačiti“.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});