fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Afera Watergate – tajne i zataškavanja – 1972.

Autor: dnevno

Jedan od provalnika u hotelsko-poslovni centar Watergate, Jim McCord, bio je bivši agent CIA-e i trenutni član osiguranja izborne kampanje predsjednika Nixona.

Policija je uhitila petoricu provalnika u urede središnjice Demokratske stranke, u hotelsko-poslovnom kompleksu Watergate u Washingtonu, 17. lipnja 1972. godine. Provalnici su bili neobični po tome što je kod njih pronađena oprema za prisluškivanje, 2.300 dolara u novčanicama s rednim serijskim brojevima, radio uređaj s mogućnošću slušanja policijskih frekvencija i 40 rola neiskorištenog filma. Jedan od provalnika, Jim McCord, bio je bivši agent CIA-e i trenutni član osiguranja izborne kampanje predsjednika Richarda Nixona. U adresarima dvojice provalnika pronađeni su brojevi telefona s oznakama W House i W.H. Provalu u prostorije konkurentske stranke naredila je administracija predsjednika Nixona, a tajnu protuzakonitu operaciju odobrio je i ministar pravosuđa John Mitchell. Nakon uhićenja petorice provalnika Nixonova je administracija pokušala zataškati skandal i prisiliti FBI da ne provede istragu.

Međutim, kako FBI nije bio pod kontrolom Bijele kuće istraga je vodila do sve viših i viših dužnosnika, dok na kraju nije pronađeno da je i sam predsjednik Nixon bio upleten u pokušaj sprečavanja  istrage. Nixon je podnio ostavku (bio je jedini predsjednik u američkoj povijesti koji je to učinio). Nakon detaljne istrage optuženo je čak 69 članova Nixonove administracije, od čega je sud njih 48 proglasio krivima. Među njima su bili: ministar pravosuđa John N. Mitchell (19 mjeseci zatvora), njegov nasljednik ministar pravosuđa Richard Kleindienst (mjesec dana zatvora) i šef ureda Bijele kuće H. R. Haldeman (18 mjeseci zatvora).

Moguće je da bi i Nixon završio u zatvoru, no njegov nasljednik na predsjedničkoj funkciji, Gerald Ford, dao mu je puno i bezuvjetno predsjedničko pomilovanje za sve zločine koje je učinio za vrijeme mandata. To pomilovanje smatra se kontroverznim, jer je Nixon prethodno sam imenovao Forda na mjesto potpredsjednika SAD-a nakon što je izabrani potpredsjednik Spiro Agnew dao ostavku zbog jednog drugog skandala (Gerald Ford je jedini predsjednik u povijesti SAD-a koji nikada nije bio izabran na izborima, nego je imenovan na svoju poziciju).

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});