fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

„NOVINAR“ „OD NULE“ PONOVO NAPADA I DEZAVUIRA JAVNOST: Avdo Avdić opet udario na advokata Ifeta Ferageta i Muriza Memića, ovaj put beskrupulozno!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Javnost ne treba da se čudi na medijsku beskrupuloznost plaćenog policijskog i Osmicnog novinara Avde Avdića, koji je sa “40 godina krenuo od nule” – kako i sam jednom prilikom za medije reče, nakon što je “nogiran” sa Žurnal magazina, koji je taj portal, svojim tekstovima “zavalio” u minus, vjerovali, ili ne, više od 200 tisuća maraka kazne, zbog kleveta i javnih članaka, koje je Avdić na tome portalu objavljivao, o čemu smo pisali, a kako će Avdić sve to platiti ostaje da vidimo, piše Josip Šimić-Đinđić!

Nakon toga, jedno vrijeme se skrasio u Vildaninom “Oslobođenju”, no, nedugo nakon toga, pokrenuo je svoj vlastiti portal Istraga.ba za kojeg se zna, da ga financira Osman Mehmedagić – Osmica, direktor OSA-e BiH, osumnjičen istragom Tužilaštva BiH za više krivičnih djela pranje novca, zloupotreba položaja i krivotvorenje isprave (afera diploma), i koji u slobodno vrijeme, kao i Avdić, sjedi sa optuženicima, kojima se u krivičnim postupcima sudi, zbog kriminala i korupcije, pa čak i onim optuženicima Asimom Sarajlićem, (kojeg je Vlada SAD stavila na crnu listu) s kojim je Avdo “u vakat” kave pio i po restoranima o Asimovom trošku ručao.

Onaj ‘ko misli, da se Avdo Avdić bori i za što drugo, osim za svoj vlastiti materijalni probitak u pisanju naručenih plaćeničkih članaka, grdno se vara. U svome dosadašnjem medijskom istupanju, niti jednom se nije osvrnuo sa slučajeve ubistava Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, za koje je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko više od četiri puta u svome izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na propuste i korupciju u tim predmetima, napominjući, da “aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje”!

Tako je plaćenički novinar na svome portalu Istraga.ba oglasio tekst: “Sud BiH ukinuo sve mjere zabrane u predmetu Mutap i drugi: “Tužilac nije iznio bilo kakve činjenice i okolnosti da je vršen uticaj na svjedoke” od 15.04.2022. godine, a u prilogu kojeg se nalazi rješenje Suda BiH, koje je donijeto 14.04.2022. godine, i koje još nije ni moglo putem pošte stići do stranaka u postupku (optuženih i njihovih branilaca), ali jest do Avde Avdića preko njegova prijatelja Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH za kojeg postoje čvrsti dokazi, da je svojim položajem uticao na ishod sudskih rješenja, odluka i presuda, ali o tome nekom drugom prilikom.

Ako je rješenje Suda BiH donijeto 14.04.2022. godine, a jest, nakon rješenja isto se supušta na otpremu, što znači, da je tek jučer popodne ili eventualno danas otpremljeno iz Suda BiH stranama u postupku, koji nisu za takvo kratko vrijeme mogli dobiti putem pošte isto. Ali kako jest Avdo Avdić ostaje na Tužilaštvu BiH – ako ima volje – da provjeri i utvrdi ‘ko iz Suda šalje akte prije nego li ih strane u postupku i zapreme. Ubrzo nakon što je najprije Avdić objavio ovu vijest, ovu vijest za medije potvrdili su potom kasnije i advokati optuženih, što znači da je sve sinhronizirano.

Tako Avdić u prethodnom članku, bez imalo srama, poznat po svojoj beskrupuloznosti i animozitetu prema Memiću i advokatu Feragetu, odnosno prema svima onima, koji napadaju SDA stranku i Osmicu, navodi:

“Istraga.ba je u nekoliko navrata pisala o brojnim nelogičnostima u ovom predmetu, koji je služio za medijsku kampanju bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić koja se od početka ove sedmice, zbog korupcije, nalazi na crnoj američkoj listi. Sve osobe koje su upozoravale na namjeru ili propuste i Tužilaštva BiH u ovom slučaju, našle su se na medijskom udaru porodice ubijenog Dženana Memića i njihovog pravnog zastupnika Ifeta Ferageta. Muriz Memić i Ifet Feraget su, nakon svakog ročišta, komentarisali iskaze svjedoka date pred Sudom BiH, upućujući čak i brojne uvrede prema samim svjedocima, ali i braniteljima optuženih. Sve ovo u svom rješenju primjećuje i Sud BiH”.

Nevjerojatno i odvratno izgleda, kad Avdić navodi, da je tobože navedeni predmet “služio samo Gordani Tadić za medijsku kampanju”, iako je postalo očigledno, da je o podignutoj optužnici u ovome predmetu “koja je Gordani Tadić poslužila za medijsku kampanju” – prema tvrdnjama Avdića, odlučivao upravo Sud BiH, pa čak i Vijeće Apelacijskog odjela Suda BiH, koje je potvrdilo u svojim rješenjima, da su tada osumnjičeni, danas u statusu optužnih Zijad Mutap i dr., osnovano sumnjivi da su počinili krivična djela, koja im se stavljaju na teret. Memić i Feraget imaju pravo komentirati, jer s obzirom na nepravdu koju je Memić doživio malo bi bilo, ali i konačno opravdano, da posegne za rječnikom ratnog zločinca Vojislava Šešelja i pošalje sve u PM! Avdić bi i da, Memić šuti i trpi!

No, nije bitan u svemu tome Avdo Avdić koliko njegovi mentori. Avdo je tek plaćen da piše ono što mu se kaže, jer je “bez zaposlenja” – kako na sudovima izjavljuje, pa se postavlja pitanje ‘ko ga financira i od čega živi.

Da je Avdić spin majstor pokazuje i slijedeće, kad navodi u svome članku: “Muriz Memić i Ifet Feraget su, nakon svakog ročišta, komentarisali iskaze svjedoka date pred Sudom BiH, upućujući čak i brojne uvrede prema samim svjedocima, ali i braniteljima optuženih. Sve ovo u svom rješenju primjećuje i Sud BiH”. Ovakva konstatacija Avdića je lažna i nije točna, jer ko kod pročita rješenje Suda BiH iz istoga je vidljivo, da Sud ni na koji način ne spominje ni advokata Ferageta, ni Memića, pa tako niti, da su “Muriz Memić i Ifet Feraget, nakon svakog ročišta, komentarisali iskaze svjedoka date pred Sudom BiH, upućujući čak i brojne uvrede prema samim svjedocima, ali i braniteljima optuženih. Sve ovo u svom rješenju primjećuje i Sud BiH”.

Avdić je sam od sebe izmislio i naveo ovu lažnu tvrdnju s ciljem dezavuiranja javnosti i stvaranja negativne slike o Feragetu i Memiću, koji uživaju podršku svih građana BiH, no ne i režimskih kerbera, kakav je i sam Avdić. Sud čak u Rješenju ne spominje ni uvrede, kako Avdić lažno prikazuje, nego redovnu medijsku praksu o izveštavanju u ovome slučaju (ŠTO JE SLUČAJ I U DRUGIM PREDMETIMA)! Onaj ‘ko si nije dao malo vremena, da pročita rješenje Suda, zacijelo bi nasjeo na Avdićevu priču.

Advokat Ifet Feraget je prije par dana u izjavi za Dnevni avaz, kazao, da će “Sud BiH donijeti presudu na temelju dokaza, a ne na temelju medijskih izvještavanja”, te je više puta napomenuo, da “dokazi u predmetu Memić govore svojim vlastitim jezikom, a to je, da je Dženan Memić ubijen na jedan podmukao način, i da nije stradao u prometnoj nesreći”.

Opis nije dostupan.

Zašto Avdić uporno pod tobožnjim izgovorom, da je tobože navedeni predmet “služio samo Gordani Tadić za medijsku kampanju”, želi obesmisliti najvažniju činjenicu, da je u predmetu “Dženan Memić” izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje ubistva Dženana Memića, i to upravo od Dalide Burzić za koju mi je Avdić sam na kavi prije više od 3-4 godine priznao, da se sa njom nalazio na kavi, i to u vrijeme, kada je Muriz Memić bio bitku za pravdu. I tada je Avdić, kao i sada – po zadatku – pisao članke s ciljem obesmišljavanja i unizivanja borbe advokata Ferageta i Memića u pravdi za Dženana Memića, jer nema sumnje, da je Alisa Mutap svo vrijeme lagala i činjenice o ubistvu Dženana Memića prikrivala, što sud u svojoj presudi oslobađajući Seferoviće i konstatira.

Navedena tvrdnja Avdića upravo ima za cilj, da se dovede javnost u zabludu, da je tobože Gordana Tadić montirano optužila Zijada Mutapa i dr., samo u cilju medijske kampanje, a ne dokaza – to želi Avdić poručiti.

I, dok je Amerika uvela sankcije Gordani Tadić spočitavajući joj, da je „povjerenje građana u pravosudne institucije BiH na dosad najnižem nivou velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadić”, nije li ovo baš licemjerna konstatacija, kad znamo, da je povjerenje javnosti u bh. pravosudne strukture koruptivnim postupanjem Dalide Burzić u predmetu „Dženan Memić“ u potpunosti narušeno, koja je široj bh. javnosti, međunarodnoj zajednici i OHR-u poznata po skandaloznom i koruptivnom postupanju u predmetu „Dženan Memić“ – javnost neće zaboraviti njenu sramotnu i kriminalnu ulogu u aferi “Dženan Memić”, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužiteljskom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubojstva Dženana Memića na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja (lično je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima). Burzić je u izvjesnom vremenu, unatoč koruptivnim aktivnostima nagrađena i imenovana za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, što je naišlo na osudu javnosti.

Javnost je upoznata o ovome slučaju, da je u predmetu „Dženan Memić“ postalo evidentno, da je pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje s kritičnim događajem nisu uopće ni povezane, što je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH, i utvrđeno, i pored neoborive činjenice, da je i tadašnji visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko nekoliko puta ukazao u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a, na neriješena ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, ukazujući dalje na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijski djelatnika, koji su svojima radnjama involvirani bili u predmet „Dženan Memić“ i „David Dragičević“, napominjući u svome Izvještaju dalje, da „aktivisti optužuju vlasti za prikrivanje ova dva ubistva“!

Veoma je čudno i vrlo indikativno, da Avdo Avdić imputira Gordani Tadić, da je na američkoj crnoj listi, ali Avdiću ne smeta to što je na crnoj listi i Asim Sarajlić, visoki funkcioner SDA, s kojim Avdić redovno sjedi.

Svojim koruptivnim postupanjem u predmetu Memić, Dalida Burzić stavila je bh. pravosuđe na stup srama, na domaćem, međunarodnom i svjetskom nivou, i to svi znaju, obzirom, da su se o istom oglašavale međunarodne institucije, ali je nema na Američkoj crnoj listi, iako je izvršila destrukciju vladavine pravde i zakona. Na portalu Istraga.ba nećete naći niti jedan članak o Dalidi Burzić, njezinom kriminalu i korupciji, tužiocu Seadu Kreštalici bliskom prijatelju Osmana Mehmedagića, koji je odigrao važnu ulogu u zataškavanju i prikrivanju dokaza o ubistvu Dženana Memića, pa će čitateljima sasvim biti jasno, na čiju stranu novinar iz Puračića Avdo Avdić navija i staje!

Sud navodi, “okolnosti na koje su svjedoci ukazivali isključivo su se odnosile na nelagode koji bi proizašle iz medijskih komentara njihovog svjedočenja i objavljivanja fotografija, što je povodom ovog krivičnog slučaja postala redovna medijska praksa“, navedeno je u obrazloženju Rješenja Suda BiH. Ali se nigdje ne spominju ni Feraget ni Memić, ni uvreda, već nelagoda, niti sud igdje tvrdi, da su tu nelagodu proizveli Feraget i Memić, već medijski komentari, a koji su osobno napominjem brojni te dolaze od drugih građana i medija koji su šokirani prikrivanjem i zataškavanjem ova dva ubistva.

Naime, objavljivanje detaljnih infirmacija o krivičnim predmetima koji imaju veliki značaj za javni interes, kao što su predmeti Memić i Dragičević, predstavlja neophodan korak za vraćanje povjerenja u rad pravosuđa. Na kraju krajeva mediji godinama iz tih razloga i prate ova dva slučaja.

Prema tome, mediji koji detaljno izvještavaju imaju dobru praksu ali je očigledno da te detaljne i tačne informacije koje godinama plasiramo nekome smetaju.

Pročitajte članak sa portala Istraga.ba u sklopu kojeg se nalazi Rješenje Suda BiH, pa se uvjerite sami:

1. https://istraga.ba/sud-bih-ukinuo-sve-mjere-zabrane-u-predmetu-mutap-i-drugi-tuzilac-nije-iznio-bilo-kakve-cinjenice-i-okolnosti-da-je-vrsen-uticaj-na-svjedoke/

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});