fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Veliki i tužan dan za Hrvatsku je ovaj 16.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

GRUDE - Blago Zadro postao je heroj Trpinjske ceste, heroj obrane Vukovara, heroj Domovinskog rata još za života. Smrću je „samo“ iza sebe ostavio neizbrisivu bol za najbliže i one koji ga cijene, ali i neizbrisivi trag, nikada zaboravljeni spomen na to kakav treba biti branitelj, ratnik, suborac, čovjek.

Nije nikada lako govoriti o takvim ljudima, pisati im posvete. Zato jer su oni tu blizu. I njegova obitelj je tu blizu, iza ugla živi i njegova rodbina. I nije on bio srednjovjekovni legendarni ratnik iz jedne od plemićkih obitelji već čovjek čije se pogibije, dana kada se to dogodilo, sjeća većina danas živih. A oni koji su rođeni nešto prije pa se ne sjećaju i oni koji su rođeni nakon njegove pogibije, iz prve ruke mogu svjedočiti o njemu. Zato treba pripaziti s rječima.

A nije lako ni nizati epitete da se ne bi pomislilo kako se radi o dodvoravanju. No, dovoljno o svemu neka svjedoče imena trgova, ulica, vojnih institucija i škola koje nose njegovo ime.

Kao da je se sudbina htjela poigrati s herojima i borcima, s istinskim Hrvatima, jedan heroj iz Mamića Donjih – Ledinca pokraj Gruda poginuo je na isti dan na koji je 13 godina prije mučki ubijen drugi heroj, Ante Bruno Bušić, koji je odmah tu, iza granice, iz Vinjana Donjih.

brunobusic16102017

Svi oni koji vjeruju u život poslije života, oni koji vjeruju da u trenutku tjelesne smrti duša napušta tijelo i ide negdje drugo, a pripadaju narodu kojem su pripadali i spomenuta dvojica, rekli bi istinu kada bi rekli da sada njih dvojica vjerojatno negdje gore promatraju prema zemlji, ne zemlji kao planetu već prema svojoj zemlji koju su željeli. Jedan ju nije dočekao, drugi ju je branio a njihovi suborci i brigade koje su nosile Antino ime su je i obranili.

Možda bi netko pomislio i to da ne bi bili u svemu zadovoljni. I danas oni koji su obranili Hrvatsku znaju ponekada reći da to nije to. Ali, vjerojatnije je da bi ova dvojica heroja uputili dobronamjernu opasku i rekla svima da je bolja bilo kakva država nego da je nikako nema. Na koji način se vodi i kada će biti svima bolje, o tome se može razgovarati i raspravljati. Ali, AB Bušić je nije nikada ni dočekao a Zadro je kao i mnogi drugi heroji za nju dao život. Stoga, svaki stanovnik Hrvatske, koji voli svoju zemlju, ne treba biti nezadovoljan već zahvalan.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});