fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dizanje tegova sve popularniji sport za djevojčice

Autor: The New York Times

WASHINGTON - Jedne ledene subote u veljači Eta Nichols ponosno je ušla u Centar za konvencije u Washingtonu kako bi treći put tog dana podigla teg. Ovaj je pet kilograma teži od njene dvostruke težine, rekao je najavljivač preko interkoma, izazvavši uzvike ohrabrenja iz gomile.

Eta je čučnula u odgovarajući stav koji je naučila tokom tronedjeljnog rada sa trenerom, i samouvjereno izdahnula prije nego što je s poda podigla 65 kilograma težak teg posut kredom.

Proteklih sedam mjeseci, Eta je u potpunosti posvećena dizanju tegova i postavila je 12 novih američkih rekorda. Ona ima 11 godina i teška je 30 kilograma.

“Nije da volim dizati tegove. Obožavam to”, kaže.

“Osjećam se snažno i kao da mogu sve uraditi.”

Luma Valones (5) diže tegove iz čučnja i sa klupe od svoje treće godine. Luma ima vlastitu privatnu Instagram stranu “HappyLuma” gdje njena majka Nicol Lacanglacang (36) postavlja snimke svoje kćerke koja trijumfalno diže roze tegove sa grudi. Nicol, i sama dizačica tegova, počela je trenirati svoju kćerku uz pomoć PVC šipke teške 1,5 kilograma u svojoj garaži 2016. godine. Lumin maksimum trenutno je 24 kilograma, osam više od njene težine.

“Kaže mi da hoće da bude veća, da neće da ima mršave ruke već velike mišiće”, priča Nicol.

Luma to potvrđuje i dodaje da želi biti “najsnažnija osoba na svijetu”.

Proteklih godina, dječje dizanje tegova je postalo popularno dijelom zahvaljujući organizacijama poput Američkog udruženja dizača tegova koje od 2015. održava godišnje natjecanje za mlade u kome je Eta Nichols nedavno sudjelovala. “To je Superboul za dizače tegova”, objasnila je ona.

Druga organizacija, Američka asocijacija dizača tegova iz Irvina, Kalifornija, trenutno obučava 1.500 djece starije od 13 godina i organizira natjecanja. Amaterska sportska unija jezera Buena Vista sa Floride od 1994. ima takmičare starije od pet godina i konstantno prijavljuje nove mlade članove.

Veterani ovog sporta kažu da je postao popularan zahvaljujući novoj vidljivosti na društvenim medijima. Djeca poput Ete, koja na svojoj Instagram stranici postavlja avanture iz teretane, postala su neslužbeni ambasadori mladih dizača tegova.

Priscilla Ribic, izvršni direktor i predsjedavajuća Ženskog komiteta Američkog udruženja dizača tegova, kaže da je dizanje tegova naročito popularno među djevojčicama. Na američkom nacionalnom natjecanju 2018., više od 75 posto sudionika su bile žene, rekla je ona.

Martin Daiken, predsjedavajući Amaterske sportske unije sportova snage, vjeruje da je ovo posljedica sve većeg broja teretana za odrasle. “Postalo je veoma moderno za mlade dame da budu u formi i snažne”, rekao je on.

Mnogi članovi industrije hvale prednosti spota za mlade. “Dizanje tegova omogućava djeci da razviju vezivno tkivo, uključujući ligamente, tetive, mišiće i kosti i da razviju snagu”, kaže Tom Delonge, direktor naučnog obrazovanja Nacionalnog savjeta za certificirane osobne trenere i Američkog udruženja dizača tegova.

Ali neki medicinski stručnjaci se ne slažu. “Kao pedijatrijski ortopedski kirurg i majka, ja ovu aktivnost ne bih izabrala za svoje dijete”, kaže dr. Abigail Allen, šef dječje ortopedske hirurgije u bolnici Maunt Sinaj u New Yorku. Ona kao potencijalnu opasnost sporta navodi “previše stresa na centar za rast i izazivanje anomalija u rastu”.

Roditelji mladih dizača tegova tvrde da poduzimaju sve mjere kako bi im djeca bila sigurna u teretani. “Ključ je dobar trener”, kaže Cat Nichols, Etin otac.

“Dizanje tegova je pomoglo Eti da shvati koliko je snažna”, kaže njen trener Eric Kaferty.

“Ne samo što je fizički snažna i koordinirana za svoje godište već je i mnogo naučila o sebi kroz dizanje tegova – koliko daleko može sebe izgurati i koliko može postići ako se na to odluči, kao i da se uspjeh stiče a ne dobija.”

Eta želi da se natječe na svjetskom prvenstvu za amatere narednog rujna, a veći cilj joj je da inspirira vršnjake da se bave ovim sportom.

“Ponekad, dok dižem tegove, vidim klinca koji gleda u mene kao da sam neka poznata osoba i onda odu da pitaju roditelje da li mogu raditi to što radim ja. Mnogi misle da dizanje tegova nije nešto za djevojčice i ja želim da im dokažem da griješe”, rekla je ona.

Autor: The New York Times
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});