fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Liverpool i Sevilla igraju finale Evropske lige: Ludi Klopp ili Emery?

Autor: Oslobođenje

BASEL - Aktualni osvajač Europske lige Sevilla ima priliku da večeras u Baselu postane prvi tim koji je ovo natjecanje osvajao tri godine uzastopno, dok Liverpool čeka prvi europski trofej nakon 11 godina i pobjede protiv Milana u čuvenom istanbulskom finalu. Milan je tada vodio sa 3:0, da bi redsi uspjeli izjednačiti i nakon penala osvojiti petu titulu Lige prvaka.

Liverpool je osvajao i Europsku ligu, no takmičenje se tada zvalo Cup UEFA i to tri puta, koliko je tim sa Anfielda osvajao i evropski Supercup.

Posebna motivacija

Sevilla je najtrofejniji tim Europske lige, a Andalužani imaju četiri titule, koje su osvajali 2006. i 2007, te 2014. i 2015. Interesantno je da nijedna od dvije ekipe nije gubila u finalu, pa će tako jedni ili drugi večeras prvi put finale ovog takmičenja napustiti pognute glave.

Jürgen Klopp unio je novine u igru Liverpoola, ali je ekipa u prvenstvu završila tek na 8. mjestu i jedina nada za izlazak u Europu je večerašnji trijumf. S druge strane, Sevilla je u Primeri osvojila 7. mjesto i siguran je sudionik Europske lige i naredne sezone.

Bitno je napomenuti da bez obzira na to ko osvoji Europsku ligu, ni španjolska, a ni engleska liga neće izgubiti mjesto u Ligi prvaka, već će dobiti jedno više.

– Nijedna ekipa nema prednost. Ako ste pobijedili prošle godine ili dvije sezone uzastopno, što vam to znači sada? Ništa, u Baselu će biti potpuno nova i drugačija utakmica. Oni nisu igrali protiv nas ni u jednom od prethodna dva finala i ako neko ima bilo kakvu prednost u ovom meču, to smo mi, jer smo potpuno drugačiji od ostalih timova s kojima je Sevilla igrala, kazao je Klopp i dodao:

– Najvažnije je da vjerujemo u našu snagu, kvalitetu i pozitivne stvari oko ekipe, a to nam može donijeti trofej i plasman u Ligu prvaka.

Da je Klopp unio novu dimenziju u Liverpool potvrđuju i riječi Adama Lallane.

– On je nevjerojatan. Uvijek ima posebnu motivaciju za nas igrače. Kad dođemo na trening uvijek je nasmijan i raspoložen, a to prenosi na nas, tako da nam je mnogo lakše, riječi su Lallane.

Sevilla želi ispisati historiju, a trener Unai Emery svaku pobjedu poklanja navijačima.

– Osvojiti trofej ili pobijediti meč, te to proslaviti sa navijačima, najbolji je osjećaj na svijetu i zato uživam u nogometu. Plasirati se u Ligu prvaka i ponovo osvojiti Europsku ligu bilo bi idealno, ali protivnik nam je jedan od najboljih timova svijeta i onda je mnogo teže. Međutim, i mi smo tim iz vrha europskog nogometa i ako već igramo Europsku ligu, želimo je i osvojiti, kazao je Emery.

Trener Seville istakao je da je po dolasku u ovaj klub tražio od igrača samo rad i poštivanje tih pravila. Posebne probleme imao je sa Reyesom, jer navijači nisu željeli da on igra.

– Kad sam došao u klub, navijači su me molili da Reyes ne igra. Na treningu sam ga pitao: “Jose, znaš li zašto te oni ne žele u timu?”. Naporno smo radili nakon toga i sada kad god izlazi iz igre na stadionu “Ramon Sanchez Pizjuan” navijači skandiraju Reyesovo ime. Rekao sam mu nakon toga da je to zaslužio napornim radom i slušajući moje upute. Tako radim sa svim igračima i uvijek želim iz njih izvući maksimum, a navijači to prepoznaju i vjeruju nam, riječi su Emerya, koji se ponovo osvrnuo na meč sa Liverpoolom.

Prave stvari

– Liverpool ima sjajnog trenera i nama neće biti lako protiv njih. Motiva i želje nam ne nedostaje, jer želimo da ostanemo zlatnim slovima upisani u historiju španjolskog i europskog nogometa kao trostruki uzastopni osvajači. Naš stil igre je da vršimo pritisak na protivnika po cijelom terenu i vjerujem da to možemo uraditi i protiv Liverpoola. Najvažnije je da vjerujemo u sebe i da vjerujemo da radimo prave stvari, a to će donijeti rezultat bez obzira na to ko je protivnik, završio je Emery.

Autor: Oslobođenje
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});