AMERIKANCI NAS UVJERAVAJU: Dolazak Povorke ponosa u Sarajevo prilika je kakvu ne smijete propustiti!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon priopćenja stranke Narod i pravda i poziva da se otkaže Povorka ponosa zakazana za 8. rujna u Sarajevu, komentar su za Klix.ba dali i iz Američke ambasade u našoj zemlji poručivši da je to prilika za BiH.

Ambasada SAD-a u potpunosti podržava prvu bh. Povorku ponosa, njene organizatore i građane koji odluče sudjelovati.

“Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno”, kazali su iz Odjeljenja za odnose s javnošću ambasade.

Poziv stranke Narod i pravda, koja participira u vlasti u Kantonu Sarajevo, a iz te stranke dolazi i ministar policije Admir Katica, izazvali su brojne reakcije javnosti o tome da li treba otkazati povorku ili ne i da li će 8. rujna biti iskorak BiH u smislu poštivanja ljudskih prava.

“Ista ljudska prava za sve – to je suština Povorke ponosa. Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu – koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca – da pokaže tolerantnost i uvažavanje različitosti”, zaključuju iz ambasade SAD-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI