fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Na fotografiji: Mark Rutte. Foto: Antonio Balic / CROPIX

Mark Rutte: BiH mora uraditi mnogo više da bi dobila pregovarački okvir

Autor: Dnevno.ba/Fena

Nizozemski premijer Mark Rutte uoči početka summita u Bruxellesu, govoreći o temi proširenja Europske unije i otvaranju pristupnih pregovora s BiH, rekao je da će podržati prijedlog Europske komisije za otvaranje pregovora, ali da je ključno da BiH ispuni sve potrebne mjere prema izvješću Komisije.

– Ključno je da, prije nego što se dogovori okvir za pregovore, Bosna i Hercegovina ispuni sve potrebne radnje prema izvješću Komisije, kako bi stvarno označila ‘sve kvadratiće na svih osam mjera i inicijativa’ koje BiH mora poduzeti – rekao je Rutte.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina napravila progres, što podržava, ali je istaknuo kako mora uraditi mnogo više da bi dobila pregovarački okvir. Kako ističe, još uvijek postoje određene stvari koje se trebaju ispuniti s liste 14 ključnih prioriteta.

‘BiH nije ispunila sve uvjete’

Premijerka Estonije Kaja Kallas novinarima je naglasila da naša zemlja nije ispunila sve uvjete.

– Dogovorili smo uvjete. Ako se oni ispune, onda i mi moramo slijediti naša obećanja. Ali, koliko znam, nisu ispunjeni svi uvjeti što se tiče Bosne i Hercegovine – naglasila je ona.

Podsjećamo, Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu danas odlučuje o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom.

Prema ranijim medijskim navodima, pregovori će biti otvoreni, ali pregovarački okvir bit će postavljen tek nakon što se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022. godine.

Nikšić tvrdi da je proces pregovaranja s EU već dugo u tijeku: ‘BiH još ima mnogo posla’

Autor: Dnevno.ba/Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});