googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Koliko zarađuje i šta sve ima šerif Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić?! Od pravosuđa je napravio unosan posao za sebe! Kome je otišlo 700 tisuća maraka?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle Tomislav Ljubić rođen je 1956. godine u Tuzli gdje živi sa suprugom Nadom sa kojom ima dvije kćerke. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine, obavio je pripravnički staž u Općini Živinice i Osnovnom sudu u Tuzli, Odjeljenje u Živinicama, Josip Šimić-Đinđić!

Sudija Osnovnog suda u rodnom gradu postaje 1981. godine, a nakon tri godine prelazi u Okružni sud gdje ostaje narednih devet godina. Od 1993. do 1996. bio je sekretar Okružnog sekretarijata za pravosuđe i upravu Okruga Tuzla i ministar pravde. U to vrijeme Ljubić je bio politički angažovan kao član Hrvatske demokratske zajednice. Narednih pet godina, do 2001, bio je zamjenik ombudsmena Federacije BiH – Ured u Tuzli, a onda se posvećuje advokaturi u kojoj provodi 12 godina. Iz advokatske kancelarije je prešao na mjesto glavnog tužioca Tuzlanskog kantona 2013. godine gdje je i danas. U februaru 2020. sankcionisan je javnom opomenom zbog ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Radeći kao advokat, Ljubić je po službenoj dužnosti za devet godina zaradio skoro 120.000 KM, a kao glavni tužilac ima mjesečna primanja od preko 5 tisuća maraka.

Njegova imovina vrijedi više od pola milijuna maraka. Vlasnik je stana u Zagrebu te dva stana u Tuzli od kojih jedan izdaje kao poslovni prostor. Vozi „Toyotu Rav 4“, vrijednu 40.000 KM. On i supruga imaju 34.000 eura ušteđevine.

Mjesečna plaća Tomislava Ljubića, na poziciji glavnog tužioca Tuzlanskog kantona iznosi 4.083,00 KM plus mjesečni dodaci 1.576,00 KM – ukupno mjesečno: 5.659,00 KM! Radeći kao advokat od 2001. godine do 2013. godine zaradio je ukupno 118.701,00 KM. Dana 30. 05. 2019. godine, VSTV BiH je imenovao Tomislava Ljubića na drugi mandat glavnog tužioca u Tuzli.

Podaci su to, koje je Ljubić dao novinarima CIN-a!

„Ja nemam nikakvih problema da živim sa 4.200 maraka koje dobijem u kešu na račun. (…) Kad mi bude trebalo više para, ja ću otići u advokaturu“, rekao je novinarima CIN-a Tomislav Ljubić.

Međutim, to nije tako!

Rekosmo, da je Ljubić, baveći se advokaturom, po službenoj dužnosti, od 2001. godine do 2013. godine zaradio ukupno 120.000,00 KM!

Na poziciji glavnog kantonalnog tužioca Tuzlanskog kantona od 2013. godine do siječnja 2022. godine zaradio je 679.080,00 K, što je pet puta više, nego što je kao advokat zarađivao po službenoj dužnosti.

Pored toga, ima ličnu najamninu od 2.400, KM. Vlasnik je stana od 82 m2 u vrijednosti od 110.000,00 KM, zatim poslovnog prostora 28 m2 u vrijednosti od 50.000,00 KM, stana od 46,38 m2 u Zagrebu u vrijednosti od 150.000,00 KM, te garaže 15 m2 u vrijednosti od 10.000,00 KM. Vozi automobil Toyota RAV4 sa godinom proizvodnje 2016., u vrijednosti od 40.000,00 KM. Ima ušteđevinu od 34.000,00 tisuće eura!

Ljubiću je očigledno bilo malo, pa je u prethodnom periodu iznajmljivao i poslovne prostore advokatima, zbog čega je kažnjen.

Tomislavu Ljubiću, glavnom tužiocu Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) tijekom 2020. godine, izrečena je javna opomena jer je iznajmljivao poslovne prostore advokatima koji su branili optužene u krivičnim postupcima ovog tužilaštva i time, kako je navedeno naštetio ugledu tužilačke funkcije.

Ljubiću je javna opomena izrečena nakon prijave koju je Uredu disciplinskog tužioca uputio Transparency international u BiH, a podaci pokazuju da je u najmanje 13 postupaka ovo tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivice sa optuženim osobama koje su zastupali sporni advokati.

– Tuženi je kao glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva stupio u višegodišnji poslovni odnos sa advokatima koji su u svojstvu branilaca zastupali optužene osobe i njihove interese u krivičnim postupcima protiv kojih je Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnice, pa je svojim postupanjem mogao dovesti do percipiranog ili potencijalnog sukoba interesa i eventualnih situacije koje su mogle dovesti do izuzeća Kantonalnog tužilaštva čime je počinio disciplinske prekršaje iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH a koje se odnosi na ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije – navodi se u prvostepenoj odluci Disciplinske komisije.

U slobodno vrijeme, Ljubić prijeti piscima i novinarima koji pišu o njemu, što dokazuje i viber poruka!

Opis nije dostupan.

Pisali smo, da, a to pokazuju i činjenice, da najveći kriminalci u Tuzli o kojima smo pisali, poput Damira Mehića i njegovog brata Amira Mehića, su po prijedlogu Tužilaštva TK-a pušteni na slobodu, a kojima se sudi, da su organizirali grupu ljudu s ciljem, da usmrte drugoga, što su htjeli i učinili, te pokušaju ubiti drugoga, te teško rane i druga lica, što su htjeli i učinili, se zapravo brane sa slobode, o čemu smo pisali, a riječ je o ubistvu Emira Džinića.

Mediji su prošle godine pisali, da su na adrese svih policijskih i pravosudnih institucija, te stranih ambasada, ali i na adresu savjetnika Ureda za borbu protiv korupcije KS Erica Larsona, stiglo pismo tužilaca u kojem se otkrivaju uznemirujući detalji u vezi sa ubistvom Emira Džinića. U tome pismu koji su mediji objavili prošle godine, tuzlanski tužioci upozoravaju na zataškavanje ubistva Emira Džinića iz 2013. godine. Optužena braća Mehić su vlasnici zaštitarske agencije Flek. Financijski su vrlo moćni.

Pisali smo, u vezi ovog slučaja o ubistvu Emira Džinića, kao i to da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona iz nekih razloga tolerira uticaj na svjedoke optužbe u ovome predmetu, i to tako što je svjedocima optužbe nuđen mito, kako bi promijenili svoj iskaz na glavnom pretresu u korist Damira Mehića zv. Bibi i njegove kriminalne grupe, te da Tužilaštvo TK-a na čelu sa Tomislavom Ljubićem ništa nije poduzelo s ciljem sprečavanja uticaja na svjedoke, što dovodi do zaključka, da Tužilaštvo TK-a, tolerira opstrukcije po dokazni postupak ovog Tužilaštva, čini i radi sve, kako bi se Bibi i njegova kriminalna grupa amnestirala od krivičnih djela!

U tome smjeru, samo oko 700.000,00 KM je izvučeno iz firme Flek za potrebe Bibijeve obrane, koji je otišao pojedincima u tuzlanskom pravosuđu i policiji s ciljem podmetanja tragova, dok Tužilaštvo TK-a šuti. O ovome su ukazali tuzlanski tužioci u svome pismu.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Federalnom tužilaštvu, Državnoj agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, Federalnoj upravi policije i Upravi policije MUP TK, ekselenciji Eriku Larsonu i Ambasadi SAD u BiH i svim slobodnim medijima, obratili su se tada tuzlanski tužioci sa molbom za spas pravosuđa Tuzlanskog kantona kroz navođenje samo nekih njima poznatih i jednostavno provjerljivih nažalost notornih činjenica i aktivnosti, koje su poduzimane da se Damir Mehić amnestira krivične odgovornosti za krivična djela navedena u optužnici, te da se istom izrekne najblaža kazna, a koja kazna je prema njihovim saznanjima i saznanjima lica bliskih Mehiću (koja su zbog istog i napustila BiH) te kojim saznanjima zasigurno raspolažu i policijske agencije, dogovorena, te je izvlačenjem novca iz firmi “Flek securiti” i “Tom Cat” u proteklom periodu za troškove odbrane Mehića različitim licima pored raznih pritisaka i podmetanja tragova u istrazi i postupcima vještačenja isplaćeno cca. 700 000 KM te da je projekat u finalnoj fazi zbog čega su svima uputili navedeno pismo.

U pismu se ističe, kako su u pogledu samih nespornih materijalnih tragova vještaci naveli da je smrtonosna povreda Džiniću nanesena upotrebom pištolja “Beretta” i to rikošetom, ali se ne zna ko ga je koristio.

“U pogledu konkretnog ostaje sumnja na manipulaciju tragova koji su bili predmet vještačenja te otvoreno pitanje stručnosti u pogledu oblasti vještačenja da li su konkretni vještaci mogli dati ovakav nalaz i mišljenje te na osnovu kojih (stvarnih ili podmetnutih) tragova su iznijeli navedenu tezu. Isto tako ostaje otvoreno pitanje, šta je i da li je uopšte išta Tužilaštvo TK i postupajući tužilac poduzelo u pogledu snimka video nadzora objekta “Sagitarijus” a koji snimak je kako je navedeno izbrisan, a kako je to utvrdio sudski vještak prilikom svjedočenja 22.01.2019. godine”, kažu u pismu tuzlanski tužioci.

Dalje se postavlja pitanje da li je sin ubijenog, Eldar Džinić bio pod pritiskom i ucjenama, pitaju se tužioci.

“On nije tražio gonjenje optuženog Damira Mehića za ubistvo njegovog oca, te je na upit tužioca Kenana Balića da li podnosi imovinsko pravni zahtjev i da li se pridružuje krivičnom gonjenju rekao NE. Ko je tužilaštvu i za koliko novca plasirao tezu odbrane Mehića po kojoj će otac ranije ubijenog Aldina Beširevića zvanog Bazan, koji je ubijen 20.06.2014. godine, svjedočiti u korist Mehića, na način da će reći da mu je sin, prije nego što je ubijen, rekao, da je Aldin, a ne Mehić, ubio Džinića, te da iz pištolja koji je koristio Mehić u pucnjavi niko nije ubijen ni ranjen, te su se planirali (izgleda i ostvarili) planovi uništenja dokaza i zamjene tragova u ova dva slučaja ubistva”, piše se u pismu.

“Kakva je uloga i koje je konkretne aktivnosti prema svjedocima i porodicama oštećenih, zatim prema ljekarima koji su pisali dijagnoze Mehiću, kako bi se branio sa slobode i redovno trenirao na slobodi i boravio po ugostiteljskim objektima po Tuzli, a što je sve poduzimao Salko Zildžić koji je aktivista Stranke demokratske akcije i član Kick box kluba “Flek Tom Cat”. Istovremeno Zildžić je ostaloj braći Mehić koji su također procesuirani i osuđivani za najteža krivična djela uključujući ubistva Amiru i Samiru pružao podršku, baš kao i Sead Mujkanović vlasnik gradevinske firme “Tom Cat”, iz Tuzle koji je prema pouzdanoj i zvaničnoj obavještajnoj informaciji dostavljenoj tužilaštvu, uticao na svjedoka Amira Hodžića, nudeći mu novac da promjeni iskaz prema braći Damiru i Amiru Mehiću u predmetu Kantonalnog tužilaštva Tuzla broj T03 0 KT 0034357 13. Zašto u istrazi konkretnog ubistva nisu adekvatno krivično procesno nisu tretirana”, pitaju se tužioci.

VEZANI TEKSTOVI:

1. https://www.dnevno.ba/kolumne/predsjednik-sudskog-vijeca-u-tuzli-samir-jusicic-i-glavni-tuzilac-tk-a-ljubic-rade-za-ubicu-damira-mehica-zv-bibi-rocista-na-cekanju-jer-cekaju-da-bibi-zavrsi-svjedoke-sudija-pokusao-246765/?fbclid=IwAR3ozwsGoclpIZDjZG2lyCCPBzKDdi-Pnyt–FVKBIJVnbWdCIDSYvwt4ME

2. https://www.dnevno.ba/kolumne/nema-sumnje-iako-su-upoznati-da-je-svjedocima-optuzbe-nuden-mito-tuzilastvo-iz-tuzle-zajedno-sa-sudijom-jusicicem-pokusava-amnestirati-damira-mehica-i-njegovu-grupu-246797/?fbclid=IwAR1VWre5-0VJrrrEkK4dCPdbigvkSOsxmm1ThXyLbAYiRTp95SWtkG-VFqg

3. https://www.dnevno.ba/kolumne/tuzilastvo-tuzlanskog-kantona-sudjeluje-u-sabotazi-vlastitog-predmeta-u-vezi-ubistva-emira-dzinica-glavni-tuzitelj-tomislav-ljubic-se-brani-sutnjom-247186/?fbclid=IwAR0NeygF-w-iRd_EM6SPQy620KRsQjiTS6TYqHLCawIfVf72p8KhZIuDQU4

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});