fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Razbijena slovensko-hrvatska banda koja je na luksuznim autima utajila milijune!

Autor: Jutarnji list

ZAGREB - USKOK i hrvatska policija, u suradnji sa slovenskim kolegama, razbili su organiziranu skupinu prevaranata, koji su uvozili nove i rabljene skupocjene automobile visoke klase iz zemalja Europske unije, izbjegavajući pritom plaćanje PDV-a, posebnog poreza na motorna vozila i druga davanja.

Tako su, kako ih se tereti, uvezli najmanje 86 automobila i time državni proračun oštetili za gotovo 17 milijuna kuna.

Nakon višemjesečne obrade i analize prikupljenih podataka, u čemu je sudjelovao i Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, tzv. porezni USKOK, u protekla dva dana proveo je uhićenja i pretres kod osumnjičenih osoba. Istragom je obuhvaćeno četvero hrvatskih državljana, šestero slovenskih te pet pravnih osoba, tvrtki sa sjedištem u Zagrebu.

Udruživanje

Tereti ih se, kako je u četvrtak priopćio USKOK, za kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te krivotvorenja isprava.

Na zagrebačkom području, ali i u Sloveniji, na području Ljubljane, Kranja, Celja i Nove Gorice, provedeno je čak 49 pretraga raznih objekata koje su koristili članovi ove skupine. Prema informacijama koje su objavili slovenski mediji, u središtu istrage našla se tvrtka MPO iz Brežica koja se bavila prodajom luksuznih vozila. Pozivajući se na neslužbene izvore, slovenski 24ur navodi kako su se skupa vozila, kupljena primjerice u Njemačkoj, “papirnato” uvozila preko Slovačke u Sloveniju, a zatim se prodavala krajnjih kupcima, uglavnom u Hrvatskoj. Osumnjičeni su to radili kako bi prikrili da u Njemačkoj nije plaćen PDV, a kroz spomenute preprodaje onda su prikazivali da je PDV podmiren te su krajnjim kupcima izdavali račune bez PDV-a. Kako je, pak, priopćio USKOK, članovi uhićene skupine također su krivotvorili carinske potvrde o plaćanju posebnog poreza na motorna vozila, pa su razliku u obračunatim cijenama stavljali sebi u džep, plaćajući državi samo minimalna davanja.

Kako doznaje Jutarnji list, istragom su obuhvaćeni hrvatski državljani Mario Čabraja, Vidan Akalović, Josip Patrčević i Mario Kisegi, dok su kao glavni organizatori ovog ilegalnog posla označeni slovenski državljani Matija Iskra iz Brežica i Tomaž Stopar iz Novog Mesta. Sporne preprodaje uz krivotvorene i fiktivne potvrde i račune, prema optužbi, odvijale su se preko zagrebačkih tvrtki AL-CAP, Kapis, AAR i S Project te Dora 10 Prom, koje su prodavale automobile krajnjim kupcima. Treba istaknuti kako se krajnji kupci ne terete da su imali ikakva saznanja o ilegalnim postupcima osumnjičenika, niti da su im ispostavljeni “prilagođeni” računi bez obračuna PDV-a. Prema navodima USKOK-a, Iskra, Stopar i njihovi partneri ovom su se “djelatnošću” bavili od prosinca 2016. do siječnja 2019. ove godine. Za osnivanje tvrtki preko kojih su radili pronalazili su osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja. Davali bi im manje novčane iznose, od 50 do 300 eura, kako bi formalno slovili za odgovorne osobe tih tvrtki. No, njima su stvarno upravljali sada privedeni osumnjičenici koji su raspolagali i sredstvima uplaćenima na račune tih tvrtke prilikom prodaje uvezenih vozila. A uvozila su se i na opisani način prodavala gotovo isključivo vozila vrijedna više desetaka tisuća eura. Mercedesi, BMW-i, Audiji i Porschei. Navodno im se “potkrao” i uvoz jednog VW Tiguana. Najskuplje uvezeno vozilo bilo je Porsche Panamera 4S Diesel, vrijedan više od 100.000 eura. No, organizatori taj automobil nisu prodali nego su ga osobno koristili tako da je sada navodno zaplijenjen.

Istražni zatvor

S obzirom na to da su prodaju automobila javno oglašavali, nalazili su kupce po cijeloj Hrvatskoj. Kupovali su ih, među ostalim, pojedina osiguravajuća društva, farmaceutske tvrtke, privatni poduzetnici, ali i fizičke osobe. Zanimljivo je i da se kao kupci pojedinih vozila spominju imena koja odgovaraju nekim našim nogometašima. Primjerice, u prodaji jednog Porsche Cayennea za iznos od oko 670.000 kuna. Međutim, nismo uspjeli doznati radi li se stvarno o dotičnom nogometašu ili osobi istog imena i prezimena.

USKOK je predložio sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika te donošenje privremene mjere blokade njihove imovine.


Oglasila se i policija

O ovom je slučaju u četvrtak navečer priopćenje objavila i zagrebačka Policijska uprava, a uz priopćenje objavila je i fotografije automobila, zaplijenjenog novca i oružja.

U nastavku prenosimo PUZ-ovo priopćenje u cijelosti:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije, Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara i Carinskom upravom Ministarstva financija te s policijskim službenicima Republike Slovenije, Policijske uprave Novo Mesto, a sve u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Specijalnim tužiteljstvom Republike Slovenije su završili opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 10 osoba (četiri hrvatskih državljana i šest slovenskih državljana) te pet trgovački društava s područja Republike Hrvatske zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela utaje poreza i carine, krivotvorenja isprave i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičene osobe i trgovačka društva s ciljem stjecanja znatne nepripadajuće materijalne koristi, izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih poreza i drugih naknada na način da su u državama Europske Unije kupovali nova i rabljena vozila visoke klase, nakon čega su, kao bi prikrili činjenice da su vozila u stvarnosti kupljena od obveznika poreza, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske Unije na kojima su neistinito prikazivali promjene vlasništva nad vozilima te su zatim prilikom prodaje u Republici Hrvatskoj krajnjim kupcima izdavali nevjerodostojne račune u kojima nisu iskazivali porez na dodanu vrijednost nego su neistinito prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže ili su prethodno izradili neistinite ugovore o kupoprodaji vozila od fizičkih osoba, sve kako bi izbjegli obvezu iskazivanja poreza na dodanu vrijednost na računu, čime su omogućili izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost u Hrvatskoj.

Isto tako, prilikom obavljanja registracije vozila u Republici Hrvatskoj prilagali su krivotvorena rješenja Carinske uprave Ministarstva financija o plaćenom posebnom porezu na motorna vozila i krivotvorena rješenja o plaćanju naknade za gospodarenje otpadnim vozilima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su prilikom registracije najmanje 86 osobnih vozila visoke klase oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 9,38 milijuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6,79 milijuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852 kuna, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije uhićeno je ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Republici Hrvatskoj, a osam osoba u Republici Sloveniji.

Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela, kojom prilikom je pronađena razna krivotvorena dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, novac, dva pištolja, prigušivač i streljivo, a dok je također oduzeto i pet osobnih automobila visoke klase.

Protiv ukupno 10 osumnjičenih osoba (4 hrvatskih državljana i 6 slovenskih) te pet trgovačkih društava s područja Zagreba, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava, dok su osumnjičene osobe dovedene pritvorskom nadzorniku.

Autor: Jutarnji list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});