fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Baždarević: Neću euforije, ona nam ne treba

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Mehmedu Baždareviću pao je veliki teret sa pleća. U prvom ozbiljnom testu na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine Meša i njegovi suradnici položili su ispit.

Sve silne analize, proučavanje, praćenje statistike, toktičke pripreme… sve se to na kraju složilo u pobjedu nad Izraelom (3:1), koja je naš državni tim održala u životu u borbi za Euro 2016. i ponudila sliku nove, ozbiljne i mentalno jake reprezentacije Bosne i Hercegovine.

No, ovo je samo početak. Znajući da je pred njim, njegovim suradnicima, a na kraju i pred nogometašima, dug i trnovit put, izbornik reprezentacije BiH ostaje čvrsto na zemlji.

Strpljivo i pametno

Dan poslije utakmice razgovarali smo s Baždarevićem, iz čijih riječi nije izbijala ni trunčica euforije.

Kakva su Vam razmišljanja dan poslije utakmice? Kako je bilo probuditi se sa saznanjem da je zbačen težak teret sa pleća?

– Euforije nema niti nam ona treba. A razmišljanja se nisu mnogo promijenila. Sretan sam, izuzetno sretan što smo se u momentu koji nimalo nije dobar, pokazali u ovakvom svjetlu. Taktički je bilo odlično, nogometaši su zaista bili na visini zadatka i za to im moram odati priznanje. Sretan sam i, ponovo kažem, ovo mi je najdraža pobjeda u trenerskoj karijeri.

Općenito, kako ste doživjeli utakmicu?

– Bila je onakva kakvu sam i očekivao – teška i borbena. Izraelci imaju dobru ekipu, a na nama je bio veliki pritisak. Trebalo je biti strpljiv i pametan.

Mogu zamisliti kakav Vam je šok izazvao gol Izraela?

– Naravno. Iskreno, nisam mogao vjerovati da je jedna takva situacija, prva ozbiljna pred našim golom, rezultirala pogotkom. Srećom, brzo smo odgovorili i spriječili da se stvari otrgnu kontroli i da utakmica krene u neželjenom smjeru.

Pretpostavljam da su Vam se u tim trenucima sve moguće crne misli sjatile u glavu…

– Kako i neće… No, sve vrijeme je bilo evidentno da smo mnogo bolji od Izraelaca. Da je do poluvremena ostalo 0:1, sigurno bi drugo poluvrijeme bilo mnogo, mnogo teže, ali to se, srećom, nije desilo.

Kazali ste da su igrači ispunili sve što ste se dogovorili u svlačionici. Kakav je to bio dogovor?

– Borbenost, taktika i strpljenje. Želio sam od njih da što više pokušavaju probijati po strani, što smo uigravali posljednjih dana, a to su Višća i Lulić radili odlično. Željeli smo ići dubinskim loptama na Džeku. Ništa od ovoga što se dešavalo u Zenici, nije plod slučajnosti ili improvizacije. Igrači su bili spremni i odradili su ono što su i trebali.

Uvijek optimista

Što mislite, koliko će se ova pobjeda odraziti na moral igrača?

– Već se sada vidi da im se vraća samopouzdanje i optimizam, koji su bili na zaista niskom nivou. Vidi se da ponovo počinju vjerovati u uspjeh, a to je ključni preduvjet za sam uspjeh. Možda neki misle drugačije, ali neka misle.

Na što mislite? Nije, valjda, da ima nezadovoljnika?

– Pa, kako to već obično ide, vjerojatno ima onih koji razmišljaju drugačije nego mi, ali meni je važno da igrači vjeruju u zajedničku viziju.

Kakav Vam je sada plan za ljeto, do rujanske utakmice u Brixellesu?

– S obzirom na to da sada nema aktivnosti u klubovima, otići ću na odmor, ali ne još. U narednih sedam dana treba analizirati ovu utakmicu i iz nje izvući i ono što je dobro i ono što je loše. A, nakon toga, kada se klubovi okupe, idemo pratiti igrače i pripremati susret s Belgijom. Ponovo će tu biti dosta skautiranja, razgovora, pa i potrage za novim igračima… A onda, idemo da se pripremamo.

Uvijek ste vjerovali u plasman na Euro. Jeste li sada veći optimisti?

– Ne bih razmišljao predaleko. Idemo malo-pomalo, ali uvijek sam optimista. Mislim da to možemo.

Bilo bi bolje da je Belgija pobijedila

Što kažete za pobjedu Wales-a nad Belgijom?

– Nije dobro. Bilo bi bolje da je Belgija pobijedila ili makar odigrala neriješeno. Ovako, sada nam utakmica u Bruxellesu predstavlja biti ili ne biti ako želimo biti drugi. No, ne bih još kalkulirao o tome. Malo ćemo uživati u ovoj pobjedi. Za sada je jedino važno da smo ostali u životu.

Višća bio najbolji

Kako komentirate nastup Edina Višće? Ono mu je bila utakmica života?

– Bio je najbolji na terenu. Unosio je pometnju u redove Izraelaca. Cijelu sezonu on igra kontinuirano dobro, a i mi smo igrali igru koja njemu odlično odgovara.

 

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});