fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PORUKE S KUPRESA: Branitelji će 18. travnja masovno “okupirati” Sarajevo!

Autor: Dnevno.ba

KUPRES - U Kupresu je proteklog vikenda održan sastanak koordinacije udruga razvojačenih Branitelja FBiH (potpisnici Rezolucije Branitelja) iz obje vojne komponente (Armija BiH i HVO-a).

Na sastanak su se odazvali predstavnici udruga razvojačenih Branitelja iz slijedećih Županija: ŽZH, SBK, USK, ZDK, Posavske županije, TK, dok su svoj pristanak na zaključke sa sastanka dali predstavnici udruga iz HBŽ i HNŽ-a.

Za dnevni red su bile predviđene sljedeće točke:

1.Izvješće predstavnika udruga razvojačenih Branitelja USK (Seada Kličića Majora) i predstavnika razvojačenih Branitelja TK, Esudina Džafića o aktivnostima njihovih udruga na dan zadnjih većih prosvjeda u FBiH od 28.02.2018. godine, te aktivnosti njihovih udruga od tih prosvjeda do danas,

2.Prijedlozi i sugestije za daljnje aktivnosti i ubrzanje procesa provedbe Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH s naglaskom na iduće zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 17.i 18.04.2018. godine.

3.Razno i pitanja na koje će odgovarati predstavnici koordinacije razvojačenih Branitelja FBiH.

Vlado Marušić, Predsjednik Udruge Razvojačeni Branitelji HVO-a ŽZH je nazočnima pojasnio prvu točku dnevnog reda na način kojim je nazočne predstavnike uveo u dnevni red govoreći kako su predstavnici udruga razvojačenih Branitelja na nedavnom sastanku u Vitezu, svi osim Seada Kličića Majora i Esudina Džafića, iznijeli stavove svojih udruga na dan prosvjeda u FBiH 28.02.2018. godine i nakon toga pa je stoga ostavljena mogućnost na tu temu izlaganja navedenoj dvojici predstavnika razvojačenih Branitelja Armije BiH.

Sead Kličić Major je precizno iznio aktivnosti udruga razvojačenih Branitelja iz USK na dan prosvjeda 28.02.2018. godine navodeći kako su on i njegovi Branitelji obmanuti od strane određene koordinacije Branitelja iz Sarajeva jer je njihov plan bio izići pred institucije zakonodavne vlasti u Sarajevu (Parlament FBiH), gdje bi tražili obraćanje Edina Mušića Predsjedatelja Zastupničkog Doma Parlamenta, a ukoliko se on ne bi pojavio onda bi se oni odredili koja im je slijedeća destinacija.

No, oni su usmjereni na Vogošćansku petlju kod Sarajeva gdje je njihovih preko 1000 Branitelja bilo izloženo velikim niskim temperaturama (-17), i gdje je on osobno preko predstavnika koordinacije Branitelja tražio minimum zahtjeva da se zakaže hitna tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi njegovi Branitelji mogli mirno poći kućama, no od toga nije bilo ništa zbog bešćutne politike Salke Bukvarevića i Fadila Novalića. On je u suradnji sa svojim Braniteljima donio odluku da se povuku s Vogošćanske petlje jer nije htio više izlagati svoje Branitelje pothlađivanju ili nečem gorem jer su to sve Branitelji u godinama.

Što se tiče njihovih daljnjih aktivnosti on je rekao kako oni više nikada neće blokirati prometnice i granične prijelaze već samo institucije zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i to je njihova konačna odluka.

Esudin Džafić, predstavnik razvojačenih Branitelja iz TK (Srebrenik) je pozdravio nazočne i ponovio svoje već odavno utvrđene stavove kako su sve probleme u TK zakuhali predstavnici tzv. “kampa heroja“ ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, i gdje je opet napomenuo kako je na jednom od prethodnih sastanaka predstavnika razvojačenih Branitelja u Vitezu on rezolutno rekao kako nikada neće ići u kamp heroja jer to nije stav njegovih Branitelja iz TK koje predstavlja a svi oni koji to žele neka idu tamo ali kako on neće jer on jako dobro zna razloge za formiranje tog kampa. U nastavku je rekao kako neće nikakve korake poduzimati dok ne riješi pitanje preregistracije njegovog udruženja u ministarstvu pravosuđa i uprave TK i tek tada će javno djelovati, a preregistracija njegove udruge se očekuje uskoro.

U drugoj točki dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o planovima i aktivnostima udruga razvojačenih Branitelja u svezi provedbe Rezolucije Branitelja i u vezi zakazanih sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 17.i 18.04.2018. godine u Sarajevu za riječ su se javljali mnogi predstavnici od kojih je prvi dobio riječ Irhad Ramić Kiro predstavnik razvojačenih Branitelja SBK koji je predložio odlazak Branitelja dana 18.04.2018. godine pred Parlament FBiH kako bi dali podršku svojim legalno i legitimno izabranim predstavnicima iz obje vojne komponente(3+3).

S tim prijedlogom su se složili svi navedeni predstavnici razvojačenih Branitelja od kojih su neki od predstvanika udruga razvojačenih Branitelja rekli kako su oni na svojim skupštinama već donijeli odluke o odlasku u Sarajevu na dan 18.04.2018 godine i za tu prigodu podijelili plakate po općinama i Gradovima SBK kojim pozivaju svoje članove za odlazak u Sarajevo.

Elvir Pezić, predstavnik maloljetnih Branitelja iz Busovače se također složio s prijedlogom za odlazak u Sarajevo napominjući kako masa Branitelja rješava pitanje Branitelja a ne šačica jer to vladajuće garniture opće ne zanima kada je broj Branitelja ispred Parlamenta ili na drugom mjestu zanemarliv. Isto tako rekao je kako je financijsko stanje njegovih Branitelja jako loše i sve moraju financirati iz svog džepa pa to može biti razlog manjeg okupljanja Branitelja ali je napomenuo kako on može uvijek računati na znatnu cifru Branitelja koje predstavlja te kako će oni sigurno doći taj dan pred Parlament i da njega i njegove Branitelje neće nitko moći zaustaviti u toj nakani. On je također legitimno izabrani predstavnik Armije BiH za ulazak u Parlament i prezentaciju zahtjeva razvojačenih Branitelja sadržanih u Rezoluciji Branitelja.

Armin Plivčić Pliva predstavnik JOB-a iz Donjeg Vakufa je napomenuo kako se mora računati i na to da predstavnici zastupničkog doma mogu izbaciti točku dnevnog reda o Braniteljima koja je predviđena ali mu je na to odgovoreno kako će Branitelji tog dana ipak doći pred Parlament i tražiti uvrštavanje njihovih zahtjeva u parlamentarnu proceduru u hitnom roku unatoč njihovim eventualnim protivljenjima.

Vlado Marušić, predsjednik URB HVO-a ŽZH, je rekao kako će predstavnici razvojačenih Branitelja tražiti ulazak u Parlament FBiH na dan 18.04.2018 godine jer su se već pismenim putem s tim zahtjevom obratili predsjedatelju zastupničkog doma Edinu Mušiću, i njegovim dopredsjedateljima Mladenu Boškoviću i Vesni Švancer, Premjeru FBiH Fadilu Novaliću, i ministru Branitelja FBiH Salki Bukvareviću. A kada im se dopusti ulazak on je rekao kako će u ime razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH tražiti hitno zakazivanje tematske sjednice Zastupničkog doma na kojima će na dnevnom redu biti samo dvije točke dnevnog reda i to:

1.Zakon o razvojačenim Braniteljima i članovima njihovih obitelji u FBiH,

2.Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja.

U toj raspravi moraju ravnopravno će sudjelovati i izabrani predstavnici razvojačenih Branitelja FBiH (3+3) koji će svojim amandmanima,prijedlozima i sugestijama tražiti uvrštavanje u te zakone svih točaka Rezolucije Branitelja i to:

1.Braniteljskog dodatka,

2.Izrada zakona o javnom jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga, uz odvajanje borbenog i neborbenog sektora i javna objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite u FBiH,

3.Usvajanje Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja po mjeri razvojačenih Branitelja u FBiH bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu i prestanak finaciranja svih udruga do konačnog usvajanja tog zakona.

Rekao je kako je to stav razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH i oni nikada od tog zahtjeva neće odustati a koliko će trajati rasprava oko usvajanja ta dva zakona u ovom trenutku je drugo pitanje. Ako treba neka traje 5/pet dana neprekidno ali se ti zakoni po mjeri razvojačenih Branitelja u FBiH moraju usvojiti kako bi se jednom zauvijek riješilo braniteljsko pitanje koje svakim danom sve više eskalira. Napomenuo je također kako federalni ministar Branitelja Salko Bukvarević na toj sjednici ima namjeru prezentirati određenu uredbu o nekoj vrsti socijalne naknade za razvojačene Branitelje koji nemaju uvjete za mirovinu a navršili su 60 godina života, i koju uredbu on i njegovi razvojačeni Branitelji s gnušanjem odbacuju i koja ih ne zanima jer je dosta Branitelja u godinama od 50 do 55 i dosta će ih pomrijeti do ispunjavanja uvjeta iz te uredbe jer je dokazano životni vijek Branitelja iz borbenog sektora negdje oko 55 godina života, te je ta uredba svjesn obmanjivanje Branitelja. Oni traže hitno rješavanje njihovih prava na sjednici Zastupničkog doma i to je njihova konačna odluka.

Vjekoslav Dragoja, Predsjednik URB HVO-a Posušje je rekao kako su Branitelji u FBiH već umorni od silnih dopisivanja i prepisivanja s predstavnicima zakonodavne i izvrše vlasti u FBiH koji ničim ne pokazuju empatiju prema najčasnijim sinovim države BiH te kako je odista došlo vrijeme Dana D u kojem će se donijeti konačna odluka o pravima Branitelja.

Pozvao je sve predstavnike Armije BiH i HVO-a da pozovu sve svoje članove da u što je moguće većem broju dođu pred Parlamnt FBiH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo s vladajućim garniturama vlasti u FBiH jer ne čine i ne žele učiniti ništa na polju poboljšanja prava Branitelja. Pozvao je također predstavnike Branitelja da odmah a najkasnije do sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podnesu kaznene i sve druge pravne mjere protiv odgovornih u Ministarstvu Branitelja FBiH i Vlade FBiH zbog kaznenih dijela zlouporaba položaja ili ovlasti te upornog varanja i obmanjivanja Branitelja,nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava od strane istih, te zakazivanje sastanka s Lukačem koji je na čelu Federalne uprave policije zbog nepoduzimanja odgovarajućih istražnih radnji protiv odgovornih u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.

Na kraju sastanka donijeti su slijedeći:

Z A K L J U Č C I

1.Razvojačeni Branitelji FBiH iz obje vojne komponente će na dan održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta 18.04.2018. godine doći u Sarajevo i dati podršku svojim legalno i legitimnim predstavnicima za ulazak u Parlament,

2.Koordinacija udruga razvojačenih Branitelja će najkasnije do održavanja sjednice zastupničkog doma Parlamenta FBiH podnijeti odgovarajuće pravne mjere (kaznene prijave i kolektivne tužbe) protiv odgovornih u Vladi FBiH,Ministarstvu Branitelja i Parlamentu FBiH, zbog kaznenih dijela zlouporaba položaja ili ovlasti,te nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava na štetu razvojačenih Branitelja u FBiH bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, kao i ne provođenje odluka Zakona o razvojačenim Braniteljima objavljenog u Sl.novinama FBiH 33/04(članak 7 točka 1) koji propisuje ostvarivanje prava na naknadu za vrijeme nezaposlenosti razvojačenih Branitelja u FBiH.

3.Ovisno o rezultatima sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 18.04.2018. godine razvojačeni Branitelji FBiH najavljuju i poduzimanje radikalnijih mjera protiv odgovornih u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

Poštovani Branitelji!

Odazovite se masovno, kao nikada do sada na odlazak pred Parlament FBiH 18.04.2018. kako bismo svi zajedno sudjelovali u jednom od najvećih povijesnih trenutaka BiH iza Domovinskog rata, a taj dan se primakao. Nemojte sjediti skrštenih ruku i čekati da netko za vas svo vrijeme prolijeva znoj, krv i suze a vi vrebate iza ugla kao najveće kukavice da Vam netko u vašu kuću ili stan donese davno stečeno pravo Branitelja iz Domovinskog rata koje Vam bešćutne političke elite ne daju jer se boje istine. Jer se boje izgubiti svoje privilegije i biračko tijelo od kojeg velika većina koristi nezasluženo prava iz Domovinskog rata koja pripadaju upravo vama poštivani Branitelji. Dignite glave i dođite u Sarajevo 18.04.2018. godine jer je kucnuo čas odluke. Čas odluke koji mijenja naše Braniteljske živote, jer ukoliko ne dođete sami ćete biti krivi za Vašu sudbinu a svojoj djeci nećete moći pogledati u oči. Dignite glave i ponosno kao u vrijeme Domovinskog rata jedan uz drugoga branite svoje.

Zajedno do pobjede i Bog vas blagoslovio Branitelji, navodi se u priopćenju Koordinacije udruga razvojačenih Branitelja u FBiH (potpisnici Rezolucije Branitelja).

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});