fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Evo u koliko sati trebate sve pauzirati i prileći

Autor: Net.hr

Popodnevno drijemanje može vas učiniti pametnijima, produktivnijima, ali i kreativnijima. Sretni su oni koji si to mogu priuštiti, ali u točno određeno vrijeme. Znanstvenici otkrivaju u koliko biste sati trebali pustiti sve i “ubiti oko” na pola sata.

Učinkovito je drijemanje svakako vještina. Nije lako ograničiti si san na svega pola sata te iz tog sitnog razdoblja izvući najbolje. Neki se znaju probuditi još umorniji no što su bili. Jeste li ikad pomislili kako možda izabirete pogrešno vrijeme za popodnevnu siestu?

Ako mislite da to nema veze, znanstvenici su tu da vas razuvjere. Prema njima, savršeno je vrijeme za dnevni odmor ni prije ni poslije, već u 15 sati. Razlog objašnjavaju prirodnim padom cirkadijalnog ritma u tijelu, što se događa upravo tada.

Mnogi se osjećaju pospano nakon ručka ili jednostavno izgube koncentraciju u to vrijeme. Zato je najpametnije u 15 sati pauzirati sve obveze i malo odrijemati (naravno, ako niste na poslu jer u tom slučaju ne bi bilo zgodno da se opružite na radnom stolu dok kolege oko vas rade).

Iako je popodnevna siesta izrazito korisna ako se niste dobro naspavali noć prije, prakticirajte to samo 20 – 30 minuta u komadu. Sve više od toga je previše jer nakon pola sata padate u duboki san pa ćete se osjećati kao da vas je pregazio kamion, a i nećete moći zaspati naredne večeri.

Važnost je dnevnoga odmora sve veća, s obzirom na to da se broj ljudi koji spavaju manje od pet sati dnevno popeo sa sedam na 12 posto. Prosječan čovjek trebao bi si osigurati barem sedam sati kvalitetnog spavanja noću, piše Independent.

Autor: Net.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});